Летопис воде и уређују Рајка Чабрило, педагог школе,  Јарушка Феркова, библиотекар, ученици – млади новинари: Неда Торовић, Мартина Чобрда, Мартина Миксад, Емануела Нинков, Александра Попов, Бранислава Вујков, Јелена Капетанов, Јована Панин, Лана Сувачар.

ВЕРУЈ  У СЕБЕ

ТИМСКИ РАД

ПРОЈЕКТНА НАСТАВА

ИСТРАЖИВАЧКА НАСТАВА

ДНЕВНИК ПРОМЕНА-АЛАТКА ЗА РАЗВОЈ

ИНТЕРАКТИВНО УЧЕЊЕ

СПРЕМНИ ЗА РАЗВОЈ

РАЗВИЈАМО КОМПЕТЕНЦИЈЕ

НАСТАВНИК-ЛИДЕР

WЕЕBLY

 

ВИЗИЈА И МИСИЈА НАШЕ ШКОЛЕ је доградљива и прогресивна, отуда шаљемо поруку:

„Што више волите оно што радите, то ћете бити успешнији“

                                                                                                                                 Џ. Гилис

Први септембарски дан 2015. године смо жељно дочекали јер желимо да објавимо активности и резултате рада школе.

СВАКА НОВА ИНОВАЦИЈА ЈЕ НОВИ ИЗАЗОВ ЗА НАС

ИНТЕРАКТИВНА ТАБЛА

Покрајински секретаријат за образовање одвојио је средства за унапређивање рада у школама. Тим школе определио се за куповину интерактивне табле и лап-топова, као и пројектора ради примене знања стеченог у пројекту Развионица.

Чланови наставничког већа 15.10.2015. године обучени су од стране Душана Бурсаћа за употребу интерактивне табле. Обука чланова Наставничког већа учврстиће компетенције наставника да воде школу у којој је ученик активан а наставник се налази у улози модератора.

ИНТЕРАКТИВНА ТАБЛА КАО НАГРАДА

Трећи новембарски уторак (17.11.) у нашој школи био је веома свечан. У посети су нам били гости из Националног савета словачке националне мањине Светлана Золњан, Татјана Нађ и Дарина Полиак, као и начелница друштвених делатности Општине Бачка Паланка Мирјана Шолаја и члан Општинског већа Милорад Париповић, такође бројни учитељи и професори из словачких школа.

Национални савет словачке националне мањине у сарадњи са Канцеларијом Словака који живе у иностранству организовао је пројекат Vypracovanie učebných pomôcok po slovensky (Израда наставних средстава на словачком). Учествовали су учитељи и наставници  из  9 школа који у настави користе савремене ИКТ на словачком језику. Од укупно 55 презентација прво место освојиле су презентације учитеља Мирослава Хложана из наше школе.

Комисија је одлучила  да прву награду интерактивну таблу додели ОШ „Браћа Новаков“ из Силбаша за радове које је послао учитељ Мирослав Хложан. Мирослав Хложан послао је четири рада (две презентације у Power Point (Множење – вежбање – 2. разред и Разломци – утврђивање  – 4. разред) и две Прези презентације (Србија у прошлости – обрада и – Разломци – понављање – обе за 4. разред).

Наша школа свакодневно обогаћује свој рад, а учитељи наставни процес обогаћују савременим технологијама. Интерактивна табла већ се налази у учионици учитеља М. Хложана који је уједно и словачки кабинет.

                                

ПОХВАЛЕ ОД ПРОСВЕТНИХ САВЕТНИЦА

Друго оснаживање за још виша и вреднија постигнућа дале су нам просветне саветнице Весна Радуловић и Соња Миладиновић које су након читања извештаја о одрживости квалитета рада школе упутиле похвале за организоване бројне активности и постигнућа након екстерне евалуације.

ПРИЈЕМ ПРВАКА

Отворили смо врата школе за наша 52 првака.  У Силбашу je укупно 29 ученика у првом разреду. У I1 је 6 ученика чији је учитељ Мирослав Хложан, док у I2 је 21 ученик а њихова учитељица је Анка Нинков. У Парагама у I3 је 6 ученика код учитељице Наде Торовић, а у Деспотову у I 4 учитељица Наталија Ушјак има 17 ђака.

1.9.2015. године организован је свечани пријем у част наших првака. Свечаности је присуствовала и Начелница друштвених делатности Мирјана Шолаја из Бачке Паланке.

ДЕЧИЈА НЕДЕЉА

Ове школске године Дечија недеља почела је 5. октобра и трајала до 9. октобра. Међународни дан деце традиционално се обележава посебно осмишљеним садржајима са циљем промоције дечијих права на разним пољима.

Активности за време трајања Дечије недеље:

У среду (7. октобра) одржан је јесењи крос за све ученике школе. За ученике од 5. до 8. разреда у Силбашу, организатор је био наставник физичког васпитања Милош Спасојевић.

У четвртак (8. октобар) реализована је акција ,, У туђим ципелама.“

Седмаци и осмаци, пријављени на конкурс реализовали су све предвиђене активности школе за тај дан. Ученици су били одлични у улогама  наставника, директора, педагога, библиотекара, спремачице, ложача…

У Силбашу …

У Деспотову …

Прваци су постали чланови Дечијег савеза, а обрадовали су се програму приређеном у њихову част, као и лепим поклонима.

У петак (9. октобра) позоришна представа МАПА СА БЛАГОМ у Силбашу обрадовала је полазнике ППП, ученике нижих разреда као и петаке и шестаке.

У петак је у холу наше школе у Силбашу одржана и ликовна колонија.  Носилац реализације био је наставник ликовне културе Звонко Јелић.

Истог дана одржан је и турнир у малом фудбалу – међуодељењска такмичења. Учествовали су ученици наше школе 7. и 8. разреда. Носилац реализације је био наставник физичке културе Милош Спасојевић.

Завршног дана Дечије недеље у вечерњим часовима у Силбашу сви ученици седмог и осмог разреда наше школе провели време у дружењу и на игранци.

ПАРАГЕ

Захваљујући идеји учитељице Радмиле Вјештица у Парагама ученици трећег и четвртог разреда писали су лепе поруке својим другарима. Отварајући коверте, другарске поруке измамиле су искрене дечије осмехе.

СЛАТКИШИ НА ПОКЛОН У ВРЕМЕ HALLOWEEN-а

У нашој школи у Силбашу организована је акција trick or treat (шала или награда), обичај везан за време Halloweena, тада деца иду од куће до куће и добијају слаткише. Костимирани ученици (покладари) сакупљали су слаткише. Све прикупљене посластице прослеђене су у наш хуманитарни фонд а затим су обрадовали ученике са тежим материјалним статусом.

ПРВИ САСТАНАК ПАРЛАМЕНТАРАЦА НАШЕ ШКОЛЕ

Председници и заменици председника одељенских заједница као представници Одбора Заједнице ученика наше школе састали су се 17. септембра 2015. године по први пут у овој школској години.

Састанак Ученичког парламента протекао је у пријатној атмосфери којој је допринео дневни ред који су разматрали. Разговарало се о реализацији активности у наступајућој 2015/16. школској години. Подељена су задужења, наглашене обавезе и истакнута потреба да и у овој години школа буде успешна као и у претходној.

Како у току напорног рада треба правити паузе за одмор, школа ће организовати посете биоскопу, позоришту и одласке на базен.

Састанак је завршен освртом на успехе у претходној школској години. Појединачно су истицани ученици који су постигли одличан успех (5,00), тј. имали су све петице као закључене оцене. Читање њихових имена било је пропраћено аплаузом. Педагог школе ове најуспешније ученике укључила је у организацију активности школе. Ученици су прикључени тимовима наставника. Следећа табела говори о опредељености ученика за активности којима ће се бавити током године.

ТИМОВИ УЧЕНИКА

Анђела Мутавчић, члан школског одбора

Милица Будић, члан школског одбора

Дејана Голубов, председник ученичког парламента и члан тима за развојни план

Верица Мирков, заменик председника ученичког парламента и члан тима за самовредновање

Милана Дангубић , учесник у раду парламента

Састанак су водиле наставница Невена Беговић, Душанка Јањић, као и педагог школе Рајка Чабрило.

         Неда Торовић

У жељи да буду активни, ученици VII3 разреда у Деспотову бринуће о

              – кутији солидарности: Немања Будић, Јован Дерајић и Јован Момчичевић

              – акцији сакупљања чепова: Никола Будић, Стеван Радосављев и Борислав Ватраљ

УТИСЦИ СА EКСКУРЗИЈЕ ИЗ НИША

Наши седмаци су ове године у петак 18.10.2015. године, после дужег времена

ишли на једнодневну екскурзију у Ниш. Посетили су Нишку тврђаву и Ћеле кулу и ишли у биоскоп. Након ручка су обишли Ћеле кулу и кренули за Силбаш. Надамо се да им је целокупна екскурзија оставила леп утисак који ће дуго памтити.

„На екскурзији нам је било веома лепо. Много тога смо сазнали. Трудила сам се да што више научим. Обишли смо Нишку тврђаву и Ћеле кулу. Ово ми је била једна од омиљених екскурзија коју ћу заувек памтити“ – сазнали смо од Марије Миросављев, ученице VII 2.

„Екскурзију у Нишу ћу дуго памтити, јер сам доста тога научио и видео. Посетили смо Нишку тврђаву и Ћеле кулу. Касније смо отишли у биоскоп. Храна ми се тамо много свидела. Било је јако кратко али – Све што је лепо кратко траје“ сазнајемо од Николе Поповицки, ученика VII 2.

Емануела Нинков VIII 2

V piatok sa naši siedmaci vybrali na výlet do Nišu. Po návrate sme sa opýtali jednu siedmačku ako sa im darilo. Cesta do Nišu trvala dlhšie, než čas ktorý tam trávili. Čas tam travili tak, že najprv pozerali ruské kreslené filmy. Po filme, obchádzali  pevnosť a Ćele kulu, ktorá je príznačná pre “Prvi srpski ustanak”. Výlet sa končil polhodinovou prechádzkou po meste a potom nasledovala cesta domov. Vďaka krásnym zážitkom, tento výlet by si radi zopakovali.

Martina Miksadová a Martina Čobrdová  VIII 1

ФЕСТИВАЛ НАУКЕ У БЕОГРАДУ

Фестивал науке који је одржан у нашем главном граду посетило је првог децембарског четвртка и 39 наших ученика – шестака, седмака и осмака из Силбаша и Деспотова. Најпре смо посетили музеј Николе Тесле. Са интересовањем смо погледали кратак филм о животу и делу Николе Тесле, а после је кустос музеја објаснио принципе рада неких његових највећих проналазака. Ученици су активно учествовали, не само да су постављали питања, већ су на питања и одговарали. Активно су учествовали у коришћењу појединих Теслиних проналазака, чиме су се и највише одушевили. После музеја уследила је посета Калемегдану. Била је то прилика да се упознамо са тамошњом  колекцијом тенкова и осталог наоружања као део изложбе војног музеја.

