НАШИМ ПРВАЦИМА

Нову школску годину започели смо првим септембарским четвртком (1.9.2016.). Пријем у част најмлађих ученика организован је у сва три места наше школе. Директор школе пожелео је срдачну добродошлицу, као и њихови учитељи. Пријему првака у Парагама присуствовао је и председник општине Бранислав Шушница. Старији другари су у част својих нових, најмлађих другара, приредили прелеп програм. Након програма, прваци су провели лепо време у дружењу су са својим учитељима Јармилом Крижан  и Јарославом Мучајим у Силбашу, Радмилом Вјештица у Парагама и Миланком Ђурица у Деспотову. Пред њима је нови период одрастања и школовања, са препрекама али и изазовима који ће им помоћи да стасају у срећне људе.

          

          

          

          

          

ДЕЧИЈА НЕДЕЉА

Манифестацију Дечија недеља обележили смо и ове школске године. У периоду од 3. до 7. октобра кроз богат садржај различитих игара и умећа као и афирмисање другарства, дечије стваралаштво заблистало је у пуном сјају.

Кроз дружење, игре али у учење прваци су постали чланови Дечијег савеза.

У Силбашу

          

          

     

У Деспотову

          

За ученике разредне наставе организован је турнир у малом фудбалу.

Организована је и ликовна колонија.

Детаљи из Силбаша …

    

из Деспотова

        

        

Прваци из Деспотова и Парага били су у посети код председника Општине Бачка Паланка. Овај дан ће им остати у незаборавном сећању на дружење, на нова сазнања, као и на дрво које су посадили заједно са својим другарима из других места наше Општине.

            

    

Посета Дино парку у Новом Саду одушевила је наше ученике разредне наставе из сва три места.

    

Наравно, тога дана посетили су и Природњачки музеј у Новом Саду.

У сва три места наше школе организован је и крос за све ученике, као и полазнике ППП.

        

        

    

Слатки вашар окупио је сладокусце који су продавали укусне посластице а сав приход намењен је у хуманитарне сврхе.

        

        

Незаменљива акција у туђим ципелама реализована је на крају Дечије недеље.

        

        

        

ОДЕЉЕЊСКА ОЛИМПИЈАДА

Одељењска олимпијада и ове школске године окупила је бројне ученике наше школе. Свој такмичарски дух и своје знање показали су 24. јануара 2017. године у нашој школи у Силбашу.

У оквиру разредне наставе такмичило се осам тимова:

I TИM

Aндреј Чобрда

Немања Марковић

Сара Оливер

 

 

 

II TИM

Mилан Станковић

Aлександра Галамбош

Лана Малић

III TИM

Aнастасија Терзић

Бранислава Ушјак

Aнђела Кепчија

Kристина Хложан

IV TИM

Александар Кекезовић

Mилица Грујић

V TИM

Вања Милић

Maja Mенђан

VI TИM

Урош Суботин

Ивана Сабадош

VII TИM

Даница Парошки

Aна Цинкоцки

Mихаел Рауза

Сандра Керавчин

VIII TИM

Далибор Лепорис

Mилица Грбић

Aнђела Угљешић

Урош Аугустинов

У оквиру предметне наставе такмичило се укупно шест тимова:

I TИM

Хелена Бабић

Ангелина Радојев

Стефан Шевић

Јелена Радосављев

II TИM

Ружица Радосављев

Лазар Гаврилов

Бојана Зарупски

Марија Пајкановић

III TИM

Aлександар Дикић

Лазар Пејак

Николина Миланов

Ксенија Цвејић

IV TИM

Валентина Ђурић

Марко Сувачар

Александра Попов

Марија Миросављев

V TИM

Софија Мирков

Александра Милетицки

Борис Јанковић

Илинка Мандић

VI TИM

Теодора Видосављевић

Вук Грујић

Милана Дангубић

 Најбоље резултате постигли су:

                                            разредна настава           предметна настава

1. место                                 IV TИM                    VI TИM

2. место                                 VII TИM                    V TИM

3. место                                    I TИM                    II TИM

МАСЛЕНИЦА – БЕЛЕ ПОКЛАДЕ

23.02.2017. године у нашој школи обележен je руски празник МАСЛЕНИЦЕ

у организацији наставнице руског језика Фатиме Иваз

Масленица је древни руски празник испраћаја зиме и дочека пролећа. То је један од најомиљенијих празника у Русији који долази још из времена када су Руси били пагани.

Масленица или Беле покладе—то је недеља која претходи Великом посту.Ових седам дана не једе се месо, али су дозвољени млечни производи—млеко, сир, јогурт, као и јаја и риба.

Припрема за Масленицу почиње готово недељу дана раније. У то време, домаћице детаљно чисте кућу, од крова до подрума — бришу прашину из куће и испред куће, рибају подове, полице, припремају за употребу празнично посуђе, купују велику количину производа: брашно разних врста за палачинке и пите, засољену рибу, колаче и орахе за децу, скупљају млеко, крем-сир, павлаку и кравље масло.

Основно јело на Масленицу биле су ПАЛАЧИНКЕ. Палачинка  својим обликом подсећа на Сунце, симболизује топле , сунчане дане који долазе, а у паганској Русији главни бог је био бог Сунца – Јарило.

У древној Русији весеље је трајало седам дана. Сваки дан празничне недеље имао је свој назив: понедељак—„сусрет“, уторак—„играрије“, среда—„посластице“, четвртак—„теревенка“, петак—„таштине вечери“, субота—„заовина прела“, недеља—„опроштајни дан“.

Црква је празновала последњи дан ове седмице—Опроштајну недељу. Опроштај се тражио од својих ближњих како би Велики пост дочекали чисте савести.

У данима Масленице пеку се палачинке, сви се маскирају, грудвају, веселе и пијанче, санкају низ ледени брег, возају се руском тројком…

Једна од главних фигура прославе Белих поклада била је лутка – страшило Масленица. Она је била од сламе и обучена у стару женску одећу. Важан елемент овог празника је ватра. У њој су палили лутку – страшило, око ватре се певало и играло, а најхрабрији су прескакали преко огња,како би били здрави целе године.

ПАЛАЧИНКЕ су оно без чега је Масленица незамислива. Руси их праве другачије од нас. Најчешће их праве од киселог теста, тј. са квасцем.Понекад се уместо квасца додаје кисело млеко, сода бикарбона или беланце јајета. Служе се са кавијаром,маслацем, павлаком, слатким, пекмезом, медом, шећером…

      

ЛИКОВНИ КОНКУРС „СВЕТИЊАМА У ПОХОД“

 Ученици наше школе и ове школске године учествовали су на ликовном конкурсу под називом „Светињама у походе у организацији Српске Православне Цркве у Бачкој Паланци у периоду од 15. септембра до 14. октобра 2016. године. На конкурсу су учествовали следећи ученици наше школе:

