Током друге недеље маја, тачније од 08. – 10. маја, у Врбасу одржана је радионица са циљем да се ученици основних и средњих школа из пет општина (Бач, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Србобран и Врбас) уведу у основне појмове предузетништва, који им јако пуно могу користити у даљем животу. Након радионице, сви тимови су имали за задатак да израде бизнис план из три области: привреда, пољопривреда и ИТ сектор, да се такмиче и покажу ко је најбољи…

Такмичење се одржава под покровитељством Савеза проналазача Србије, са циљем да младе едукују и усмере у тајне предузетништва. Такмичило се 68 основних и средњих школа .

Нашу школу су представљале ученице осмих разреда из Силбаша и Деспотова: Николина Миланов, Бојана ЗарупскиЈелена Капетанов и Наталија Парошки, уз пратњу ментора наставника Физике Жарка Делића.

Тема наших ученица је била организација ученичке задруге основне школе кроз пољопривредну производњу на школској земљи коју је школа добила бесплатно на коришћење. Та средства која се на крају године скупе, користе се у разне сврхе како би се ученицима и наставницима побољшала средства рада и целокупан амбијент у школи. Такође новац би се користио и на најугроженије ученике као и за ученике са посебним потребама. Хуманост, пре свега…

Презентацију са такмичења можете погледати ОВДЕ.

   

Најуспешнија школа је била ОШ „Бранко Радичевић“ из Равног Села која је израдила пројекат хотела за псе.

Прошле године по први пут је организовано такмичење у изради бизнис плана које се одржало у марту месецу у Бачу, са тим да су учествовале основне и средње школе из три општине (Бач, Бачка Паланка и Бачки Петровац). Нашу школу су тада представљали ученици из Деспотова: Ксенија Цвејић, Душица Бабић, Младен Попин и Стеван Радосављев уз пратњу ментора наставника ТИО Александра Игића. За тему су одабрали оснивање пољопривредног газдинства са органском производњом. Бизнис план са такмичења можете погледати ОВДЕ.

Следеће године домаћин такмичења за ученике основних и средњих школа пет општина биће Бачки Петровац.

Print Friendly, PDF & Email
ИЗРАДА БИЗНИС ПЛАНА