На Фестивалу науке одржаном на Београдском Сајму ученици су могли да самостално истражују и бирају у којим ће експериментима да учествују. У зависности од тога, колико су били слободни да приђу, поставе питања и учествују ученици су различито доживели фестивал. Од организатора фестивала за представу добили смо на поклон да доживимо представу у извођењу представника Научног центра Псиквадро из Италије под насловом ,,Добро звучи“. Извођачи су путем интересантних експеримената приближили деци звук, објаснили које врсте звучних фрекфенција постоје, као и да  звук можемо видети кроз извођење експеримента…

Из угла ученика о Фестивалу науке

Сваке године се у Београду одржава Фестивал науке. Ученици наше школе такође сваке године имају организован одлазак на сајам а после сајма обилазак и шетњу по Tржном центру и Београду. Фестивал науке за нас врло је интересантан и много ђака једва чека да га посети. Ту су научни радови и експерименти пpиказани на занимљив и разумљив начин. Пар сати на овом сајму заиста вам брзо пролети, јер има много тога да се види, и све време пажња је усмерена на занимљивост која се налази испред вас. А после науке, шетња Београдом и посета Tржном центру добро дођу као дневна доза разбибриге.

Мартина Чобрда и Мартина Миксад  VIII1

МАЛА НАУЧНА ЕКСКУРЗИЈА

Ученици наше школе су 26.4.2016. г. посетили Самсунгову презентацију под називом : “ Буди као Тесла“ у Новом Саду. У Културном центру , у току 2 часа , била је презентација о животу ,раду и делу нашег великог научника. Изузетно занимљиву и овом узрасту  прилагођену презентацију, водитељ је завршио квизом и и поделом поклона ученицима који су показали одлично знање. Мало је рећи да јеатмосфера била добра. Пуни утисака по завршетку презентације , прошетали смо се градом и обишли смо дунавски парк. На предавању је учествовало 54 ученика наше школе од другог до четвртог разреда.

Пратиоци групе , учитељи су овај догађај оценили високом оценом.

           

ИЗВЕШТАЈ СА ПОСЕТЕ САЈМУ КЊИГА У БЕОГРАДУ 2015. ГОДИНЕ

Наши ученици су и ове године показали вeлико интересовање за посету Сајму књига. Унапред испланиран програм у организацији наставника, добро расположење ученика и лепо време, утицали су да све протекне у најбољем реду. Ученике су на овом путу пратиле наставница српског језика, Душка Јањић, наставница математике Биљана Радошевић и учитељица Силвија Гашић.

За Београд смо кренули у раним јутарњим часовима 30. октобра 2015. године. Према предвиђеном програму организације пута, на Сајму смо провели око три сата. Све похвале ученицима који су се одазвали  позиву да посете ову велику манифестацију у част књиге и књижевности. У прилог томе иде и чињеница да сваке године има доста заинтересованих ученика. Приметно је  да ученици траже и купују књиге различитих жанрова, у зависности од афинитета, и да увек знају шта је ново и актуелно у великој понуди  издавачких кућа.  Ученицима наше школе најзанимљивији су били штандови издавачке куће „Вулкан“, „Чаробна књига“, ,,Лагуна“,“Самиздат Б92… Надамо се да ће и наредне године традиција бити настављена.

Ево утисака неких ученика који су посетили Сајам:

,,Најдуже сам разгледала књиге на штанду издавачке куће ,,Вулкан“. Била сам веома пријатно изненађена због невероватних попуста и великог избора квалитетних књига. Штанд сам напустила са четири купљене књиге“.

„Пријатно сам изненађена понудама на сајму. Била је велика гужва и људи су били заинтересовани за различите књиге. Посебно сам била одушевљена избором књига на штанду „Делфи“. Свакако ћу без размишљања ићи и следеће године“.

Након посете Сајму уследио је обилазак Конака књегиње Љубице. Кроз конак нас је провео водич и причао нам о животу кнегиње Љубице, супруге кнеза Милоша Обрановића. Наредне фотографије сведоче о томе.

Пре повратка, посетили смо и тржни центар „Ушће“.

Неда Торовић VIII1

ПОСЕТА  СРПСКОМ НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

БАЛЕТ „ЛАБУДОВО ЈЕЗЕРО“

У најромантичнијем и најпознатијем балету свих времена „Лабудово језеро“ имали су прилику да уживају и ученици наше школе. Ова представа очарала је и овај пут своју публику у СНП у Новом Саду. Прелепа и изузетна музика, уметници, костимографија, сцена као и сваки детаљ који су у позоришту доживели, дуго ће остати у сећању љубитеља балетске уметности.

Хол наше школе краси прелеп пано, чија је ауторка Ивана Исаков, ученица 6. разреда а посвећен је управо балету „Лабудово језеро.“

МЕЂУШКОЛСКИ ПРОЈЕКАТ „КЛУБ ЧИТАЛАЦА“

Пројекат Клуб читалаца је међушколски пројект. Пошто нас активности чине задовољним иницијативу је покренула Марија Милосављев, наставница српског језика која је већ имала снажно искуство у пројектима – Дан по дан, Креативно писање. Сада је одлучила да се одазове изазову и настави промоцију читање и развој критичког мишљења. Верујемо, да ће ова активност дати добробит на свим плановима у развоју личности ученика и њиховим постигнућима, кроз свакодневни рад и самообразовање. На почетку школске године клуб читалаца у Силбашу броји 37 ученика са разредне и 28 са предметне наставе. Конкурс је отворен читаве школске године, па верујемо да ће ученици разговарајући међу собом покренути оне који су се колебали и који на почетку године ницу схватили вредност ове активности.

Након упућене поруке Марије Кири „Ничега се не треба плашити, треба само разумети“ а пошто знамо, да је читање извор знања надамо се великом одазиву наших ученика.

Ово су чланови клуба из наше школе:

НА ПОЧЕТКУ БЕШЕ СЛОВО – БУКВАР

Ученици из Деспотова посетили су изложбу посвећену букварима 24.11.2015. године у ОШ „Свети Сава“ у Бачкој Паланци. Ово је уједно била прилика да упознају ученике ове школе који су учесници пројекта „Клуб читалаца“ и са њима размене искуства. Заједно су се дружили и учествовали у  радионици посвећеној буквару. На тој изложби причало се о нашем писму, ко га је створио, како је настало и где. Ученици школе домаћина су нас лепо дочекали и испричали шта све знају о нашем писму. Такође, омогућили су нам да видимо како је изгледао први Буквар. Ученици су се лепо дружили тих неколико сати и заједно научили нешто више. Заједно смо се подсетили како је важно да чувамо своје писмо.

            

У СЕДАМ КОРАКА ДО ПУПИНА

У суботу, 30. јануара 2016. године чланови Клуба читалаца ОШ „Свети Сава“ из Бачке Паланке и ОШ „Браћа Новаков“ из Силбаша и Деспотова посетили су изложбу о Михајлу Пупину „Од физичке до духовне реалности“ у Историјском музеју у Београду.

На пут је кренуло 60-ак наставника и ученика свих узраста, од 2. до 7. разреда. И сам пут је био својеврсна стварна и духовна авантура. Посета нам је послужила као мотивација за најбоље што тек следи – бављење радом и делом, вредностима Михајла Пупина. Избројали смо је у 7 корака које смо као хармонику-водич добили на почетку пута:

ЧИТАМО И ПИШЕМО СА АНОМ ФРАНК

Ученици ОШ „Браћа Новаков“ из Силбаша посетили су 7.4.2016 године ОШ „Свети Сава из Бачке Паланке и учествовали у радионици „Читамо и пишемо са Аном Франк“. Занимљиво је што су на изложбу посетили већим делом ученици шестог разреда којима лик и дело Ане Франк није познато, па су били пуни утисака о  изложби и радионици. Ученици су упознати са приликама у којим је одрасла Ана Франк и њеном страшном судбином. После разговора, радили су задатке на припремљеном материјалу.

                   

ЧИТАЛАЧКИ КВИЗ

У ОШ „Алекса Шантић“ у Гајдобри 30. новембра 2015. године организован је Читалачки квиз поводом стогодишњице рођења Бранка Ћопића. Учествовали су ученици основних школа – из Пивница, Гајдобре/Нове Гајдобре и Силбаша /Деспотова/Парага (по три учесника са разредне и три са предметне наставе). У духу толеранције и са мотом Сви смо једнаки формиране су екипе за разредну и предметну наставу. У свакој трочланој екипи био је по један ученик из сваке школе. Из наше школе учествовали су:

1. Мирјана Попов III3

2. Хелена Бабић IV3

3. Лукијан Лазаров IV4

4. Александар Врекић V4

5. Бојана Зарупски VI2

6. Николина Миланов VI2

Сви ученици добили су дипломе за учешће на Читалачком квизу, а кући су понели успомене на једно лепо дружење.

RADOSŤ Z NÁVŠTEVY

V piatok 20. novembra 2015 našu školu navštívili šéfredaktor mládežníckeho časopisu Vzlet Stevan Lenhart a riaditeľ NVU Hlas ľudu Samuel Žiak. Na príjemnom posedení sme si spolu zalistovali v najnovšom čísle Vzletu. Šéfredaktor sa od čitateľov našej školy – žiakov vyšších ročníkov dozvedel o ich záujmoch a zároveň ich vyzval aj k spolupráci. Žiakov spolupráca potešila a sľúbili, že do mládežníckeho časopisu budú prispievať výtvarnými a literárnymi prácami.

Hostia nám priniesli aj krásne knižné darčeky, ktorými sa police našej školskej knižnice obohatili a za ktoré im veľmi ďakujeme.

KNIHY Z HLASĽUDOVSKEJ ZBIERKY

Našu školu v prvý marcový štvrtok potešila vzácna návšteva z Nového Sadu. Z NVU Hlas ľudu sme privítali riaditeľa Samuela Žiaka, šéfredaktorku Vladimíru Dorčovú Valtnerovú a redaktorku rubriky pre kultúru Annu Francistyovú. Zároveň nám urobili radosť svojou hlasľudovskou zbierkou kníh. Do našej školskej knižnice pribudlo 200 kníh v slovenčine a srbčine primeraných veku žiakov, ale mnohým knihám sa potešia aj učitelia.

PRVÉ ODBORNÉ STRETNUTIE SLOVENSKÝCH KNIHOVNÍKOV V SRBSKU

Prvý decembrový piatok sa niesol v znamení kníh a chrámu kultúry. V Báčskom Petrovci bolo realizované 1. stretnutie slovenských knihovníkov v Srbsku, na ktorom sa zúčastnili početní knihovníci zo slovenských prostredí. Stretnutie účastníkom prinieslo nové bohaté vedomosti a skúsenosti z oblasti knihovníctva. Pre každého účastníka, organizátor tohto podujatia NRSNM prichystala aj vzácne knižné darčeky. Novým knihám sa potešili najmä žiaci našej školy.

ОДЕЉЕЊСКА ОЛИМПИЈАДА

На Одељењској олимпијади је учествовало 60 ученика (32 са разредне и 28 са предметне наставе). Учествовали су најбољи ученици (који су често били на листи најбољих ученика месеца) из сва три места наше школе Силбаша, Парага и Деспотова. Квиз, трећи по реду одржан је у холу школе у Силбашу у среду 9.12.2015. године за разредну и у четвртак 10.12.2015. за предмедну наставу. Ученици су били подељени у Тимове, а Тимове су чинила деца из сва три места. У оквиру квиза биле су две игре: 1. Одговори на питање (питања из разних наставних предмета) и 2. Реши загонетку. Чланови победничког тима добили су дипломе а остали учесници захвалнице за учешће.

