Наш велики празник – Дан школе прославили смо у  Деспотову у понедељак 7.5.2018., а у Парагама и Силбашу, где је одржана и централна прослава  у четвртак 10.5.2018. године.

Организатори богатог и прелепог програма у Силбашу били су учитељи и наставници Душанка Јањић, Мирјана Радивојков Лукић, Јарослав Мучаји и Петар Николић.

Бројни гости, пензионери, као и родитељи ученика присуствовали су свечаности одржаној у фискултурној сали. Чланови хора отпевали су химну школе у уводном делу програма. Историју нашег села доживели смо кроз богат програм који су уприличили наши ученици, а лепоту су чинили музички, драмски и поетски сегменти, као и сегменти фолклора уз учешће ЦКТУ „Мирослав Антић“ из Силбаша. Уживали смо у  мултикултуралним вредностима српског, словачког и ромског народа.

Печат нашој прослави дао је веома драги гост, књижевник Будимир M. Попадић, аутор бројних књига  које је посветио свом родном Силбашу.  Захваљујући нашем госту имали смо прилику да сазнамо о интересантним детаљима школе која постоји од давне 1762. године, а цитати ће нам дочарати део прошлости:

„Предања пак казују да је, и пре тог периода, поред црквене порте на месту где се данас налази црквена ћелија, некада постојала кућица покривена трском коју је подигла Српска црквена општина ради извођења организоване школске наставе. Као први учитељ у тој школи помиње се извесни Самуило.“

„Ђаци су 1919. године изучавали науке кршћанске, српски језик, словенски језик, рачун, геометријске облике, српску историју, општу историју, земљопис, познавање човека и јестаственице, физику, хемију, пољску привреду, лепо писање, цртање, писање, гимнастику, женски рад (само за девојчице), ручни рад, а постојала је и оцена из владања. На крају школске године ученици сваког разреда полагали су испит. Како су у то време у силбашкој школи постојала српска и словачка оделења, школа је у исто време носила назив Српска државна основна школа и Словачка државна основна школа и имала два школска печата (ћирилични и латинични). Од 1929. године уместо српских, уведена су југословенска оделења, а уместо словачких, оделења чехословачког наставног језика.“      /Будимир М. Попадић/

Школа у Силбашу је после 1919. године неколико пута мењала име. Од 14. априла 1957. године добила је име „Браћа Новаков“.

               

У завршном делу програма директор школе Ђока Милић заједно са педагогом школе Биљаном Карановић уручили су дипломе нашим ученицима са постигнућима на такмичењима.

 

свечаност у Деспотову

         

прослава у Парагама на којој је присуствовао и председник Општине Бачка Паланка Бранислав Шушница

           

 

Print Friendly, PDF & Email
ПРОСЛАВА ДАНА ШКОЛЕ