Милица Лешков, Дејана Бугарски, Валентина Петровић, Урош Августинов, Војкан Пејак, Давид Нинков, Александра Попов, Светлана Пејчић, Тодор Божин, Магдалена Хајек, Јован Влаовић, Радомор Николић, Лазар Гаврилов, Синиша Попин, Вук Грујић, Глигорије Николић, Исидора Радић, Александра Керавчин, Бранислава Жабаљац, Христина Григоријевић, Жарко Васиљев, Тамара Баћанов, Борислав Ђурић, Бранислав Јелић, Жарко Васиљев, Тамара Баћанов, Борислав Ђурић, Бранислав Јелић, Теодора Мирков, Милица Грбић, Жељана Михајлов, Милана Пејак, Тара Марковић, Милана Кнежевић, Мирјана Попов, Страхиња Петровић, Милена Брестовачки, Тамара Милић, Игор Јовић, Митар Јовић, Немања Бабић, Славко Радулашки, Никола Грбић, Драго Панић, Наталија Парошки, Јованица Панин, Бранислава Вујков, Јелена Капетанов, Даница Добрић, Лука Попин, Тамара Регељац, Новка Гајић, Александар Врекић, Анастасија Крунић, Миа Станков, Дуња Николић, Ивана Сабадош, Марија Пајкановић, Хелена Бабић, Анђела Ђурић, Бранислав Пајкановић, Атанасије Темеринац, Ружица Радосављев, Сава Врсајков, Марија Марјановић, Милица Мрђанов, Дејан Вучетић, Лана Малић, Милица Видосављевић, Љиљана Радулашки, Анастасија Обрадовић, Анђела Угљешић, Матеја Шпрох, Александар Мрђанов, Вукашин Нинков, Стефан Пејак, Теодора Видосављевић, Александар Петровић, Љубица Пејак, Бојана Бабић, Немања Грбић, Михаило Коларић, Милош Лешков, Ивана Бабић, Анђела Кепчија, Ђорђе Лаћарак, Теодора Милетицки, Небојша Нинков, Невена Шијаковић, Јелена Милић, Катарина Ћулибрк, Ђорђе Гајић

Ученици су насликали на хамер папиру велики број радова, радећи у пару или у групи од три-четири члана, највећих српских светиња – манастире Жичу, Грачаницу, Студеницу, Сопоћане, Острог, Куманицу, Храм Светог Саве на Врачару… Поједини ученици су цртали по два рада. Изложба свих ученичких радова постављена је у холу школе у Силбашу и Деспотову као и у учионицама у Парагама.

 Награду – друго место у категорији првог и другог разреда освојили су ученици II/2 одељења Александар Мрђанов, Стефан Пејак и Вукашин Нинков који су заједничким трудом нацртали манастир Студеницу. На поклон су добили књигу Дечији молитвеник и малу иконицу Светог Саве као и поклоничко путовање у Београд.

Поклоничко путовање је реализовано у недељу 23. 10.2016. год. Ученици и наставница веронауке, Станислава Темеринац заједно са награђеном децом из других школа и њиховим наставницима, посетили су манастир Раковицу у којем је сахрањен блаженопочивши патријарх српски Павле, потом Храм и Цркву Светог Саве на Врачару, место на коме судавно спаљене мошти првог српског архиепископа Саве, као и Цркву Свете Петке (Ружицу) на Калемегдану где су се окрепили светом водом са чудотворног извора Свете Петке. Уследила је шетња  и разгледање Калемегдана.

      

        

АПЛАУЗ ЗА КЊИГУ И НАШЕ УЧЕСНИКЕ

На литерарном и ликовном конкурсу за децу од 5 до 15 у организацији Народне библиотеке „Стеван Сремац“ Ниш чији је назив Аплауз за књигу учествовали су и ученици наше школе. Похвале за ликовне радове  обрадовале су и троје учесника из наше школе:

Полазници  ППП

1. Милан Апић из Деспотова

2. Урош Кокотовић из Парага

и

Ученик II3 разреда из Парага

3. Милан Брестовачки из Парага

радови деспотовљанских предшколаца – учесника

рад полазника ППП Уроша Кокотовића из Парага

НЕВЕНОВ ФЕСТИВАЛ ДЕЦЕ ПЕСНИКА

 Невенов фестивал деце песника у Савином Селу окупио је велики број љубитеља поезије. У категорији 520 пристиглих радова из свих делова Србије, Црне Горе, Хрватске и Босне и Херцеговине, изабрано је 16 финалиста  (13 финалиста у категорији најбоље поетске песме и 3 финалиста у категорији кратке поетске приче). Чланови жирија су били Перо Зубац (председник), Тоде Николетић и Недељко Терзић, а председник Невеновог фестивала деце песника Ново Ћулафић.

 Ученица наше школе Илинка Мандић (VIII-1) ушла је у круг 13 финалиста у категорији песама са својом песмом „Свети Сава“.  Она  је  са својом наставницом верске наставе Станиславом Темеринац присуствовала на овогодишњој манифестацији одржаној у Савином Селу 19. и 20. маја 2017. године у ОШ „Бранко Радичевић“.

 Првог дана фестивала одржана је изложба слика ликовне колоније „Тијангл“, а по отварању ученица Илинка је заједно са осталим финалистима читала своју песму. Другог дана реализован је финални део фестивала са богатим културно-уметничким програмом, а присутни су и овог дана уживали у стиховима Илинкине песме „Свети Сава“. Ученица наше школе добила је награду за песму са највише духовности и обрадовала се пакету књига којима је награђена:

1. „Мени је мене жао“ Мирослав Кокошар;

2. „Овако је то било“ Бранко Стевановић;

3. „Звона Свете Софије“ Данило Јовановић;

4. „Јеси ли жив песниче“ Ранко Чолаковић;

5. „Хитац сна 11“ – Књижевни клуб „Дис“

6. 4 часописа „Невен“;

7. „Детинство обојено речима“ књига деце песника Невеновог фестивала 2017. године.

 Илинкина песма ушла је заједно, са око стотину других песама, у штампано издање књиге Невеновог фестивала деце песника „Детинство обојено речима“.

    

ЧАРИ ШАХА

Једна од веома популарних игара – шах омиљена је и код многих ученика наше школе. Ученици са предметне и разредне наставе – љубитељи шаха и ове школске године испробали су своје способности. Показали су, како се одлично сналазе на  64 црно-бела поља са шаховским фигурама у рукама, као и у вештим шаховским потезима.

НАШИ УЧЕНИЦИ НА ШАХОВСКОМ ТУРНИРУ У БАЧКОМ ПЕТРОВЦУ

На турниру у шаху чији је домаћин била ОШ „Јан Чајак“ из Бачког Петровца учествовало је троје ученика из Деспотова: Александар Добрић I 4, Анастација Крунић III 4 и Теодор Папучић IV 4.

У занимљивим мечевима ученик првог разреда, Александар Добрић је у категорији својих вршњака – првака освојио прво место као и вредну златну медаљу.

ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ У ПЕЦАЊУ

Списак такмичара:

– Владимир Фабри                – Немања Нинков                 – Милош Панин

– Александар Петровић      – Душан Вујаковић               – Немања Балго

– Никола Бабић                      – Ивана Бабић                        – Бранислав Миланов

– Мане Шаренац                    – Никола Грбић                      – Бранислав Рауза

– Невена Шијаковић            – Иван Ничић                          – Бранислава Ушјак

– Радомир Николић              – Александар Цвејић            – Арсеније Темеринац

– Јасна Грбић                          – Доминик Мајера                 – Адријан Копчок

– Тодор Божин                        – Андреј Фабок                        – Зоран Перић

– Бранислав Пајкановић    – Горан Прерадов                  – Глигорије Николић

– Дејан Вучетић

                

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Наши победници !

1. Бранислав  Миланов  6460 гр.

2. Владимир  Фабри  5470 гр.

3. Никола  Грбић  3430 гр.

Видимо се следеће године !    БИСТРО !

ЖЕЛИМО ДА БУДЕМО ШТО ВИШЕ АКТИВНИ

Идеја како реализовати корективне вежбе родила се код учитељице Радмиле Вјештица из Парага, а за њену реализацију ученици заједно са својом учитељицом захвални су Емили Шушница. Заједно су провели лепо време у дружењу и уживали у новинама из области корективне гимнастике. Емили је стручњак за Дечију рехабилитацију посебно за неуролошка стања код деце. Овим послом она се бави већ 15 година, такође и она је уживала у раду са здравом децом у групи – полазницима ППП и првацима из I 3. Да би ужитак био потпун, Емили се потрудила да им припреми и сокиће за наопран рад.