СПИСАК ТИМОВА

ПРЕДМЕТНА НАСТАВА

РАЗРЕДНА НАСТАВА

КАКО ПОСТИЋИ УСПЕХ

У школи већ има ђака који су постигли одређени успех. Зар и ви не би желели да будете међу њима? Ученици су се такође показали својим лепим и узорним понашањем према наставницима и својим другарима у одељењу. Такође ученици су постигли успех и тиме што су постали ђаци месеца.

ЂАЦИ МЕСЕЦА

• у нашој школи сваки месец се бира по један ђак из сваког одељења који је тог месеца био најбољи.

•  Како постати ђак месеца?

1)  Петице ( одличан ), похвале од стране наставника, рад на изради паноа, пројеката, ангажованост у ваннаставним активностима.

2) Владање ученика: ученик се истиче лепим понашањем на часовима и за време одмора, уважен је од стране својих другова у одељењу због својих квалитета. Ученик треба да буде узор и пример лепог понашања својим другарима.

Јована Панин, Деспотово

УЧЕНИЦИ МЕСЕЦА

СЕПТЕМБАР

ОКТОБАР

НОВЕМБАР

ДЕЦЕМБAP

ЈАНУАР

ФЕБРУАР

МАРТ

АПРИЛ

НАЈУРЕЂЕНИЈЕ УЧИОНИЦЕ

 Учионица месеца септембра је учионица II1 – IV1 / V1 разреда:

Учионица месеца октобра је учионица I1 – III1 / VII1 разреда:

Учионица месеца новембра је учионица II1 – IV1 / V1 разреда:

Учионица месеца децембра је учионица II1 – IV1 / V1 разреда:

Учионица месеца јануара је учионица II1 – IV1 / V1 разреда.

Учионица месеца фебруара је учионица II1 – IV1 / V1 разреда.

Учионица месеца марта је учионица II1 – IV1 / V1 разреда.

Учионица месеца априла је учионица II1 – IV1 / V1 разреда.

МОЈЕ СЕЛО У ЧЕТИРИ ГОДИШЊА ДОБА

– ЈЕСЕН

У наше село је дошла јесен. Лишће жути и опада. Јесењи месеци су септембар и октобар. Ове године код нас је јесен дошла почетком октобра. Температура опада, а ратари полако завршавају послове у пољима јер су кишовити дани већ ту, а самим тим много је блата. Улице су жуте од опалог лишћа. Вечери су хладније и кишовитије. Почела је и сезона грејања. Људи и деца у свакој улици имају много посла око лишћа, скупљају их на улицама и стављају у џакове.  Деци посао око лишћа пређе у забаву. Људи се полако навикавају на хладније време и остају без посла (само грађевинари и неки ратари). Јутра су прилично магловита што значи да возачи треба да буду опрезнији у вожњи. Увече, када падне киша, људи воле да шетају под кишобранима. Али мислим да то многим људима ни не смета јер је јесен „жуто доба“ године.

Милица Будић и Ивана Петковић VIII3

-ЗИМА

ДАН БЕЗ АУТМОБИЛА

У великим градовима, аутомобили, аутобуси и камиони главни су загађивачи ваздуха. Њихови димови могу били врло опасни, јер могу проузроковати надражење очију, носа, грла и плућа. Иако је прво спонтано организовање „Дан без аутомобила“ почело за време нафтне кризе у 20. веку, госпођа Маргот Валстром покренула је ту акцију која се сваке године одржава 22. септембра. Тог дана се у неким деловима града путеви затварају како би се смањило коришћење саобраћајних возила. Нажалост, ова акција се пружа само једном у току године.

Мартина Чобрда VIII 1

ДОЗВОЛА ЗА ПЕШАКЕ

По други пут у овој школској години од стране Министарства за безбедност у саобраћају ученици првог разреда су упознати са правилима понашања која гарантују безбедност у саобраћају.

Д о з в о л а   з а   п е ш а к е  фасцинирала је наше прваке. Велики осмех на лицу јавио се са првом дозволом коју су добили након што су показали своја знања из ове области.

ПРЕДСТАВА „ХРАБРИ АЦА“ И ПОСЕТА ДЕДА МРАЗА

Крај првог полугодишта донео је пуно радости за наше најмлађе, полазнике ППП и ученике разредне наставе од 1. до 4. разреда. У среду 23. децембра 2015. године нашу школу посетило је путујуће позориште „Свитац“ из Новог Сада. Деца су уживала у луткарској представи „Храбри Аца“.  Неки од наших ученика уз помоћ глумаца из Новог Сада, показали су своје глумачко умеће у овој области уметности. Након представе наставили су да се друже са Деда Мразом.

Посета Деда Мраза обрадовала је и наше најмлађе. Полазници ППП су добили и лепе новогодишње пакетиће.

ПРЕДСТАВА „СЕР ЖИЛЕ И СТИДЉИВА АЖДАЈА“

Наше ученике са предметне наставе обрадовала је представа „Сер Жиле и стидљива аждаја“. Захваљујући глумцима Ружици и Страхињи из Новог Сада, актерима ове урнебесне представе, малишани су заиста уживали у одличној и опуштеној атмосфери. Недаће и догодовштине сер Жилета и стидљиве аждаје публика је награђивала бурним аплаузима.

   

БОЖИЋНИ КВИЗ

Ове године је нашој школи припала част да буде домаћин општинског такмичења из познавања тематике Верске наставе-Православног катихизиса. Дана 24. децембра текуће године у Силбашу одржан је Божићни квиз у којем је учествовало 10 екипа са подручја архијерејског намесништва бачкопаланачког:

1. ОШ „Десанка Максимовић“ из Бачке Паланке

2. ОШ „Свети Сава“ из Бачке Паланке

3. ОШ „Вук Караџић“ из Бачке Паланке

4. ОШ „Алекса Шантић“ из Гајдобре

5. ОШ „Браћа Новаков“ Силбаш

6. ОШ „Здравко Челар“ из Челарева

7. ОШ „Милета Протић“ из Товаришева

8. ОШ „Бранко Ћопић“ из Младенова

9. ОШ „Жарко Зрењанин“ из Обровца

10. ОШ „Вељко Петровић“ из Бегеча

Учесници наше школе били су: Дејан Вучетић, Лана Малић, Марија Марјановић и Анастасија Обрадовић, ученици III2 разреда.

 Након пригодног програма који су припремили сви ученици IV/2 одељења, следио је такмичарски део. По завршетку Божићног квиза у холу школе је уприличена трпеза љубави за све такмичаре  и госте.

            

БОЖИЋНИ КВИЗ У БОЂАНИМА

 У суботу, 26. децембра 2015. године, ученици трећег разреда наше школе из Силбаша, учествовали су на Божићном квизу. У квизу је учествовало десет екипа из и архијерејског намесништва оџачког. Квиз је одржан у Бођанима у Основној школи „Алекса Шантић“. Ученици су показали да поседују знање на тему „Божић и божићни обичаји“ као и примерно понашање.

Екипу наше школе чинили су ученици III-2 из Парага

1. Алекс Кнежевић

2. Мирјана Попов

3. Милена Брестовачки

4. Тамара Милић

а екипу ученика III-4 из Деспотова чинили су

1. Сара Оливер

2. Јелена Убавин

3. Теодор Папучић

4. Огњен Грујић

НАШИ ПРЕДШКОЛЦИ

                  

ПРЕЗЕНТАЦИЈА РАДА СЕКЦИЈА

ТРЕМА

Стручна тема из програма Стручног већа друштвено-језичке групе предмета интерпретирана је и ученицима осмог разреда који ће се ускоро наћи пред завршним испитом као и ученицима који учествују на такмичењима. Трема је присутна код велике већине ученика. Јавља се најчешће као последица жеље за постигнућем или као последица несигурности, недовољне припремљености за активност која треба да се реализује. Наставница музичке културе Мирјана Радивојков Лукић припремила је технике којима се трема умањује или елиминише. Презентација је била интерактивног карактера. Ученици су истовремено гледали технике и примењивали их. Верујемо да инхибиторне треме ће бити све мање, док ће трема као одраз одговорности остати у склопу личности наших ученика.

ЕВАНГЕЛИЧКА ВЕРОНАУКА

                                                            

                                          

ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК

                          

СЕКЦИЈА ИСТОРИЈА

                     

                 

СЕКЦИЈА ЛИКОВНО

СЕКЦИЈА МАТЕМАТИКА

ОПЕТ СЕКЦИЈА МАТЕМАТИКА

СЕКЦИЈА РУСКИ

        

СЕКЦИЈА ХЕМИЈА

      

СЛОВАЧКИ ЈЕЗИК

СЕКЦИЈА МАТЕМАТИКА

СЕКЦИЈА РУСКИ ЈЕЗИК

ВЕСЕЛИ РУСКИ ПРАЗНИК

Масленица, угощай!

Всем блинчиков подавай!

С пылу, с жару–разбирайте!

Похвалить не забывайте.

Простите, люди добрые, если чем обидели, умышлëнно или неумышлëнно.

НИЗКИЙ ВАМ ПОКЛОН!

Овај весели и бучни празник у Русији деци и одраслима доноси много радости. Сви се грудвају, клизају са ледених узвисина, играју у колу и госте се палачинкама!

Масленица или Беле покладе – то је недеља која претходи Великом посту. Ових седам дана не једе се месо, али су дозвољени млечни производи – млеко, сир, јогурт, као и јаја и риба. Ово је период преласка православаца са обичне хране на посну, али то је и време гошћења и весеља.

У савременој Русији овај дан често називају и празником испраћања зиме и дочека пролећа.

Основно јело на Масленицу биле су ПАЛАЧИНКЕ. Прва палачинка је обично намењивана покојницима: стављана је на полицу са иконама или на кровни прозорчић. Уз то, она својим обликом подсећа на Сунце, симболизује топле, сунчане дане који долазе. У древној Русији весеље је трајало седам дана. Сваки дан празничне недеље имао је свој назив: понедељак—„сусрет“, уторак—„играрије“,  среда—„посластице“, четвртак—„широки“ или „прелом“, петак—„таштине вечери“, субота—„заовина прела“, недеља—„опроштајни дан“. Црква је празновала последњи дан ове седмице—Опроштајну недељу. Опроштај се тражио од својих ближњих како би Велики пост дочекали чисте савести. У породици је опроштај тражио прво најмлађи члан, а на крају глава породице—отац или деда. Једна од главних фигура прославе Белих поклада била је лутка Масленица. Она је прављена од сламе и облачена у стару одећу. Стављана је у кухињу, на центар стола, и бивала је ових седам дана пуноправни члан породице.Важан елемент овог празника је ватра. У њој су палили лутку, око ватре се певало и играло, а најхрабрији су прескакали преко огња,како би били здрави целе године.

