Ове године ученици осмог разреда (VIII-1, VIII-2, VIII-3 и VIII-4) предвођени својим одељенским старешинама (Милошем Спасојевићем, Велизарем Лековићем, Фатимом  Иваз и Станиславом Темеринац) посетили су у периоду од 11-13. маја 2018. године туристичку дестинацију Златибор.

Прво одредиште било је Тршић, родно место  српског филолога и реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића – посета Вуковој  родној кући и обилазак Тршића, затим је уследила шетња и разгледање Бање Ковиљаче. Прелепа је била и шетња уз речицу  Врело, Година, остаће у лепом сећању шетња поред једне од најкраћих речица у Европи.  Након тога је уследило панорамско разгледање хидроелектране Перућац.

Следећег дана реализован је облизак Дрвенграда,  Мећавника, етно села на Мокрој Гори у Златибарском округу. Етно село основано је и изграђено по замисли филмског редитеља Емира Кустурице за потребе снимања филма „Живот је чудо“. Потом је уследио обилазак Шарганске осмице, најатрактивније туристичке музејске железнице у Европи која се сматра јединственим градитељским ремек делом у свету међу пругама узаног колосека.

Није изостао ни обилазак Стопића пећине, једне од најзнаменитијих речних пећина у Србији. Уследио је пут ка Сирогојну, једином отвореном музеју у Србији. Етно музеј на отвореном представља скупину златиборских кућа и пропратних дрвених зграда, скупљених са свих страна Златибора.

У повратку је уследило кратко задржавање и шетња Таром.

Екскурзија је протекла у пријатној атмосфери и веселом расположењу.

               

Print Friendly, PDF & Email
EKСКУРЗИЈА НАШИХ ОСМАКА