АКЦИЈА УНАПРЕЂЕЊА ПРОЦЕНЕ ДИСБАЛАНСА ДРЖАЊА ТЕЛА КОД ДЕЦЕ

Наша школа изабрана је, да се у њој врше мерења и прати даљи ток стања кичменог стуба код ученика од првог до четвртог разреда.

Акција се спроводи на основу истраживања вршених у IPA  пројекту, а која су показала да двоје од троје деце имају дисбаланс кичменог стуба.

У оквиру Акције унапређења процене дисбаланса држања тела код деце и омладине у нашој школи биле су постављене справе за поменута мерења. Овом акцијом обухваћено је 180  наших ученика. Стање ће се пратити у наредне 4 године, a трошкове ће сносити локална самоуправа.

Родитељи ће добити видео-материјал са препорученим вежбама које ће помоћи у поправљању уоченог дисбаланса кичменог стуба код њихове деце.

    

БАКЕ И ДЕКЕ СУ НАМ ВАЖНЕ

 

Посебна љубав веже баке, деке и унуке. Печат томе дала је и приредба Сунчана јесен живота, реализована последњег октобарског петка у нашој школи. Мали истраживачи, ученици од I1 до IV1 разреда припремили су кратак културно-уметнички програм у част бака и дека. Након програма баке и деке обрадовали су поклони у које су пуно љубави уткали ученици припремајући их на секцији. Након заједничког дружења са пуно лепих емоција сви су одлазили кући срећни и задовљни.

 

                    

                    

ТРПЕЗА ИЗ ПРОШЛОСТИ

Саставни део свакодневног живота наших предакa – посуђе и гастрономија вратили су нас у давна времена захваљујући идеји учитељице Јармиле Крижан. У оквиру Одбора заједнице ученика у холу наше школе у Силбашу уприличена је изложба Народи нашег краја – обичаји, храна и живот у мултикултуралној средини.

Прелепу изложбу сачињену од старог посуђа и свега што се некада користило у кухињи употпунила су и укусна стара традиционална јела. Неодољиве старинске посластице које су за ову прилику са пуно љубави припремиле маме и баке наших ученика, само су потврдиле да је у прошлом времену храна заиста била здравија.

Доживели смо део прошлих времена и могли смо да се дивимо старом посуђу наших бака и прабака са низом прецизно одабраних детаља, а у сваком од њих уткан је део нечијег живота.

Учитељица Јармила Крижан је ову изложбу употпунила интересантном причом о гастрономији Срба и Словака у Силбашу. Још више је дочарала прошла времена, а такође и да нам овај седмомартовски уторак остане у лепом сећању.

               

НОВОГОДИШЊИ МАСКЕНБАЛ

Претпоследњег наставног дана првог полугодишта у холу школе одржан је новогодишњи маскенбал. Трочлани жири је одредио, које су то маске из сваког разреда, које треба да добију прву, другу и трећу награду. Најкреативније маске су награђене пригодним новогодишњим пакетићима а сви остали учесници маскенбала су добили утешну награду, чоколадну бананицу. Сви су били весели, играли су и певали, у духу предстојећих празника.

    

ЧАРИ НОВОГОДИШЊЕГ ДАРИВАЊА

У претпразничном расположењу и у духу новогодишњих чаролија ученици I 3 разреда  заједно са својом учитељицом Радмилом Вјештица из Парага, били су веома вредни и креативни. Поклоне су припремили и за председника Општине Бачка Паланка, који их је у децембру обрадовао својом посетом. Бранислав Шушница, председник Бачкопаланачке општине  је овом приликом првацима уручио укусне слатке дарове.

ОПЧИЊЕНИ ЧАРОЛИЈАМА

У нашој школи у Парагама гост је био мађионичар Карло, чијој посети су се обрадовали полазниции ППП и ученици од првог до четвртог разреда. Уживали су у мађионичарској представи која их је често пута остављала без даха. Знатижељна деца су се забављала и смејала његовим триковима, а неки од њих су чак били и Карлови помоћници.

      

У СВЕТУ МАШТЕ

Ученици разредне наставе у нашој школи уживали су у луткарској представи „Тајанствени Хипопотамус“ путујућег позоришта Свитац. Догодовштине у прелепој земљи Мераликундији, тајанственог  Хипопотамуса и низ сценских приказа лавића и нилског коња само су потврдиле колико је важно пријатељство и да је величина и лепота унашим поступцима.

У СВЕТУ БАЈКЕ

Део чаробног бајковитог света дочарали су нам глумци луткарског позоришта из Новог Сада. Представа Црвенкапа и Вучко одушевила је полазнике ППП у Силбашу, али и њихове другаре, такође полазнике ППП као и ученике разредне наставе у Парагама. Било је заиста лепо доживети догодовштине модерне Црвенкапе и дружити се са Црвенкапом и Вучком.

  

УСПЕШНА ШКОЛА

Опет стална жеља за доказивањем да можемо више и боље, педагог школе, Рајка Чабрило заједно са ученицима „Малим истраживачима“ осмислила је истраживање на ову тему. Истраживачки дух и информатичке компетенције ученика и њихових родитеља дале су прелепе power – point презентације.

Директорова потреба да још једном покаже окружењу шта се све догађа у образовно-васпитној институцији на чијем је челу, позвала је и госте у школу да присуствују седници Наставничког већа. Позиву су се одазвали Татјана Нађ, директорка ОШ „15. октобар“ из Пивница, делегација ОШ „Бранко Радичевић“ из Савиног Села директор Рахман Тигањ, наставник математике Владимир Огризовић и наставник техничког образовања Александар Игић, као и просветне саветнице из Школске управе Нови Сад Драгана Глоговац и Весна Јовицки.

Прави празник за очи и уши биле су презентације наших ученика на тему „Успешна школа“, „Ајфелова кула“, „О Паризу“, реци Јегрички, Азбуци здравља које се налазе на сајту наше школе о продуктима ученичких радова.

Припремљени материјали и од стране наших гостију такође су пленили својим садржајем. На крају свих излагања могли смо да пожелимо само сусрет са сличном идејом.

               

SREDNJOŠKOLSKI CENTRI PONUDILI POMOĆ ZA SARADNJU

Prezentácia stredoškolského vzdelania na Slovensku

Prezentáciu Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu z Bratislavy na našej škole realizovala vychovávateľka Jana Hrnčiarová. Je to novinka pre našich žiakov, ktorým sa ponúka možnosť získať stredoškolské vzdelanie na Slovensku.

Siedmakom a ôsmakom zaujímavou prezentáciou a virtuálnou prehliadkou školy boli ozrejmené podmienky a možnosti študovania na spomínanej strednej škole v Bratislave. Školenie je dvojročné, trojročné alebo štvorročné. Žiaci dostali potrebné informácie o odboroch: pracovník marketingu a obchodu, pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu, kuchár, čašník, servírka, cukrár a iné remeslá. So školou je spojený internát, jedáleň a Centrum voľného času, v rámci ktorého je 25 krúžkov. Ponúkajú sa možnosti cestovania a práce vo svetových hoteloch a po skončení žiaci sa môžu rozhodnúť, v ktorej krajine by chceli pracovať.

 

ЕДУКАЦИЈА О ВРШЊАЧКОМ НАСИЉУ

Вршњачко насиље оставља последице, а може оштетити или трајно уништити нечији живот. Едукација деце о насиљу и безбедности одржана је у нашој школи (24.10.2016.) за ученике седмог и осмог разреда на тему „Вршњачко насиље“. Предавање чији су организатори представници Центра за социјални рад општине Бачка Паланка, одржале су Мирјана Радаковић и Татјана Грбо било је веома корисно за ученике, али и за њихове родитеље који су такође присуствовали предавању.