ПАЛАЧИНКЕ су оно без чега је Масленица незамислива. Руси их праве другачије од нас. Најчешће их праве од киселог теста, тј. са квасцем. Понекад се уместо квасца додаје кисело млеко, сода бикарбона или беланце јајета. Ево РЕЦЕПТА савремених руских домаћица:

Потребно: 4 шоље пшеничног брашна, 4 шоље млека, 3 јајета, 100 грама павлаке, 1 кашика шећера, 25-30 грама квасца, 2 кашике маслаца, со по укусу и уље за подмазивање тигања. Размутите квасац у топлој води или млеку. Затим постепено у то додајте половину брашна. Посуду са тестом покријте крпом и оставите на топлом месту. Не затварајте посуду поклопцем, тесто треба да „дише“. Када се запремина теста повећа 2-3 пута, додајте преостало брашно, со и остале састојке (жуманце, маслац,киселу павлаку и друго). После тога тесто се диже други пут, а онда је спремно за пржење палачинки. Руси палачинке обично служе са маслацем, кавијаром, павлаком, харингом, медом,слатким… Одлично се слажу са чајем. ПРИЈАТНО!

Презентација о празнику „Масленица“ коју су приредили чланови руске секције Душанка Пајић, Дуња Новаков и Валентина Милошевић (VI 3) са својом наставницом руског језика Фатимом Иваз, обрадовала је ученике и наставнике наше школе. За 200 укусних палачинки можемо да захвалимо чланицама руске секције, њиховим мамама и бакама, као и наставници Фатими. Уз дегустацију ове неодољиве посластице на посебан начин доживели смо стари руски празник.

САОБРАЋАЈНА СЕКЦИЈА

РОМСКИ ЈЕЗИК СА ЕЛЕМЕНТИМА НАЦИОНАЛНЕ КУЛТУРЕ

ВЕЛИКИ ПОЖАР У ЛОНДОНУ

Велики пожар у Лондону је пожар који је харао Лондоном између 2. и 5.септембра 1666. године, и у коме су били уништени централни делови града. Ватра је прогутала средњовековни део Лондона унутар старих римских зидина. Такође је угрозила, али није уништила аристократски део Вестминстера, палату Вајтхол као и велики део предграђа у ком су живели сиромашни грађани.

Ватра је уништила 13.200 кућа, 87 цркава, катедралу св. Павла, и већину јавних зграда. Процењује се да је уништила домове 70.000 становника, од укупно 80.000 становника колико је у то доба Лондон имао.

Како је све почело …

Дана 2. септембра 1666. године, у недељу ујутру, започела је ватра у кући и продавници Томаса Фаринора, пекара краља Чарлса II. Фаринор је заборавио да угаси ватру у пећи у ноћи прије тога, и жеравице су запалиле оближњу камарицу дрва за горење.

Жишке из запаљене куће су пале на сламу и сено у оближњем дворишту Стар Ина.

Лондон је 1666. године био у великој мери изграђен

од дрвета са крововима често прављеним само од лишћа. Ове су се зграде брзо запалиле. Ветар  је тог јутра дувао јако и брзо је разносио ватру.

Из Стар Ина, ватра је брзо продрла до цркве свете Маргарет, а затим и у улицу Темз Стрит. Овде је било складишта и сандука са запаљивим материјалима — уљем, плином, угљем, сламом итд. До 08:00, седам сати након почетка ватре, пламен је дошао на пола пута до старог Лондонског моста.

Ватра је горела три дана, на крају уништавајући и храм у близини Холборн Бриџа. Гашењу се приступало првенствено унапред уништавајући куће и зграде које ватра још није ухватила.

Исход пожара

Кад се ватра смирила, око четири петине Лондона било је уништено.

Пацови који су преносили црну кугу су помрли у пожару. Након ватре број умрлих од куге је нагло опао.

Кристофер Рен, велики архитекта XVII, почео је реконструкцију Лондона и изградио 49 нових цркава заједно са катедралом светог Павла какву данас познајемо. Након пожара 1666. године, лице Лондона се заувек променило.

Презентацију на ову тему је радио ученик осмог разреда Стефан Мандић,

његову презентацију можете погледати овде:.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ИЗ БИОЛОГИЈЕ

Исхрана је веома важна за нормално функционисање, раст и развој. Због тога су Стефан Мандић, Ивана Петковић, Милош Добрић и Давид Регељац направили презентацију из биологије којом су показали да је правилна исхрана и уношење здраве хране веома важно. Исхрана представља један од најважнијих фактора за људско здравље. Веома је важно да знамо, шта је за нас права и здрава исхрана. Нарочито би деца требало да избегавају дијете и остале препарате за мршављење који су веома штетни за њихово здравље и који могу довести до анорексије и других опасних болести. Анорексија је поремећај у исхрани праћен губитком апетита који може да прерасте у потпуни нестанак осећаја глади. Како до овога не би дошло, треба да пратимо пирамиду исхране. У њој јасно можемо видети да највише треба да уносимо житарице, месо, рибу и млечне производе. Треба да избегавамо слаткише и да их заменимо воћем и поврћем. Треба се хранити разноврсно и избегавати брзу храну. Овом презентацијом смо желели да скренемо пажњу на то, колико је у ствари исхрана важна за здрав живот. Надамо се, да ће после ове презентације бити много срећних и здравих људи.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ЗА ДАН ДРЖАВНОСТИ

Дан државности обележили смо у нашој школи у петак 12.2.2016. године. Ауторка презентације Неда Торовић, ученица VIII 1 разреда говорила је о овом значајном историјском догађају.

Један од најбитнијих у политичком, културном и историјском календару Србије је датум 15. фебруар – Сретење – Дан државности, Дан Војске Србије, такође и дан сећања на 15. фебруар 1804. када је на Сретење почео Први Српски устанак под вођством вожда Карађорђа Петровића.

Сретење се као национални празник у нашој држави слави од 2001. године.

  

ПРЕЗЕНТАЦИЈА О МОСКВИ

Ученици осмог разреда су направили једну веома занимљиву презентацију о главном граду у Русији, Москви.

Москва је главни и највећи град Русије. Налази се на обалама реке Москве и на великој Руској низији. Број становника брзо расте и броји око 13 милиона. Москва је такође велики економски и трговачки центар. У 2007. години Москва је другу годину за редом проглашена за град који је најскупљи на свету. Град је основао Јуриј Долгорукуј 1147. године. Природа Москве је прелепа и јединствена. Због тога се овде налази велики број паркова у којима се можете опустити и  направити пикник у природи. Најпознатији парк у Москви је Горки парк. Овај парк се налази уз реку Москву и испуњен је дугим стазама за шетњу, кафеима и језерцетом. Током зиме је популарно  клизање на леду, а овде се одржава и такмичење у прављењу скулптура од леда. Најчешћа дестинација свих туриста је Црвени трг, Кремљ, Третјаковскаја галерија, Пушкинов музеј и други. Третјаковскаја галерија је један од најбољи светских музеја. Насупрот међународној колекцији Пушкиновог музеја, галерија Третјаков излаже дела руске уметности. Ако током одмора решите да посетите само један музеј онда би то свакако требала да буде ова дестинација јер ћете све у њој видети.

 Јелена Капетанов, VI 4

* Садржај презентација могу се видети страници сајта „Продукти радова ученика„.

ВРШЊАЧКО УЧЕЊЕ ИЗ ОБЛАСТИ ПРОФЕСИОНАЛНЕ ОРИЈЕНТАЦИЈЕ

Како би се ученици што боље информисали о занимањима у овој школској години педагог школе, Рајка Чабрлило организовала је едукацију из ове области кроз вршњачко учење. Након спроведене акнкете о занимањима које ученике интересују, сваки ученик 8. разреда имао је домаћи задатак да припреми повер поинт или прези презентацију о занимању или школи која га највише занима. Припремљене презентације презентоване су вршњацима, њиховим родитељима и ученицима 7. разреда на трибини која је организована 7. априла. Такође на овој трибини презентован је и рад секције енглеског језика коју води професорка Невена Беговић, а која је посвећена обради занимања на енглеском језику.

Овај облик рада ученицима се веома допао јер по њиховим речима на овакав начин су јако пуно сазнали о многим занимањима и да ће им сада бити лакше да донесу коначну одлуку при упису у средњу школу. Припремљене презентације можете погледати на сајту школе.

        

СЕМИНАР „СЕКС ЗА ПОЧЕТНИКЕ“

Интересантан семинар са радионицама из области адолесценције реализован је у нашој школи у Силбашу и Деспотову. Једну групу су чинили ученици, а другу родитељи и наставници ученика. Учесници су најпре имали задатак да техником мождана олуја излистају појам адолесценција. Том техником желело се сагледати шта ученици знају из ове области, а са родитељима и наставницима желео се направити подсетник о свим особимана овог доба о којима треба да размишљају, јер се баве децом која пролаз кроз ову фазу развоја. Такође истом техником сагледавале су се и асоцијације на појам секс. Најинтересантнија радионица ученицима је сигурно  била када су добијали одговоре на питања која су поставили одраслима. И родитеље и наставнике организатори семинара су ставили у улогу едукатора и на ову тему која им по природи посла и припада. Верујемо да ће и даље родитељи и наставници да са децом разговарају на тему развојних промена. Поклоњене књиге ученицима и библиотеци школе такође даће допринос едукацији свих оних који на семинару нису присуствовали. Трочасовно дружење протекло је у пријатној атмосфери, дружењу, смеху и расположењу. Реализатори семинара и водитељи радионица били су: Jaсминка Петровић, ауторка за децу и младе, Ивана Лукић, психолог, Татјана Табачки, НВО „Скаска“ – организатори пројекта, Андреј Јаковљев, организатор пројекта. Семинар се организује кроз пројекат коме подршку даје Покрајински секретаријат за спорт и омладину.

ТРИБИНА „КАКО СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ“

У циљу подизања нивоа свести, информисања и повећања знања, током октобра 2015. године одржана су бројна групна саветовања родитеља/старатеља девојчица школског узраста – петог, шестог и седмог разреда школске 2015/16 године, о могућности превенцие инфекције ХПВ и о значају препоручене имунизације против хуманог папилома вируса, као и о другим мерама превенције рака грлића материце. Едукација је одржана и у нашој школи.

   

ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА СВЕТОГ САВЕ У СИЛБАШУ

 Велики празник, школску славу Светог Саве прославили смо у сва три места наше школе у среду 27. јануара 2016. године. Овај свечани дан пригодним програмом обележили су ученици наше школе. Након химне о овом нашем великом просветитељу уследили су рецитали о Светом Сави: „На Врачару“, „Обраћање Светом Сави“, „Савин монолог“, … Изведени су и драмски текстови: „Батина је из пакла изашла“ и „Свети Сава и властелин“.

Свечаност је уприличио јереј Владимир Марков, који је извршио чин резања колача и благосиљања жита.

На нашој школској свечаности међу бројним присутним гостима био је и члан Општинског већа Милорад Париповић.

 

7 – 8<>

ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА СВЕТОГ САВЕ У ДЕСПОТОВУ

 Празник првог српског архиепископа Светог Саве 27. јануара 2016. године прославен је свечано у нашој школи у Деспотову.

 Најпре је јереј Никола Темеринац извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су припремили овогодишњи школски кумови – породица Лазаров (Матија и Лукијан Лазаров). Они су нашој школи у знак сећања на кумство поклонили икону Светог Саве за забавиште.

 Потом је уследио драмски комад „На појутарју Светог Саве“ који су припремили ученици наше школе:

    1. Драган Николић;

    2. Уна Тојић;

    3. Тамара Регељац;

    4. Атанасије Темеринац;

    5. Ана Марија Ђорђевић;

    6. Денис Хаксалић;

    7. Лукијан Лазаров;

    8. Славица Мишковић;

    9. Јелена Убавин;

    10. Сара Оливер;

    11. Милица Грујић.

 Химну Светом Сави отпевали су деца предшколског узраста и ученици разредне наставе уз пратњу учитеља Милована Пејака који је свирао хармонику.

 Кумства за идућу школску годину прихватио се ученик трећег разреда Зоран Јованов.

2 – 6<>

Снажно негујемо спортски дух у школи

ИЗЛЕТ НА БАЗЕН

Ученике од петог до осмог разреда наше школе обрадовао је једнодневни излет у Нови Сад организован  28.11.2015. и 5.12.2015. године. Ученици су одмах отишли на базен, са њима су били и њихови наставници пратиоци: Милош Спасојевић, Милкица Лучић и Душанка Јањић. Овде су наравно пливали, скакали и ронили. Све су то забележили и фотоапаратом.Посетили су и биоскоп, где су гледали 3 Д пројекцију цртаног филма „Хотел Трансилванија 2“. Нису заборавили ни пице, а ни Мек се није смео заобићи. Наравно да су се и лепо провели и да ће тај дан веома дуго памтити.

Од Даниеле Нинков, ученице V1 смо сазнали: „На излету нам је било лепо. Купали смо се на базену, гледали цртани у биоскопу а поред свега тога, лепо смо се дружили. Волела бих да се тај дан понови.“

Емануела Нинков, ученица VIII 2

ФЕСТИВАЛ  ФУДБАЛА

Силбаш је био домаћин Фестивала фудбала у фискултурној сали ОШ „Браћа Новаков“. Ова спортска манифестација  17. 12. 2015. године окупила је седам основних школа:

 „Браћа Новаков“ Силбаш

„Бранко Радичевић“ Савино Село

„Десанка Максимовић“ Бачка Паланка

 „Вук Караџић“ Бачка Паланка

„Алекса Шантић“ Гајдобра

 „Милета Протић“ Товаришево

„15. октобар“ Пивнице

Екипе су биле распоређене у две групе, све је протекло у фер плеј атмосфери.

Све актере овог Фестивала фудбала је у уводном делу поздравио Рахман Тигањ, координатор за базични фудбал, који је по завршетку турнира уручио дипломе свим екипама учесницама.

ТУРНИР У ШАХУ 2016.

У петак 12.2.2016. године у школи у Силбашу одржан је Турнир у шаху. Учествовали су ученици из сва три места наше школе.

Учесници:

Трећи разред

Параге:

Тамара Милић

Силбаш:

Давид Нинков

Урош Аугустинов

Валентина Петровић

Дејан Вучетић

Деспотово:

Огњен Грујић

Никола Лукић

Теодор Папучић

Четврти разред

Параге:

Славко Јелић

Хелена Бабић

Никола Стевановић

Силбаш:

Мартин Ширка

Александар Дикић

Сања Сувачар

Деспотово:

Атанације Темеринац

Ружица Радосављев

Кристијан Гњатић

Пети разред

Силбаш:

Лав Маглов

Даниела Нинков

Деспотово:

Милорад Будић

Ангелина Радојев

Шести разред

Силбаш:

Никола Ђокић

Александра Попов

Деспотово:

Уна Тојић

Ненад Попин

Седми разред

Силбаш:

Јасна Грбић

Немања Милић

Деспотово:

Јован Дерајић

Немања Будић

Осми разред

Силбаш:

Дарко Ушиак

Адриан Хложан

Деспотово:

Ивана Петковић

Милан Барић

Пласман су постигли наши најуспешнији шахисти:

Разредна настава

1. Давид Нинков          1. Атанасије Темеринац

2. Теодор Папучић     2. Мартин Ширка

3/4. Огњен Грујић      3. Ружица Радосављев

3/4. Урош Аугустинов

Предметне настава

1. Милан Барић

2. Јован Дерајић

3. Немања Будић

4. Александра Попов

Осморо наших најуспешнији шахиста учествовало је на ученичком шаховском турниру „Маћеј Чањи“ који је организован први пут у ОШ „Јан Чајак“ у Бачком Петровцу“ у суботу 5.3.2016. год.

ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ У ПЕЦАЊУ

На школском такмичењу у пецању одржаном 28.5.2016. на рибњаку у Силбашу учестовало је 43 ученика наше школе. Заступљена су сва три места а на такмичењу суузели учешће девојчице и дечаци:

– Дијана Вучетић       – Радомир Николић       – Адријан Копчок

– Никола Остојић      – Младен Попин             – Зоран Перић

– Теодор Папучић      – Немања Гајић              – Иван Ничић

– Немања Краљик      – Јасна Грбић                 – Бранислав Рауза

– Андреј Фабок            – Славко Радулашки    – Ненад Косић

– Мартин Ширка       – Јован Дерајић              – Мелани Мајера

– Дејан Вучетић           – Тодор Божин                – Нина Медоварски

– Милан Пејак               – Милан Бабић              – Дејана Вучетић

– Александар Рогуља – Марко Илић                – Глигорије Николић

– Никола Грбић           – Милош Бугарски        – Александар Петровић

– Вук Божин                  – Марек Миксад             – Милан Толвај

– Денис Алајбеговић  – Бранислав Миланов   – Срђан Папучић

– Михаел Михаљ         – Емануел Фабри             – Доминик Мајера

– Владимир Фабри      – Ђорђе Миланов

– Милош Панин            – Немања Нинков

Најуспешнији су били:

1. Бранислав Миланов

2. Радомир Николић

3. Александар Петровић

 МОЈА ШКОЛА – МОЈ КЛУБ

Основна школа “Јован Јовановић – Змај“ Змајево била је домаћи турнира у фудбалу за девојчице у оквиру пројекта „Моја школа-мој клуб“. Турнир је одржан на Спортском центру у Змајеву  27.4.2016. Такмичиле су се екипе, учеснице пројекта „Моја школа – мој клуб“ из осам различитих школа, од V до VIII разреда.

У лепом пролећном дану, фудбалским утакмицама ово дружење протекло је у другарском духу и било је веома лепо.

 

А-група

1. ОШ „Доситеј Обрадовић“ Нови Сад;

2. ОШ „Вук Караџић“ Бачко Добро Поље

3. ОШ „Бранко Радичевић“ Равно Село

4. ОШ „Бранко Радичевић“ Савно Село

Б-група

1. ОШ „Јован Јовановић-Змај“ Змајево

2. ОШ „Братство Јединство“ Куцура

3. ОШ „Браћа Новаков“ Силбаш

4. ОШ „Десанка Максимовић“ Бачка Паланка

ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ

Наши парламентарци су били вредни и уочи празника љубави. Презентацију посвећену Дану заљубљених, чији је аутор Илинка Мандић, ученица VII 1 разреда, имали смо прилику да погледамо у петак 12.2.2016. године.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

ДОДЕЛА НАГРАДЕ НЕВЕНОВОГ ФЕСТИВАЛА

Основну школу ,, Браћа Новаков “ у Деспотову 26.5.2016. године посетили су чланови жирија 28. Невеновог фестивала младих песника из Савиног Села. Повод њихове посете је био да уруче награду ученици наше школе Ивани Владисављев, која је у јакој кокуренцији пристиглих радова, освојила треће место. За ту прилику   ученице седмог разреда, Иванине другарице, приредиле су програм чији циљ је био да и остали упознају Ивану. Председник жирија Тоде Николетић улепшао је програм својим присуством и рецитовањем својих духовитих песама за децу. Ученици су се после приредбе неплански дружили са чувеним писцем и научили много нових поука.

ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС

На литерарном конкурсу „Дани мог детињства“ који је организовала ОШ „Вук Караџић“ из Бачке Паланке освојено треће место обрадовало је нашу ученицу Сузану Турчан (V1) као и њену менторку наставницу српског језика Радимирку Вуковић.

ЛИКОВНИ КОНКУРС ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Прву награду на ликовном конкурсу „Пресвета Богородица“ освојила је Наталија Парошки, ученица  IV 4 разреда. На поклон је добила Свето писмо и путовање у манастире Фрушке горе.

ЛИКОВНИ КОНКУРС СВЕТОСАВЉЕ И НАШЕ ДОБА

Породица – огњиште које се не гаси

Васкрс, Васкрс, свети дан

За срца наша радостан.

Исус васкрсе, смрт победи,

Светлошћу својом увек нас води.

Фарбају се јаја, све је шарено

У разним бојама: плаво, жуто, црвено.

Чије је најјаче и најтврђе јаје,

Он победник у такмичењу постаје.

Мајке, баке, ујне, тетке,

Праве своје сласне сплетке.

Праве колаче, у које зна се,

Стављају и млевене орасе.

Дођите нам, драги пријатељи и родбино,

Да поједемо кољиво и попијемо вино.

Дођите нам и ви незнани

данас сте сви позвани.

Да се у Цркви сви окупимо

Да заједно прославимо,

Да прославимо у радости

Срећан вам, срећан Васкрс пресвети!

Христос васкрсе!

Ваистину васкрсе!

                                                                                                     Данијела Вучетић, VII/2

Породица – огњиште које се не гаси

На данашњи дан пре много столећа,

Народ је био раздраган, тог најсрећнијег пролећа.

Црвена јаја, свуда осмех и радост на лицу,

Тад поверовасмо у чуда јер Бог Отац је васкрсао Сина.

Тај Син Христос је био, што сви плакаше за Њим,

Јер Га је народ волео душом и срцем свим.

Зато и данас славимо дан Христовог Васкрсења,

Јер вера у Њега нас води до вечног спасења.

                                                                                                    Ивана Владисављев VII/3

Породица – огњиште које се не гаси

Радостан је данас дан, Бадње вече чекам у весељу,

Уноси се бадње дрво и слама у кућу,

Мајка припрема посну вечеру.

Мирише чесница и тамјан по кући.

Весело је Бадње вече,

Божић Бата носи пуне вреће,

вреће пуне лепих жеља, дарова и среће.

Кућом се ори поздрав: Мир Божији, Христос се роди!

Ваистину се роди!

                                                                                                   Горана Милић III/3

Црква и породица

Звезда сјајна засија и пећину обасја,

А у слами Христос спис, Света Дјева Га обгрли.

Спустили се анђели, па се сви поклонили

Христу Богу, Спаситељу нашему.

А пастири дођоше, па се сви Богомладенцу поклонише

И  мудраци са Истока дарове за новорођенче донесоше.

Па и ми Га славимо, с љубављу Га хвалимо

Сви се Њему клањамо, Божић благи славимо!

                                                                                                   Мирјана Попов  III/3

Породица – огњиште које се не гаси

 Свака хришћанска породица многе светитеље поштује, а свога свеца прославља – своје Крсно име, своју Крсну славу. Поред Божића и Васкрса, Крсна слава спада у највеће српске празнике.