  

КАД СИ У ДРУШВУ СА КЊИГОМ ОНДА СИ У НАЈБОЉЕМ ДРУШТВУ

Љубав према књизи и лепој речи показали су вредни читаоци на Читалачком квизу који је ове школске године организован у ОШ „15. октобар“ у Пивницама. На квизу су учествовали ученици из три основне школе – Гајдобре/Нове Гајдобре, Силбаша/Деспотова/Парага и Пивница.

Из наше школе учествовали су:

1. Милица Цетиња III3

2. Мирјана Попов IV3

3. Лана Малић IV2

4. Лука Радовановић V2

5. Новка Гајић VI4

6. Радомир Николић VI4

Формиране су екипе за разредну и предметну наставу. У свакој трочланој екипи био је по један ученик из сваке школе. Учесници су провели време у лепом дружењу и након квиза, а кући су одлазили са захвалницама за учешће на Читалачком квизу и лепим успоменама.

                    

ВАЖНИ ДАТУМИ КРОЗ ИСТОРИЈУ СЕ НИКАД НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ

Уочи државног празника Дана примирја у Првом светском рату, у холу наше школе у Силбашу уприличене су две презентације. Презентација поводом Дана просветних радника посвећена је Вуку Стефановићу Караџићу, а приремиле су је ученице петог разреда Хелена Бабић, Валентина Ђурић и Софија Мирков са наставницом српског језика Радимирком Вуковић.

        

Другу презентацију о Првом светском рату и Дану примирја, када су престале војне акције на свим фронтовима, припремиле су ученице осмог разреда Дарка Фабок и Сара Струхар са наставником Гораном Перићем.

        

КВАЛИТЕТ РАДА ШКОЛЕ ПОСТАО ПРИМЕР ПЕДАГОШКЕ ПРАКСЕ

У ПРОСВЕТНОМ ПРЕГЛЕДУ 26.1.2017. ГОДИНЕ У БРОЈУ 982 ОБЈАВЉЕН ЈЕ РАД УЧЕНИКА И НАСТАВНИКА НАШЕ ШКОЛЕ -ИНТЕГРИСАНО УЧЕЊЕ КРОЗ ВАННАСТАВНИ РАД НА ТЕМУ СЕЋАЊА НА  ПРВИ СВЕТСКИ РАТ И АЛБАНСКУ ГОЛГОТУ.

ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД- ПЕДАГОШКА ПРАКСА

Основна школа„Браћа Новаков“ Силбаш je према запажањима екстерних евалуатора пример добре праксе и као таква стреми сталним иновативним изазовима. Пред вама је један пример у низу које реализујемо током године.

ИНТЕГРИСАНО УЧЕЊЕ КРОЗ ВАННАСТАВНИ РАД УЧЕНИКА И НАСТАВНИКА СА ПРЕДМЕТНЕ НАСТАВЕ

ЈАВНИ ЧАС ЗА УЧЕНИКЕ ШКОЛЕ, РОДИТЕЉЕ, ГРАЂАНЕ

Тема: Сећања на Први светски рат- Албанску голготу

Сцена: Тама проткана светлима рефлектора. Окружење чине српске војводе, овековечене кроз ликовне радове ученика израђене разноврсним ликовним техникама и застава Србије. У средини „фронта“ ученици представници секција и полазници додатног рада. Припремили су садржаје који подсећају на живот, голготу,страдање народа у Првом светском рату.

Сећања се одвијају кроз сесије koje се реализују кроз јавни час.Час води ученик-водитељ који се налази у улози учитеља који са својим ученицима на интерактиван начин обрађује тему Првог светског рата.

I сесија:      – Петар Кочић, писац који је описивао окупаторску власт

– Биографија писца

– Дела и награде

– Лик Петра Кочића на новчаници динара Републике Српске

– О најпознатијем делу писца- „Јазавац пред судом“

– Опис Давида Штрпца,главног лика из дела

– Драмски приказ одломка Кочићеве сатиричне једночинке. Давид Штрбац на духовит и подругљив начин извргава руглу окупаторску власт

II сесија:    – Албанска голгота кроз музику и слику

– Подсећање на голготу

– Слушање песме“ Где цвета лимун жут“

– Објашњење појма голгота

– Слике колона војника које су се упутиле преко стрмих,снежних,непрегледних врхова Албаније и Црне Горе

III сесија: – Узроци, повод рата, зараћене стране,војни фронтови и ратишта којима су се кретали војници

 -Power-point презентација у речи и слици ученице са историјске секције

IV сесија:   – Пегави тифус- једна од болести која се јавила као последица друштвено-економских прилика и ванредног стањау Србији током Великог рата

– Пегавац у слици

– Карактеристике болести-компликације и последице

V сесија:       – Флора Сандес, Енглескиња, британски официр,болничарка у српској краљевској војсци( додатни рад ученика из енглеског језика)

– Биографија и њене заслуге

VI сесија:  – Химна солунских ратника“Тамо далеко“

– О текстописцу и композитору химне- Ђорђу Маринковићу

VII сесија: – „Каћуша“, „Рјабинушка“- песме руских војника певају ученице полазнице додатног рада из руског језика

VIII сесија: Рецитал“Плава гробница“ Милутин Бојић (песму рецитује награђени ученик са такмичења рецитатора уз упаљену

 свећу као почаст изгинулим ратницима)

IX сесија:  – „Креће се лађа француска“

–  Слушамо песму

– Упознајемо се са биографијом Бранислава Милосављевића-писцем родољубивих и политички ангажованих песама, аутором песме „Креће се лађа француска“

X сесија:     – „Верни Богу остаће запамћени кроз векове“

– „Молитва“ произноси је ученик 6. разреда,такмичар из предмета верска настава- православни катихизис

– „Легенда“ о 40 руских војника завршава се речима“ Не моли се за лаган живот,већ за снагу да истрајеш у тешкоћама“- рад ученика евангеличке веронауке

– ПП презентација – Свети Владика Николај Велимировић, допринос за статус српског борца – српски народ

XI сесија:   – „Још мало историјских чињеница“

– 2400 регрута –двадесетогодишњих младића учествовало у рату

– 7500 војника укрцало се за Крф и Северну Африку

– 27500 војника умрло на острву Виду

– 33162 припадика чинило резервне трупе

– 15 милиона убијено ,а 20 милиона становника рањено током I св. рата

– 50 година у знак сећања на страдале на острву Виду и околини Крфа није било риболова

XII сесија: -„Занимљивости-открића-чињенице“

–  Бојни отров (БОТ)- тровање војника хлором, 50.000 тона утрошено током рата, 85.000 умрло, а 1.200.000 затровано бојним отровима

– Сналажљивост војника – неутрализација бојног отрова- чарапа са урином

– Гас маска – Нобелова награда

XIII сесија: -Наука/научници и техника за време Великог рата

– Михајло Пупин – биографија и допринос исходу Великог рата(Банат у саставу СХС),доприноос за човечанство

–  Радивој Кашанин– истакнути математичар и српски добровољац

– Томас Ман – најистакнутији књижевник  у току I светског рата

– Енрих Марија Ремарк – антиратни роман „На западу ништа ново“

– Едукативни пано: Приђи-прочитај-сазнај „Питагорино стабло“ – симбол  за братство, посвећеност врлинама,3 највеће звезде сазвежђа Ориона које се налазе у положају Питагориног троугла.        3 звезде симболизују 3 краља. Oрион-митски ловац, чија замишљена лева рука држи подигнут штит

– Техника-  Велика Берта (немачка хаубица тешка 48 тона)

 – Прве подморнице дуге 5-6 метара

 – Митраљези тежине 45 кг,испаљивали 450-600метака

 – Тенк, топ, бацачи

 –  Голубица мира –„најомиљенија техника“

XIVсесија:  Карта Европе током и после ратa

 – Територијална подела Европе, стварање царстава и померање граница

 –  28.6.1919. потписивање мира и уцртавање нових држава на географској карти

 – Едукативни пано : Словаци мимо матице- досељавање  Словака у  Бачку,Банат,Срем и учешће у рату

XV сесија:  – Завршетак рата – чињенице

– 1.247.435 становника Србија изгубила у Првом светском рату

– САД 0,2 % свог становништва

– Француска 10,5% становника

– Владисав Петковић Дис дао живот за слободу свог народа

– Рецитал песме „Међу својима“

XVI сесија:- Квиз знања- откривамо пазле и проверавамо шта смо научили из данашње теме.

 Тачним одговорима открићемо загонетну личност

(Живојин Мишић- најзнаменитији војсковођа Првог светског рата и српске ратне историје)

XVII сесија – Србија за време и после Првог светског рата –

– филм са You Тube

XVIII сесија: Игре из Србије – наступ чланова фолклорне секције

XIX сесија : Мисли великих људи

„Мото рата је  нека јаки преживе, нека слаби умру.“

„Мото мира је нека снажни помогну слабима да живе“

На овом линку можете погледати презентацију „Сећања“.

     

Интерпретацију интегрисаног учења припремила:

 Рајка Чабрило,педагог

у знак захвалности ученицима и наставницима за учешће у  пројекту

ЗА ДОБРА СТАРА ВРЕМЕНА

Како је лепо вратити се у добра стара времена … Како је лепо видети пријатеље које дуго нисмо видели, дружити се поново са њима уз музику и незаборавне хитове Мише Ковача, Микија Јевремовића,… уз диско музику, као и музику страних извођача који су обележили седамдесете и осамдесете године двадесетог века.

Идеја да се у ОШ „Браћа Новаков“ из Силбаша први пут организује манифестација посвећена евергрин музици, родила се код наставника ромског језика Петра Николића. Са великим нестрпљењем многи су очекивали ово дружење које је реализовано у холу школе последње априлске суботе. Била је то јединствена прилика за љубитеље непревазиђене евергрин музике, која је окупила бивше ђаке школе из Силбаша, Парага, Деспотова али и многих других места, где је животни пут одвео многе бивше ученике наше школе.

Вече богатог садржаја допринело је да, атмосфера уз добру музику и одличну вечеру има својих чари. Због великог одазива овом несвакидашњем догађају који је омогућио  макар на кратко вратити се у доба које је имало својих дражи, и којег се сви веома радо сећају, верујемо да ће ова манифестација заживети.

Приход од продатих улазница, хуманитарног је карактера, а искористиће се за куповину мрежа за рукометне голове, као и за куповину бежичног микрофона, али и за потребе канцеларијског материјала.

  

 

 

ЕКСКУРЗИЈА НАШИХ СЕДМАКА

 Ове године ученици седмог разреда (VII-1, VII-2, VII-3 и VII-4) предвођени својим одељенским старешинама Милошем Спасојевићем, Велизарем Лековићем, Фатимом  Иваз и Станиславом Темеринац посетили су 23-24. априла  2017. године источну Србију.

 Прво одредиште, археолошки локалитет „Феликс Ромулиана“ у близини Зајечара фасцинирало је ученике и наставнике. Била је то јединствена прилика упознати се са очуваним остацима велелепне резиденције римског цара Гаја Валерија Максимијана Галерија из периода крајем трећег и почетком четвртог века. Ово јединствено археолошко налазиште је посебно значајно – од 29. јуна 2007. године налази се под заштитом Унеска (на УНЕСКО-вој листи светске баштине).

 Након тога уследио је долазак у Деспотовац, а следећег дана, био је прави ужитак посетити Ресавску пећину, једну од најлепших и највећих пећина у Србији. Откривена је 1962. године случајно од стране једног пастира.

 По обиласку Ресавске пећине, уследио је кратак обилазак Деспотовца. Добро организована екскурзија је приликом повратка кући имала још један циљ – посету чувеног српског православног манастира Манасија. Манастир је задужбина депота Стефана Лазаревића, сазидан је 1418. године. Ученици су се упознали са великим верским, културним и историјским значајем ове велике светиње у којој се налазила чувена ресавска преписивачка школа која је дала изузетно велики допринос култури, вери и писмености нашег народа.

    

СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ СЕОСКЕ И ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У СИЛБАШУ

Дана 26. новембра 2017. године наше село и Храм, свечано су прославили сеоску и храмовну славу, нашег заштитника и молитвеника пред Господом – Светог Јована Златоустог, једног од највећих хришћанских светитеља четвртог века.  Ученици  наше школе у великом броју присуствовали су Светој Литургији заједно са наставницом веронауке Станиславом Темеринац, при чему су се сви заједно помолили Господу за здравље и напредак наше села и његових становника. Сви ученици су приступили Светој Тајни Причешћа сјединивши се на тај начин са Господом.

ШКОЛСКА СЛАВА – СВЕТИ САВА

Велики празник – школску славу Светог Саве свечано смо обележили у сва три места наше школе у петак 27.1.2017. године. Наши основци у Силбашу и Деспотову су кроз богат програм који је започео Светосавском химном показали своје умеће. Опремљени песмама, стиховима, драмским текстовима и рецитацијама, а све то у част овог великог српског просветитеља, представили су се у најбољем сјају. Бројни гости, као и члан Општинског већа Милорад Париповић били су у редовима публике која је аплаузом награђивала наше талeнтоване ученике на овогодишњој светосавској свечаности. Чин резања славског колача и благосиљања жита је у Силбашу извршиојереј Владимир Марков.

У Парагама је прослава реализована у цркви, где је чин резања славског колача и благосиљања жита извршио протојереј  Владислав Пајић.

У Деспотову је чин резања славског колача и благосиљања жита извршио јереј Никола Темеринац.

ПРОСЛАВА ДАНА ШКОЛЕ

Дан школе прославили смо друге мајске недеље, у Парагама и Деспотову 10.5.2017. године а у Силбашу централна прослава реализована је два дана касније, 12.5.2017. године. Тог петка после подне, делагација просветних радника заједно са директором школе и са групом ученика положили су цвеће на спомен гробницу браће Новаков у Силбашу.

Организатори богатог и прелепог програма били су учитељи и наставници Јармила Крижан, Мирослав Хложан, Катица Гајић, Звонко Јелић, Радимирка Вуковић и Мирјана Радивојков Лукић. Свему је допринела и сарадња са Аматерским позориштем из Силбаша, са Донком Миланов и Далибором Пејаком, као и са КУД „Дудово“.

Свечаности која одржана у фискултурној сали присуствовали су бројни присутни гости, пензионери, као и родитељи ученика. Програм су уприличили наши ученици, а свака тачка приказивала је богату култури нашег села. Публика ја наше ученике награђивала аплаузима. У уводном делу чланови хора отпевали су химну школе. Доживели смо прошлост села Дудово – како је Силбаш у својој песми назвао Велимир Веља Суботић. Сви присутни су уживали у лепоти српског и словачког фолклора, у музичким сегментима, нарочито у ромској музици, у скечевима, у поезији. Сваки сегмент давао је посебан печат овој прелепој атмосфери. Уживајући у лепоти која се могу мултикултуралне вредности и различитости које нас спајају српски, словачки и ромски народ.

Био је то још један печат лепоте мултикултуралних вредности и доброг суживота српског, словачког и ромског народа. Као што је и директор у свом говору рекао, да су на свечаности сви наши.