 У прошлости се Крсна слава славила у кругу породице. Неизбежна на столу је била славска свећа – воштаница, славско жито – кољиво, славски колач а на зиду велика стара икона заштитника породице. Сада је то мало другачије, па је поред породице присутна и родбина и многобројни пријатељи. На тај дан је обавезно да су сви, више него иначе,  сложни и да су љубазни једно према другоме. Деца су срећна и радују се. Најпре када се зачују црквена звона, сви похитају на Свету Литургију. Тог дана се не обављају  никакви послови, јер је то дан који је намењен за молитву и славље.  Домаћин чита Молитву Господњу и заједно са члановима породице ломи  славски колач на једнаке делове. Молитва користи породици да се чланови породице очисте и духовно ојачају.

 Породица која прославља Крсну славу показује да верује у Бога, да воли свог крсног заштитника и породица на тај начин доприноси очувању идентета српског народа.

Миленко Гајић,  VIII/3

Породица – огњиште које се не гаси

Говоре да сутра дан је најлепши

Јер оде горе ка Богу Син Божији

И гледа на нас децу и за нас моли се

Да свима буде добро и да буде најлепше.

Васкрс је ту на вратима,

Чекам га ја на вратима

Васкрс је ту а ја сам пресрећна,

Васкрс је дар нама од Бога.

И да могу свима ја бих мало помогла

Јер тако ме је увек моја мајка учила

Буди добра па ће добро тебе увек пратити

И Бог ће бити с тобом и од свега ће те чувати!

                                                                                                   Зорица Гвоздаревић,  VII/3

Поносни смо на резултате наших ученика и наставника

* Постигнућа ученика на такмичењима можете погледати на страници  сајта „Такмичења 2015/2016.

МЕЂУ НАГРАЂЕНИМ УЧЕНИЦИМА И ЊИХОВИМ МЕНТОРИМА

Ученица Дејана Голубов и њен ментор Радимирка Вуковић добитнице су Покрајинске награде Таленти 2015. за науку,технику и уметност.

Захваљујући постигнућу ученице и њеном ментору на републичком нивоу из српског језика и књижевности и укупном постигнућу ученице од 5.до 7.разреда Комисија за доделу награда донела је одлуку да их новчано награди. Свечани пријем у холу Покрајинске владе организовао се 16.12.2015.године у време доделе годишњих награда успешнима.

Наша школа је била веома поносна на њихово присуство међу најуспешнијим ученицима и просветним радницима. Наравно чланови колектива са задовољством су примили и честитку Снежане Станковић у име Покрајинског секретаријата за спорт и омладину.

ПОСТИГНУЋА УЧЕНИКА 8.РАЗРЕДА КОЈИ СУ ЗАВРШИЛИ ОСНОВНУ ШКОЛУ 2015-16. ГОДИНЕ

НАЈУСПЕШНИЈA У ГЕНЕРАЦИЈИ

ДЕЈАНА ГОЛУБОВ

 20 ПОСТИГНУЋА ИЗ 5 НАСТАВНИХ ПРЕДМЕТА

      (математика, српски језик, биологија, историја, физика)

• 12 УЧЕШЋА НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

•   3 УЧЕШЋА НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ

      два наставна предмета: српски језик, биологија

            српски језик : прво и друго место

• ДОБИТНИЦА НАГРАДЕ „ТАЛЕНТИ 2015.“

• НОСИЛАЦ  5 ДИПЛОМА ЗА ИЗУЗЕТАН УСПЕХ

  (математика, српски језик, биологија, историја, физика)

• НОСИЛАЦ  ДИПЛОМЕ „ВУК  КАРАЏИЋ“

• ОПШТИ УСПЕХ ОД 2. ДО 8. РАЗРЕДА – 5,00

• НАЈУСПЕШНИЈА У ГЕНЕРАЦИЈИ

ПОСТИГНУЋА НА ТАКМИЧЕЊИМА :

4. РАЗРЕД – МАТЕМАТИКА – 4. МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ,  УЧЕШЋЕ НА ОКРУЖНОМ И ПОХВАЛА НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

5. РАЗРЕД – МАТЕМАТИКА – 1. МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ И ПЛАСМАН НА ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ

СРПСКИ ЈЕЗИК И ЈЕЗИЧКА КУЛТУРА – 2. МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ,  2. МЕСТО НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

БИОЛОГИЈА – 2. МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ, 2. МЕСТО НА ОКРУЖНОМ      ТАКМИЧЕЊУ

 ИСТОРИЈА – 3. МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ И ПЛАСМАН НА ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊE

6. РАЗРЕД– БИОЛОГИЈА– 2.МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ, 2. МЕСТО НА  ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

 СРПСКИ ЈЕЗИК И ЈЕЗИЧКА КУЛТУРА – 2. МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ        ТАКМИЧЕЊУ, ПЛАСМАН И УЧЕШЋЕ НА ОКРУЖНОM ТАКМИЧЕЊУ

7. РАЗРЕД – СРПСКИ ЈЕЗИК– КЊИЖЕВНА ОЛИМПИЈАДА 

1. МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ, 2. МЕСТО НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ, 1. МЕСТО НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ

ФИЗИКА– 2. МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ И УЧЕШЋЕ НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

 БИОЛОГИЈА– 1. МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ, 2. МЕСТО НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ , УЧЕШЋЕ НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ

   8. РАЗРЕД– СРПСКИ ЈЕЗИК– КЊИЖЕВНА ОЛИМПИЈАДА – ДИРЕКТАН

ПЛАСМАН НА ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ЗБОГ РЕЗУЛТАТА НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ У ПРОШЛОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ , 1. МЕСТО НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ, 2.МЕСТО НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ

   БИОЛОГИЈА– 3. МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ, УЧЕШЋЕ НА

   ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

ВЕРИЦА МИРКОВ

• 13 ДИПЛОМА  ИЗ ТРИ НАСТАВНА ПРЕДМЕТА

           (српски језик, историја, биологија)

•  9 УЧЕШЋА НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊИМА

•  3 УЧЕШЋА НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ

      два наставна предмета: српски језик  и историја

      српски језик – 3. место

• НОСИЛАЦ  3 ДИПЛОМE ЗА ИЗУЗЕТАН УСПЕХ

     (српски језик, историја, биологија)

• НОСИЛАЦ ДИПЛОМЕ „ВУК  КАРАЏИЋ“

• ОПШТИ УСПЕХ ОД 2. ДО 8. РАЗРЕДА – 5,00

          ПОСТИГНУЋА НА ТАКМИЧЕЊИМА:

5. РАЗРЕД- ИСТОРИЈА – 3.МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ, 3.МЕСТО НА              ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

 БИОЛОГИЈА – 3.МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ

6. РАЗРЕД- ИСТОРИЈА – 3.МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ,

 1. МЕСТО НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

  БИОЛОГИЈА – 3. МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ

7. РАЗРЕД– СРПСКИ ЈЕЗИК- КЊИЖЕВНА ОЛИМПИЈАДА– 1.МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ, 2. МЕСТО НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ, 3.МЕСТО НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ

 ИСТОРИЈА– 3. МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ И УЧЕШЋЕ НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

8. РАЗРЕД – СРПСКИ ЈЕЗИК- КЊИЖЕВНА ОЛИМПИЈАДА: ДИРЕКТАН ПЛАСМАН НА ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ,1. МЕСТО НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ И УЧЕШЋЕ НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ

ИСТОРИЈА: 1. МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ, 3. МЕСТО НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ , УЧЕШЋЕ НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ

МАРТИНА ЧОБРДА

• НОСИЛАЦ 2 ДИПЛОМЕ ЗА ИЗУЗЕТАН УСПЕХ (СЛОВАЧКИ И СРПСКИ КАО НЕМАТЕРЊИ ЈЕЗИК)

• НОСИЛАЦ ДИПЛОМЕ „ВУК КАРАЏИЋ“

  ОПШТИ УСПЕХ ОД 2. ДО 8. РАЗРЕДА – 5,00

• УЧЕСНИК ТАКМИЧЕЊА У РЕЦИТОВАЊУ, ИЗ МАТЕМАТИКЕ, БИОЛОГИЈЕ,САОБРАЋАЈА, ОДБОЈКЕ, СЛОВАЧКОГ И СРПСКОГ КАО НЕМАТЕРЊЕГ ЈЕЗИK

• 5 ПОСТИГНУЋА НА ТАКМИЧЕЊИМА ИЗ СЛОВАЧКOГ И СРПСКОГ КАО НЕМАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

 ПОСТИГНУЋА НА ТАКМИЧЕЊИМА:

 6. РАЗРЕД– СЛОВАЧКИ ЈЕЗИК –  2.МЕСТО НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

 7. РАЗРЕД СЛОВАЧКИ ЈЕЗИК– 1. МЕСТО НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ,

 УЧЕШЋЕ НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ

 СРПСКИ КАО НЕМАТЕРЊИ ЈЕЗИК – 1. МЕСТО НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ, 3. МЕСТО НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ

 8. РАЗРЕД-  СРПСКИ КАО НЕМАТЕРЊИ ЈЕЗИК – 2. МЕСТО НА   ОКРУЖНОМ И УЧЕШЋЕ НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ

НЕДА ТОРОВИЋ

• НОСИЛАЦ ДИПЛОМЕ ЗА ИЗУЗЕТАН УСПЕХ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

• НОСИЛАЦ ДИПЛОМЕ „ВУК КАРАЏИЋ“

• ОПШТИ УСПЕХ ОД 2. ДО 8. РАЗРЕДА – 5,00

• УЧЕСНИК НА ТАКМИЧЕЊИМА У РЕЦИТОВАЊУ, ИЗ ВЕРОНАУКЕ, СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЈЕЗИЧКЕ КУЛТУРЕ

ПОСТИГНУЋА НА ТАКМИЧЕЊИМА:

 5.РАЗРЕД– СРПСКИ ЈЕЗИК И ЈЕЗИЧКА КУЛТУРА – 3.МЕСТО НА   ОПШТИНСКОМ, 2.МЕСТО НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

МАРТИНА МИКСАД

• НОСИЛАЦ 2 ДИПЛОМЕ ЗА ИЗУЗЕТАН УСПЕХ (СЛОВАЧКИ И СРПСКИ КАО НЕМАТЕРЊИ ЈЕЗИК)

• НОСИЛАЦ ДИПЛОМЕ „ВУК КАРАЏИЋ“

• ОПШТИ УСПЕХ ОД 2. ДО 8. РАЗРЕДА – 5,00

• УЧЕСНИК ТАКМИЧЕЊА У РЕЦИТОВАЊУ ИЗ МАТЕМАТИКЕ, БИОЛОГИЈЕ,САОБРАЋАЈА,  СЛОВАЧКОГ И СРПСКОГ КАО НЕМАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

• 5 ПОСТИГНУЋА НА ТАКМИЧЕЊИМА ИЗ СЛОВАЧКОГ И СРПСКОГ КАО НЕМАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА   

 ПОСТИГНУЋА НА ТАКМИЧЕЊИМА:

 5.разред– СЛОВАЧКИ ЈЕЗИК -2.МЕСТО НА ОКРУЖNOM ТАКМИЧЕЊУ

 7. разред – СЛОВАЧКИ ЈЕЗИК– 1. МЕСТО НА ОКРУЖНОМ   ТАКМИЧЕЊУ, УЧЕШЋЕ НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ

 СРПСКИ КАО НЕМАТЕРЊИ ЈЕЗИК – 1. МЕСТО НА ОКРУЖНОМ   ТАКМИЧЕЊУ, УЧЕШЋЕ НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ

 8. разред– СЛОВАЧКИ ЈЕЗИК– 3. МЕСТО НА ОКРУЖНОМ  ТАКМИЧЕЊУ, УЧЕШЋЕ НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ

 СРПСКИ КАО НЕМАТЕРЊИ ЈЕЗИК– 3.МЕСТО НA ОКРУЖНОМ   TAKMИЧЕЊУ ,УЧЕШЋЕ НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ

СТЕФАН МАНДИЋ

• НОСИЛАЦ 2 ДИПЛОМЕ ЗА ИЗУЗЕТАН УСПЕХ (БИОЛОГИЈА И СРПСКИ  ЈЕЗИК)

• НОСИЛАЦ ДИПЛОМЕ „ВУК КАРАЏИЋ“

• ОПШТИ УСПЕХ ОД 2. ДО 8. РАЗРЕДА – 5,00

• УЧЕСНИК НА ТАКМИЧЕЊИМА ИЗ БИОЛОГИЈЕ, СРПСКОГ ЈЕЗИКА,МАТЕМАТИКЕ, ГЕОГРАФИЈЕ

• УЧЕСНИК ПРОЈЕКТА“ШКОЛСКИ КАЛЕНДАР СЕЋАЊА“(међурегионални ниво)

• УЧЕСНИК ПРОЈЕКТА“ ДАН ПО ДАН (републички ниво)

• ЧЛАН ТИМА ЗА УРЕЂЕЊЕ ШКОЛСКОГ ЛИСТА “ТРАГОВИ“

 ПОСТИГНУЋА НА ТАКМИЧЕЊИМА:

 5. разред– БИОЛОГИЈА– 2.МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ  ТАКМИЧЕЊУ И УЧЕШЋЕ НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

 6. разред- БИОЛОГИЈА– 3.МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ

 8. разред – СРПСКИ ЈЕЗИК- КЊИЖЕВНА ОЛИМПИЈАДА – 2.МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ,УЧЕШЋЕ НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

 БИОЛОГИЈА– ПОСТИГНУЋЕ  НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ И    УЧЕШЋЕ НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

АНЂЕЛА МУТАВЧИЋ

• НОСИЛАЦ  ДИПЛОМЕ ЗА ИЗУЗЕТАН УСПЕХ ИЗ БИОЛОГИЈЕ

• НОСИЛАЦ ДИПЛОМЕ „ВУК КАРАЏИЋ“

• ОПШТИ УСПЕХ ОД 2. ДО 8. РАЗРЕДА – 5,00

• УЧЕСНИК НА ТАКМИЧЕЊИМА ИЗ БИОЛОГИЈЕ, ИСТОРИЈЕ, ВЕРОНАУКЕ

        ПОСТИГНУЋА НА ТАКМИЧЕЊИМА:

 5. разред– БИОЛОГИЈА– 3.МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ

 7. разред– ВЕРОНАУКА– 2.НАГРАДА  НА  ЛИКОВНОМ КОНКУРСУ „ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА“

МИЛИЦА БУДИЋ

• НОСИЛАЦ  ДИПЛОМЕ ЗА ИЗУЗЕТАН УСПЕХ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

• НОСИЛАЦ ДИПЛОМЕ „ВУК КАРАЏИЋ“

• УЧЕСНИК НА ТАКМИЧЕЊИМА ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА,БИОЛОГИЈЕ, ВЕРОНАУКЕ,У РЕЦИТОВАЊУ,ПИСАЊУ ПОЕЗИЈЕ

• УЧЕСНИК ПРОЈЕКТА“ШКОЛСКИ КАЛЕНДАР СЕЋАЊА“(међурегионални ниво)

• УЧЕСНИК ПРОЈЕКТА“ ДАН ПО ДАН (републички ниво)

• ЧЛАН ТИМА ЗА УРЕЂЕЊЕ ШКОЛСКОГ ЛИСТА “ТРАГОВИ“

• ОБЈАВЉЕНЕ ПЕСМЕ У КЊИЗИ „100 МЛАДИХ ТАЛЕНАТА ЈУЖНОБАЧКОГ ОКРУГА“

• ОПШТИ УСПЕХ ОД 2. ДО 8. РАЗРЕДА – 5,00

      ПОСТИГНУЋА НА ТАКМИЧЕЊИМА:

4. разред –СРПСКИ ЈЕЗИК: 2.МЕСТО НА  ОПШТИНСКОМ  ТАКМИЧЕЊУ У РЕЦИТОВАЊУ

7. разред –СРПСКИ ЈЕЗИК- КЊИЖЕВНА ОЛИМПИЈАДА – 2.МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ,3.МЕСТО  НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

8. разред –СРПСКИ ЈЕЗИК- КЊИЖЕВНА ОЛИМПИЈАДА – 1.МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ,3.МЕСТО НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ

МИЛОШ ДОБРИЋ

• НОСИЛАЦ  ДИПЛОМЕ ЗА ИЗУЗЕТАН УСПЕХ ИЗ БИОЛОГИЈЕ

• НОСИЛАЦ ДИПЛОМЕ „ВУК КАРАЏИЋ“

• ОПШТИ УСПЕХ ОД 2. ДО 8. РАЗРЕДА – 5,00

• УЧЕСНИК НА ТАКМИЧЕЊИМА ИЗ ВЕРОНАУКЕ, БИОЛОГИЈЕ, МАТЕМАТИКЕ,ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА

     ПОСТИГНУЋА НА ТАКМИЧЕЊИМА:

     5.разред– БИОЛОГИЈА– 3.МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ

ЕМАНУЕЛА  НИНКОВ

• НОСИЛАЦ  ДИПЛОМЕ ЗА ИЗУЗЕТАН УСПЕХ ИЗ МАТЕМАТИКЕ

• УЧЕСНИК НА ТАКМИЧЕЊИМА ИЗ МАТЕМАТИКЕ БИОЛОГИЈЕ, СРПСКОГ ЈЕЗИКА, ГЕОГРАФИЈЕ

             ПОСТИГНУЋА НА ТАКМИЧЕЊИМА:

   5.разред– МАТЕМАТИКА– 3.МЕСТО НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ

УЧЕНИЦИ СА ИЗУЗЕТНИМ ПОСТИГНУЋИМА У СПОРТУ

ОДБОЈКА-МАЛИ ФУДБАЛ

   

Постигнућа и активности ученика испратила педагог школе,Рајка Чабрило

ПОНОСНИ СМО НА ЊИХОВ ДАЉИ РАД И УСПЕХЕ

Наши успешни ученици настављају да нижу успехе, добијају дипломе и награде, објављују научне радове, постају врхунски стручњаци, бирају се у висока академска звања.

 Небојша Стилиновић је наш први доктор  наука (2014.године). Бави се изучавањем фармакологије. Објавио је 29 научнo- истраживачких радова, тренутно ради на  4 међународна пројекта. Са студентима ради  кроз 12 наставних предмета. Усавршава се у Грчкој, Немачкој, Холандији.

2015. године постао је и доцент на Медицинском факултету у Новом Саду. Тежи да постане редован професор  на свом матичном факултету. Налази се међу најуспешнијим докторантима у Војводини. Приложене фотографије управо то доказују. Ректор универзитета у Новом Саду, проф. др Душан Николић додељује Небојши признање за бројан и  успешан научно-истраживачки рад.

Страхиња Ковачевић,  са само 27 година живота постао је доктор наука (6.јул 2015. године) . Шест месеци након добијања статуса доктора наука на Технолошком факултету у Новом Саду и три године бављења научно – истраживачким радом у области  прехрамбене индустрије бива проглашен најмлађим и науспешнијим младим научником у Војводини. Додељена му је награда „др Зоран Ђинђић“ у децембру 2015. године. Награду је добио у конкуренцији 1.244. научника.Објавио је 14 научних радова у престижним часописима. Резултате његових истраживања цитирају други научници.  Пре ове награде добио је награду и од свог декана на факултету за изузетан успех током студија  и од Српског друштва хемичара.

Кључ успеха по његовом мишљењу лежи у доброј организацији времена и ресурса, у вољи и ентузијазму.

Усавршавао  се у Бугарској,Чешкој,Словенији.

Ради са студентима на вежбама кроз 4 наставна предмета. Жели да настава за студенте и истраживања буде савремена па отуда и своју награду „др Зоран Ђинђић“ од милион динара уложиће у савремена техничка средства.

Небојши и Страхињи желимо још много успеха, награда, радова, да остану понос како својој породици тако и нама као образовно-васпитној институцији која има за циљ стварање продуктивне личности.

Екстерни маркетинг

САРАДЊА СА  – СНИМАЊЕ „ЧИГРЕ“ У НАШОЈ ШКОЛИ

Програм за децу и младе РТВ Војводине емитује нову емисију чији је назив „Чигра“. Ова емисија је мозаичког типа, садржи интересантне и поучне прилоге, а прати стваралаштво деце на подручју Војводине, свих националних заједница. Деца су говорила на свом матерњем језику.

Екипа РТВ Војводине посетила је нашу школу како би је представила широј јавности, као и неких занимљивости из нашег села. Прилози су снимани са нашим ученицима у школи, као и на више места у Силбашу. У емисији је представљена наша школа, савремена настава, даровити ученици, као и разне активности: секције, певачка група и сл. Нашу школу одликује мултикултурализам, јер поред српског живља у Силбашу живе и Словаци и Роми. Настава се одвија на српском и словачком језику, а негује се и ромски и словачки језик са елементима националне културе. Школа стреми највишим стандардима у свим областима.

Шетњом кроз наше село ученици су представили православну и евангеличку цркву, водицу са лековитом водом, сарадњу са ватрогасцима, као и лепоту народне традиције, етно куће, а презентован је и рад актива жена у нашем месту.

Све то „упаковано“ у телевизијску минутажу представљено је телевизијским гледаоцима у четири емисије, а сегменте можете погледати и на линку:

УСКРШЊЕ РАДОСТИ

У сусрет највећем хришћанском празнику Ускрсу, који нарочито деци доноси пуно радости, креативност полазника ППП преточена је у њихове радове са ускршњим симболим и мотивима.

    

Полазници ППП посетили су и сеоску библиотеку. У царству књига, као и у лепом дружењу са васпитачицама и библиотекарком, били су вредни учествујући у ускршњој радионици.

  

И ВЕШТИНЕ СУ ВАЖНЕ – „ЈА ИМАМ ТАЛЕНАТ“

Четвртак  5.5. био је прави празник у школи. Гледати, слушати одабраних 16 талената било је право задовољство. Сузе радоснице спустале су се низ лице присутних слушајући Лазара на виолини, Теодору како рецитује и изводи драматургију „километарски“ дуге песме о хајдуцима , Мирјану, прошлогодишњу победницу такмичења како изводи песму „Мед и жаока“ од Јелене Томашевић, Ивана на свом кастерборду, Милицу, ученицу другог разреда како свира и пева Бетовенову композицију „Сумрак“.