Директор школе је овом приликом лепим поклонима обрадовао и четири бивше раднице наше школе.

                 

У Парагама

На прослави Дана школе у Парагама био је присутан и председник Општине Бачка Паланка Бранислав Шушница који је овом приликом донео и торту, а свако од присутних почастио се овом слатком посластицом.

          

У Деспотову

    

  

КРОС РТС

Крос РТС одржан је 11.5.2017. године у сва три места наше школе.

   

 

   

ТУРНИР У ФУДБАЛУ

Уочи нашег празника – Дана школе реализоване су и спортске активности. У Силбашу је 10.5.2017. године одржан турнир у фудбалу. Такмичиле су се екипе из Пивница, Гајдобре, Деспотова и Силбаша.

   

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА

„ЈЕДАН ДАН НА САЛАШУ“

Инспирацију уметницима и ове године понудио је Барвалов салаш у Деспотову. Традиционална уметничка колонија „Један дан на салашу“ у суботу 27. маја 2017. године окупила је четрдесетак сликара.

Љубитељи чисте природе уживали су у лепоти која их окружује, у дивном дану за стварање и дружење. Нова уметничка остварења настала су и ове године на салашу, далеко од градске буке, без журбе, где време као да је стало. Сликари, окружени и мотивисани чистом природом овековечили су на платну плодове свога уметничког рада.

          

 TУРНИР У МАЛОМ ФУДБАЛУ

За ученике од 1. до 4. разреда 22.5.2017. године организован је турнир у малом фудбалу. На турниру учествовале су четири екипе:

БОРЦИ,

REAL MADRID,

BARCELONA  и

ЛАВОВИ.

А захваљујући главном судији, учитељу Мучаји Јарославу као и помоћном судији, учитељици Анки Нинков турнир је протекао без проблема.

                           

А на самом крају турнира најбољи су богато награђени. Али и за све присутне одличне навијаче, следила је такође скромна награда – чоколадна бананица.

НАШИ МАТУРАНТИ

Јединствени догађај у животу сваког осмака је прослава матурске вечери. Вече од посебне важности прославили смо у нашој школи у петак 2.6.2016. године. Матурску свечаност увеличали су директор и педагог школе, учитељи, наставници, родитељи и наравно школски другари.

Са лепим речима нашим слављеницима обратили су се директор школе Ђока Милић и педагог Рајка Чабрило.

Свечаност је била уприличена презентацијама power point и прези.

Кроз прези презентацију „Ученици са изузетним постигнућима током школовања“ коју можете погледати на линку:

https://prezi.com/vxplrvtydhxs/ucenici-sa-diplomama-za-izuzetan-uspeh-postignut-tokom-skolo/

на матурској свечаности је приказан резултат сваког истакнутог ученика.

Матурантима су подељена сведочанства и дипломе, а дипломе су обрадовале и ученике наше школе са постигнућима у овој школској години.

Носиоци дипломе „Вук Караџић“ су: Матилда Хложан, Марија Пајкановић, Илинка Мандић и Милана Дангубић. Наши истакнути ученици су добили на поклон и вредне награде – књиге, а поруке за њих припремила је педагог школе Рајка Чабрило:

 „Учим, знам, вредим“

 и

 „Будите мудри као змије а безазлени како голубови“

као и поруку за ђака генерације у школској 2016/17. години – Сару Струхар

 „Знање остварује снове“

Младост је лепа сама по себи и свечаност посвећена матурантима остаће у срцу сваког овогодишњег слављеника. Као драгуљ од непроцењиве вредности они ће чувати другарство стечено у школским клупама, многе тренутке саткане у њихове ђачке животе, као и растанак од одељењских старешина Душанке Јањић, Милована Загорца и Милкице Лућић. Након свечаности, матурско вече настављено је дружењем у одличној атмосфери.

Наше жеље су, да њихове нове животне путеве обогаћују сегменти радости, среће, успеха и наравно, да њихови снови постану стварност.

         

ПОСТИГНУЋА НАЈУСПЕШНИЈИХ УЧЕНИКА 8.РАЗРЕДА

САРА СТРУХАР

* Носилац дипломе за изузетан успех из словачког језика

* Носилац дипломе за изузетан успех из српског као нематерњег језика

* Носилац дипломе за изузетан успех руског језика

* Носилац дипломе за изузетан успех из физичког васпитања

АКТИВНОСТИ И  ПОСТИГНУЋА УЧЕНИКА:

2013/14 (5.р)

СЛОВАЧКИ ЈЕЗИК: УЧЕШЋЕ НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

2014/15 (6.р.)

 СЛОВАЧКИ ЈЕЗИК:  УЧЕШЋЕ НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

ЕВАНГЕЛИСТИЧКО-ЛУТЕРАНСКИ ВЈЕРОНАУК СЛОВАЧКЕ ЕВАНГЕЛИЧКЕ ЦРКВЕ а.в. :  УЧЕШЋЕ НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

2015/16 (7.р.)

 СЛОВАЧКИ ЈЕЗИК  3.МЕСТО НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ, УЧЕШћЕ НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ

СРПСКИ КАО НЕМАТЕРЊИ ЈЕЗИК: 3. МЕСТО НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ,      2.МЕСТО НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ,

ОДБОЈКА: УЧЕШЋЕ НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ,

ИНФОРМАТИКА-„ТЕСЛА ИНФО КУП“- УЧЕШЋЕ НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ

ЕВАНГЕЛИСТИЧКО-ЛУТЕРАНСКИ ВЈЕРОНАУК СЛОВАЧКЕ ЕВАНГЕЛИЧКЕ ЦРКВЕ а.в. :  УЧЕШЋЕ НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

2016/17 (8.р.)

руски језик: 3.место на општинском т., пласман и учешће на окружном такмичењу

српски као нематерњи језик: 2. место на окружном такмичењу, пласман и учешће на републичком такмичењу

одбојка: 3. место на општинском такмичењу

евангеличко-лутерански вјеронаук Словачке евангеличке цркве а.в.- учешће на окружном такмичењу

MAТИЛДА ХЛОЖАН

* Успех 5,00 од 2 – 8 разреда

* Носилац дипломе „Вук Караџић“

* Носилац дипломе за изузетан успех из словачког  језика

* Носилац дипломе за изузетан успех из српског као нематерњег језика

АКТИВНОСТИ И  ПОСТИГНУЋА УЧЕНИКА:

2013/14 (5.р.)

• словачки ј. – учешће на школском, пласман и друго место на окружном такмичењу

• учесник ликовне колоније и конкурса у организацији основних школа

2014/15 (6.р.)

• словачки језик: учешће на школском, пласман и  прво место на окружном такмичењу

2015/16 (7.р.)

• словачки  језик – прво место на окружном такмичењу и учешће на републичком такмичењу

• српски као нематерњи језик: учешће на окружном такмичењу

2016/17(8.р.)

српски као нематерњи језик: 2. место на окружном такмичењу, пласман и учешће на републичком такмичењу

руски језик: учешће на општинском такмичењу

MAРИЈА ПАЈКАНОВИЋ

* Успех 5,00 од 2 – 8 разреда

*  Носилац дипломе „Вук Караџић“

* Носилац дипломе за изузетан успех из српског  језика

* Носилац дипломе за изузетан успех из хемије

2013/14 (5.р.)

српски  језик и језичка култура учешће на школском такмичењу

2014/15 (6.р.)

историја: учешће на школском и на општинском такмичењу

српски  језик и језичка култура: учешће на школском и на општинском такмичењу

биологија: учешће на школском такмичењу

читалачки квиз: прва награда

2015/16 (7.р.)

српски  језик- књижевна олимпијада – прво место на општинском такмичењу, прво место на окружном такмичењу и учешће на републичком такмичењу

хемија: друго место на општинском такмичењу,пласман и учешће на окружном такмичењу

2016/17(8.р.)

српски  језик- књижевна олимпијада учешће на општинском такмичењу,

смотра информатичарске и рачунарске писмености „Млади Дабар“(међународно такмичење)- учешће на школском такмичењу

ДАРКА ФАБОК

* Носилац дипломе за изузетан успех из физичког вaспитања

2010/11 (2.р.)

Похвала за ликовни рад у дечјем часопису „Зорничка“

2014/15 (6.р.)

физичко васпитање- одбојка : учешће на општинском такмичењу

словачки језик: учешће на школском, пласман  и учешће на окружном такмичењу

евангеличко-лутерански вјеронаук Словачке евангеличке цркве а.в.- учешће на окружном такмичењу

2015/16 (7.р.)

словачки језик: учешће на школском такмичењу

српски као нематерњи језик: учешће на школском такмичењу

ИНФОРМАТИКА-„ТЕСЛА ИНФО КУП“- учешће  на школском такмичењу

физичко васпитање- одбојка : учешће на општинском такмичењу

евангеличко-лутерански вјеронаук Словачке евангеличке цркве а.в.- учешће на окружном такмичењу

2016/17.

одбојка: 3. место на општинском такмичењу

српски као нематерњи језик: пласман са окружног  на републичко такмичење

евангеличко-лутерански вјеронаук Словачке евангеличке цркве а.в.- учешће на окружном такмичењу

МАРСЕЛА ЧЕРМАК

* Носилац дипломе за изузетан успех из физичког васпитања

2013/14 (5.р.)

учесник ликовне колоније и конкурса у организацији основних школа

2014/15 (6.р.)

словачки језик: учешће на школском такмичењу

2015/16 (7.р.)

словачки језик: учешће на школском такмичењу

српски као нематерњи језик: учешће на окружном такмичењу

2016/17.

историја: 2. место на општинском такмичењу,пласман и учешће на окружном такмичењу. На такмичењу у организацији Друштва наставника за  историју Б.Паланка „100-годишњица од Првог светског рата“ прво место

одбојка: 3. место на општинском такмичењу

српски као нематерњи језик: пласман са окружног  на републичко такмичење

ИЛИНКА МАНДИЋ

 Успех 5,00 од 2 – 8 разреда

 Носилац дипломе „Вук Караџић“

 Носилац дипломе за изузетан успех из српског  језика

2013/14 (5.р.)

српски  језик и језичка култура: учешће на школском и на општинском такмичењу,

2014/15 (6.р.)

српски језик и jезичка култура : друго место на општинском такмичењу, друго место на окружном такмичењу,

историја: учешће на школском и на општинском такмичењу

читалачки квиз: прва награда

литерарни конкурс: трећа награда

2015/16 (7.р.)

хемија: учешће на општинском такмичењу

српски  језик- књижевна олимпијада – учешће на општинском такмичењу

2016/17(8.р.)

српски  језик- књижевна олимпијада и језик и језичка култура – учешће на општинском такмичењу

 литерарни конкурс Основне школе „Вук Караџић“Б.Паланка – друга наградa

литерарни конкурс/  Невенов фестивал-  награда за песму са највише духовности

MИЛАНА  ДАНГУБИЋ

* Успех 5,00 од 2 – 8 разреда

* Носилац дипломе „Вук Караџић“

* Носилац дипломе за изузетан успех из српског  језика

2011/12 (3.р.)

Божићни квиз знања- прво место (екипно такмичење)

математика- учешће на општинском такмичењу

2012/13 (4.р.)

математика- учешће на општинском такмичењу и на такмичењу „Мислиша“

2013/14 (5.р.)

српски  језик и језичка култура: друго место на општинском такмичењу,пласман и учешће на окружном такмичењу

биологија: пласман и учешће на општинском такмичењу

2014/15 (6.р.)

српски  језик и језичка култура, биологија, математика: учешће на школском такмичењу

2015/16 (7.р.)

хемија: учешће на општинском такмичењу,пласман и учешће на окружном такмичењу

српски  језик- књижевна олимпијада: учешће на школском такмичењу

2016/17(8.р.)

историја: учешће на општинском такмичењу. На такмичењу у организацији Друштва наставника за  историју Б.Паланка                     „100-годишњица од Првог светског рата“ – прво место

смотра информатичарске и рачунарске писмености „Млади Дабар“(међународно такмичење)- учешће на школском такмичењу

енглески  језик: учешће на школском такмичењу

MAРИЈА МИРОСАВЉЕВ

* Носилац дипломе за изузетан успех из физичког васпитања

2011/12 (3.р.)

Божићни квиз знања- прво место (екипно такмичење)

2012/13 (4.р.)-

саобраћај- прво место на општинском такмичењу

2013/14 (5.р.)

техничко и информатичко образовање – саобраћај: учешће на школском и на општинском такмичењу

српски  језик и језичка култура и биологија: учешће на школском такмичењу

2014/15 (6.р.)

техничко и информатичко образовање – саобраћај: учешће на школском и на општинском такмичењу

2015/16 (7.р.)

физичко васпитање- мали фудбал- треће место на општинском такмичењу

2016/17(8.р.)

одбојка: 3. место на општинском такмичењу

 историја: учешће на општинском такмичењу. На такмичењу у организацији Друштва наставника за  историју Б.Паланка „100-годишњица од Првог светског рата“ друго место

ДУШИЦА БАБИЋ

 Носилац дипломе за изузетан успех из српског  језика

2013/14 (5.р.)

српски  језик и језичка култура: друго место на општинском такмичењу,пласман и учешће на окружном такмичењу

2014/15 (6.р.)

српски  језик и језичка култура: учешће на школском такмичењу

2015/16 (7.р.)

српски  језик- књижевна олимпијада – друго место на општинском такмичењу,

2016/17(8.р.)

Такмичење у изради бизнис плана на тему: „Органска производња пољопривредног газдинства“(Савез истраживача Србије- ученичко предузетништво)

српски  језик- књижевна олимпијада учешће на општинском такмичењу,

биологија – учешће на општинском такмичењу

ЖИВАНА МИЛОШЕВИЋ

 Носилац дипломе за изузетан успех из српског  језика

2013/14 (5.р.)

српски  језик и језичка култура: учешће на школском и на општинском такмичењу,

биологија: учешће на школском такмичењу

2014/15 (6.р.)

српски  језик и језичка култура: учешће на школском такмичењу

физичко васпитање- одбојка : учешће на општинском такмичењу

2015/16 (7.р.)

српски  језик – књижевна олимпијада – друго место на општинском такмичењу

физичко васпитање- одбојка : учешће на општинском такмичењу

историја: учешће на школском такмичењу

2016/17(8.р.)

ДАНИЈЕЛА ВУЧЕТИЋ

 Носилац дипломе за изузетан успех из физичког васпитања

2011/12 (3.р.)

Божићни квиз знања- прво место (екипно такмичење)

српски  језик- рецитовање – друго место на општинском такмичењу

2012/13 (4.р.)

математика- учешће на општинском такмичењу и на такмичењу „Мислиша“

2013/14 (5.р.)

биологија:  учешће на школском и на општинском такмичењу,

српски  језик и језичка култура учешће на школском такмичењу

2014/15 (6.р.)

српски  језик и језичка култура: учешће на школском такмичењу

2015/16 (7.р.)

Физичко васпитање- мали фудбал : треће место на општинском такмичењу

2016/17(8.р.)