Посебан празник за очи и душу припремила нам је наша прва балерина Исидора Радић, уједно и победница такмичења „Ја имам таленат“.

Имали смо прилику да упознамо таленте међу ученицима од првог до седмог разреда, а наши драги осмаци заокупљени својим завршетком основне школе ове активности посматрали су са трибина.

Сви ученици учесници у активности „Ја имам таленат“ оправдали су своје учешће. За свој рад добили су похвале, а најбољи златне звездице из креације наставника ликовне културе Звонка Јелића. Најбољи међу присутнима улепшаће и програм и за Дан школе.

Не смемо заборавити да су присутни ученици, родитељи и наставници имали прилику да виде и чују нашу суграђанку Горицу Шутић која је учествовала у шоу програму „Ја имам таленат“ у реализацију РТС-а. Горица Шутић се иначе пласирала у финале овог такмичења након коментара изузетних уметника Ивана Босиљчића, Наташе Нинковић и Ивана Тасовца.

Највећи таленат на овој манифестацији показала је професор НЕВЕНА БЕГОВИЋ, координатор Одбора Заједнице ученика која је све ово осмислила, уредила, организовала. Зато можемо слободно рећи да је таленат број 1 за организацију рада са ученицима након свих активности које организује у школи.

Учесници програма „Ја имам таленат“ били су: Лазар Пејак, Даниела Нинков, Александра Милетицки, Јасна Грбић, Теодора Видосављевић, Кристина Хложан, Маја Менђан, Јана Фабок, Маргарета Кралик, Сара Боћански, Теодора Милетицки, Невена Шијаковић, Ана Цинкоцки, Анђела Кепчија, Гордана Јанков, Хелена Бабић, Валентина Ђурић, Васа Хајек, Мирјана Попов, Иван Ничић, Исидора Радић и Милица Цетиња.

 

Сви заинтересовани ову маннифестацију могу погледати на линку:

                                             

      

ДАН ШКОЛЕ

Дан школе и ове године празновали смо у сва три места. Свечана приредба одржана је у Парагама и Деспотову у четвртак 12. маја, а у Силбашу у петак 13. маја. У петак у послеподневним часовима, директор, делегација наставника и група ученика положили су цвеће на спомен гробницу браће Новаков у Силбашу.

Свечаност су уприличили ученици са разредне и предметне наставе. Након химне школе, ученици су показали своје умеће у царству глуме, рецитала, музике, фолклора, игара. Најбољи учесници са недавно одржаног такмичења „Ја имам таленат“ такође су извели своје тачке. Гости из Деспотова обогатили су програм прелепим фолклором. Водитељ програма била је Бојана Зарупски, ученица VI2 разреда. Публика у чијим је редовима су били уважени гости Мирјана Шолаја, начелница школске управе и Милорад Париповић, члан Општинског савета као и други бројни гости, али и наставници, ученици и родитељи, аплаузима је награђивала наше вредне ђаке.

Од директора и педагога школе захвалницама су награђени сви ученици који су учествовали на такмичењима у школској 2015/16. години. Најуспешнији ученици – са постигнућима на такмичењима, сада су се обрадовали и књигама које су добили на поклон. Књиге су добили и наставници који су са ученицима постигли резултате на такмичењима. Поклоњене књиге обрадовале су и наше бивше ђаке, Страхињу Ковачевића који је сада већ млади научник и Душка Драгољевића, аутора текста химне школе.

До следеће свечаности за Дан школе верујемо да ће још многи ученици и наставници имати мотиве за постизање нових циљева, као и жељу да буду најбољи.

У Силбашу

          

У Парагама

У Деспотову

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА

Ликовна колонија у Деспотову, која је већ постала традиционална, одржана је 21. маја 2016. године. Стварало је 25 уметника који су овај дан искористили на најбољи могући начин – да плодови њиховог рада заблистају у пуном сјају.

  

МАТУРА

Догађај који свака школа обележава на посебан и свечани начин је матура. Ученици oсмог разреда наше школе прославили су матуру у петак 3.6.2016. године.

Програм за 60 матураната је уприличен на посебан и свечани начин.

Млађи ученици приредили су и пригодан програм за своје старије другаре.

Матурантима су додељена сведочанства и дипломе, уз присуство њихових родитеља, директора школе, учитеља, наставника, школских другара и пријатеља.

Лепе речи и жеље нашим матурантима упутили су директор школе и председник Општине Бачка Паланка Бранислав Шушница. Ученицима за њихова постигнућа уручили су прелепе књиге са бираном поруком за даљи живот и развој.

 

Вредне награде уручене су носиоцима дипломе „Вук Караџић“: Мартини Миксад, Мартини Чобрда, Неди Торовић, Анђели Мутавчић, Дејани Голубов, Верици Мирков, Милици Будић, Милошу Добрићу и Стефану Мандићу.

Титулу ђака генерације у школској 2015/16. години понела је Дејана Голубов.

Презентација је присутнима на посебан начин дочарала слике из живота сваког осмака, као и њихове средњошколске планове.

Након матурске свечаности слављеници су се дружили у лепом расположењу уз музику. У њиховим срцима у лепим успоменама остаје другарство, сећање на многе лепе тренутке, као и растанак од својих школских другара и одељењских старешина Марјене Сурови, Радимирке Вуковић и Марије Керавица.

Једно доба се завршило, а у другом које може да почне смо им пожелели много успеха.

VYCHOVÁVAŤ DETI UMENíM K UMENIU

Predstavitelia Bibiany, Medzinárocného  domu umenia pre deti v Bratislave koncom augusta  navštívili našu školu (27.8.2016). Riaditeľ našej školy uvítacie slová adresoval: riaditeľovi Bibiany Petrovi Tvrdoňovi, asistentke riaditeľa Gitke Leskovskej, vedúcemu oddelenia SaOM Karolovi Klajdáčovi, ako i Pavlovi Babkovi z Kovačice, riaditeľovi NVU Hlas ľudu Samuelovi Žiakovi, riaditeľke pivnickej ZŠ  Tatiane Naďovej, čestnému predsedovi MSS Rastislavovi Surovému a ďalším hosťom.

Bibiana je modernou európskou inštitúciou, ktorá podporuje rozvoj profesionálneho umenia pre deti. Svoju činnosť prezentuje aj v zahraničí. Všetko, čo predstavuje vo verejnosti, rozširuje pohľad na svet vôkol nás, usmerňuje záujem detí na kvalitnejšie využívanie voľného času a podľa slov riaditeľa Tvrdoňa deti vychováva umením k umeniu.

Po príležitostnom programe žiakov nižších a vyšších ročníkov našej školy všetci si mohli pozrieť výstavu ilustrácii mladých autorov, ktorú bratislavskí hostia usporiadali. Knihy, ktoré tiež tvorili súčasť výstavy, zostali ako dar pre školskú knižnicu. Každého žiaka, ktorý na výstave bol, hostia zo Slovenska potešili aj darčekom.

ПРОФЕСИОНАЛНИ РАЗВОЈ – СФЕРА ИНТЕРЕСОВАЊА

ЗАПОСЛЕНИХ У ШКОЛИ

 КОНФЕРЕНЦИЈА

„КВАЛИТЕТ – КОНТИНУИТЕТ У РАЗВОЈУ УСТАНОВА“

Постигнуће, успех, развој су референце које снажно, годинама привлаче чланове нашег колектива. Овај пут довео је школу до највишег постигнућа  што је дефинисано и Извештајем екстерне евалуације. Захваљујући постигнутом нивоу, наша школа као пример добре праксе је позвана да присуствује на Скупу са темом: Осигурање квалитета у васпитно – образовним установама. Скуп је одржан у Старој Пазови у Основној школи “Симеон Арањицки“ – у школи која се по свом раду издвојила међу десет најуспешнијих школа у Србији по квалитету свога рада. Представници наше школе су биле: Радимирка Вуковић, професор српског језика и књижевности као најуспешнији наставник у текућој школској години и Рајка Чабрило, педагог као стручно лице које се по природи свога посла  бави осигурањем квалитета рада у школи.

Раст адреналина, самопопоуздања, поноса, величине припадности свету успешних пратио је наше представнице на конференцији. Утисци, као и нове идеје из школе домаћина и из представљених школа презентоване су члановима Наставничког већа, а врло брзо су и имплементиране у живот и рад наше школе.

Развијати се и бити успешнији свакога дана остао је као мото нашег рада и за будућа времена.

  

КОНФЕРЕНЦИЈА „СВАКО ДЕТЕ МОЖЕ ДА УЧИ“

ИНТЕГРИСАНО УЧЕЊЕ НА МЛАЂЕМ ШКОЛСКОМ УЗРАСТУ

Подстакнути идејом сталног раста и развоја наставнице на разредној настави, Наташа Абаџић и Радмила Вјештица у сарадњи са педагогом школе Рајком Чабрило одважиле су се са својом иновацијом и аплицирале на конкурс за поменуту конференцију. Значај и садржај припремљене теме омогућио им је учешће у улози излагача – предавача међу успешним примерима добре праксе које доприносе осигурању квалитета рада у установи.

За њих је интегрисано учење јединство различитости наставних и изборних програма – секција као и структура личности ученика у одељењима. Главну улогу играју они који воле математику, који се лепо усмено, писмено,  ликовно, музички изражавају, они који раде по индивидуалном плану и програму, и они који су повучени стидљиви, екстровертни, са јаком информатичком писмености. Такође ту су и наставници веронауке, енглеског језика, библиотекар, родитељи и грађани места. Значи сви ресурси ујдињени и стреме истом циљу – оспособити ученике за медијску писменост била је идеја водиља аутора теме – иновације.

Дизајн првог слајда power-point презентације и графички говори о интегрисаном учењу. Уколико желите више да сазнате о поменутој теми, посетите сајт школе и примере добре праксe. Сигурно је, уколико се обратите ауторима добићете заиста одговоре на сва питања.

  

ШКОЛСКИ УСПЕХ УЧЕНИКА У ШКОЛСКОЈ 2015/16. ГОДИНИ

Резултатима рада и нашим ученицима поносимо се и у школској 2015/16.години. Свих 469 ученика успешно је завршило ову школску годину.

Од 202 ђака на разредној настави 66 ученика је са одличним, 44 ученика са врлодобрим и 26 ученикa са добрим успехом;

од 267 ђака на предметној настави 110 ученика је са одличним, 111 ученика са врлодобрим и 46 ученик са добрим успехом.

ВЕРУЈ  У СЕБЕ

ТИМСКИ РАД

ПРОЈЕКТНА НАСТАВА

ИСТРАЖИВАЧКА НАСТАВА

ДНЕВНИК ПРОМЕНА-АЛАТКА ЗА РАЗВОЈ

ИНТЕРАКТИВНО УЧЕЊЕ

СПРЕМНИ ЗА РАЗВОЈ

РАЗВИЈАМО КОМПЕТЕНЦИЈЕ

НАСТАВНИК-ЛИДЕР

WЕЕBLY

Print Friendly, PDF & Email