   одбојка: 3. место на општинском такмичењу

смотра- информатичка и рачунарска писменост: бронза на  републичком такмичењу(такмичење је међународног нивоа)

историја: учешће на општинском такмичењу. На такмичењу у организацији Друштва наставника за  историју Б.Паланка „100-годишњица од Првог светског рата“ друго место

енглески језик – учешће на школском  такмичењу

географија – учешће на школском такмичењу

ИСИДОРА ВРСАЈКОВ

 Носилац дипломе за изузетан успех из физичког васпитања

2010/11 (2.р.)

српски  језик- рецитовање – учешће на општинском такмичењу

2013/14 (5.р.)

српски  језик и језичка култура: учешће на школском и на општинском такмичењу,

техничко и информатичко образовање – саобраћај: учешће на школском и на општинском такмичењу

2014/15 (6.р.)

Физичко васпитање- мали фудбал : друго место на општинском такмичењу

2015/16 (7.р.)

физичко васпитање- одбојка : учешће на општинском такмичењу

2016/17(8.р.)

одбојка: 3. место на општинском такмичењу

ЈОВАНА КРАЉИК

РЕЦИТАТОР

2010/11 (2.р.)

српски  језик- рецитовање – треће место на општинском такмичењу,

2011/12 (3.р.)

српски  језик- рецитовање – друго место на општинском такмичењу,

2013/14 (5.р.)

српски  језик и језичка култура учешће на школском такмичењу

2014/15 (6.р.)

српски  језик – рецитовање : друго место(сребро) на општинском такмичењу

2015/16 (7.р.)

српски  језик- рецитовање – треће место на општинском такмичењу,

СУМАРНИ ПРЕГЛЕД:

13 УЧЕНИКА СА ИЗУЗЕТНИМ ПОСТИГНУЋИМА (22дипломе):

# 4 УЧЕНИКА СА ДИПЛОМОМ „ВУК КАРАЏИЋ“

7 УЧЕНИКА СА ДИПЛОМАМА ЗА ИЗУЗЕТАН УСПЕХ –ИНДИВИДУАЛНО ПОСТИГНУЋЕ(11 диплома):

а) 1 ученик са 3 дипломе за изузетан успех из наставног предмета

б) 2 ученика са 2 дипломе за изузетан успех из наставног предмета

в) 4 ученика са 1 дипломом за изузетан успех из наставног предмета

7 УЧЕНИКА СА ДИПЛОМАМА ЗА ИЗУЗЕТАН УСПЕХ-ЕКИПНО ПОСТИГНУЋЕ

 УКУПНО 18 ДИПЛОМА ЗА ИЗУЗЕТАН УСПЕХ ИЗ НАСТАВНОГ ПРЕДМЕТА

( српски језик(5), словачки језик(2), српски као нематерњи језик(2),руски језик(1),хемија(1), физичко васпитање(7))

УЧЕНИК – НОСИЛАЦ ДИПЛОМЕ ЗА ИНДИВИДУАЛНО ПОСТИГНУЋЕ – НАГРАДА КЊИГА ЗА СВАКИ ПРЕДМЕТ

ЕКИПНО ПОСТИГНУЋЕ- ДИПЛОМА ЗА ИЗУЗЕТАН УСПЕХ

Постигнућа испратила и анализу сачинила педагог школе Рајка Чабрило

КАНДИДАТИ ЗА ЂАКА ГЕНЕРАЦИЈЕ

Сара Струхар

* Носилац дипломе за изузетан успех из словачког језика

* Носилац дипломе за изузетан успех из српског као нематерњег језика

* Носилац дипломе за изузетан успех руског језика

* Носилац дипломе за изузетан успех из физичког васпитања

АКТИВНОСТИ И  ПОСТИГНУЋА УЧЕНИКА:

2013/14 (5.р)

СЛОВАЧКИ ЈЕЗИК: УЧЕШЋЕ НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

2014/15 (6.р.)

 СЛОВАЧКИ ЈЕЗИК:  УЧЕШЋЕ НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

ЕВАНГЕЛИСТИЧКО-ЛУТЕРАНСКИ ВЈЕРОНАУК СЛОВАЧКЕ ЕВАНГЕЛИЧКЕ ЦРКВЕ а.в. :  УЧЕШЋЕ НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

2015/16 (7.р.)

 СЛОВАЧКИ ЈЕЗИК  3.МЕСТО НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ, УЧЕШћЕ НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ

СРПСКИ КАО НЕМАТЕРЊИ ЈЕЗИК: 3. МЕСТО НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ,      2.МЕСТО НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ,

ОДБОЈКА: УЧЕШЋЕ НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ,

ИНФОРМАТИКА-„ТЕСЛА ИНФО КУП“- УЧЕШЋЕ НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ

ЕВАНГЕЛИСТИЧКО-ЛУТЕРАНСКИ ВЈЕРОНАУК СЛОВАЧКЕ ЕВАНГЕЛИЧКЕ ЦРКВЕ а.в. :  УЧЕШЋЕ НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

2016/17 (8.р.)

руски језик: 3.место на општинском т., пласман и учешће на окружном такмичењу

српски као нематерњи језик: 2. место на окружном такмичењу, пласман и учешће на републичком такмичењу

одбојка: 3. место на општинском такмичењу

евангеличко-лутерански вјеронаук Словачке евангеличке цркве а.в.- учешће на окружном такмичењу

Матилда Хложан

* Успех 5,00 од 2 – 8 разреда

* Носилац дипломе „Вук Караџић“

* Носилац дипломе за изузетан успех из словачког  језика

* Носилац дипломе за изузетан успех из српског као нематерњег језика

АКТИВНОСТИ И  ПОСТИГНУЋА УЧЕНИКА:

2013/14 (5.р.)

• словачки ј. – учешће на школском, пласман и друго место на окружном такмичењу

• учесник ликовне колоније и конкурса у организацији основних школа

2014/15 (6.р.)

• словачки језик: учешће на школском, пласман и  прво место на окружном такмичењу

2015/16 (7.р.)

• словачки  језик – прво место на окружном такмичењу и учешће на републичком такмичењу

• српски као нематерњи језик: учешће на окружном такмичењу

2016/17(8.р.)

српски као нематерњи језик: 2. место на окружном такмичењу, пласман и учешће на републичком такмичењу

руски језик: учешће на општинском такмичењу

ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ

Љубав је креативна, она изграђује и за многе управо је она смисао живота. Постоји неколико врста љубави – према супротном полу, пријатељима, породици…, a најлепша је када је безусловна.

Дан испуњен љубављу и пажњом је и Дан заљубљених који смо и овог 14.2. симболично обележили у нашој школи. Лепе поруке обрадовале су многе наше ученике.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 400. ГОДИНА ОД ШЕКСПИРОВЕ СМРТИ

Полазници драмске секције и додатног рада заједно са наставницом енглеског језика Невеном Беговић, обележили су 400 година од смрти највећег енглеског драмског писца Вилијема Шекспира у уторак 6.12.2016. год. у нашој школи у Силбашу. Полазнице додатног рада су припремиле Прези презентацију о лику и делу В. Шекспира. Овом приликом спровели су и анкету како би сазнали, колико наши ученици знају о овом енглеском писцу. Чланови драмске секције припремили су одломке из три Шекспирова дела: „Ромео и Јулија“, „Хамлет“ и „Млетачки трговац“. Бројна публика је уживала у глумачком умећу наших младих талената који су за ову прилику носили костиме из Српског народног позоришта из Новог Сада.

        

        

        

ШКОЛСКИ УСПЕХ УЧЕНИКА У ШКОЛСКОЈ 2016/17. ГОДИНИ

Резултатима рада и нашим ученицима поносимо се и у школској 2016/17.години. Свих 466 ученика успешно је завршило ову школску годину. Са одличним успехом завршило је 177 ђака, са врлодобрим 204 а са добрим успехом 85 ученика.

Print Friendly, PDF & Email