Поводом међународног дана ромског језика посета покрајинске посланице и координаторке за ромска питања у ОШ ,,Браћа Новаков“ у Силбашу

Покрајинска посланица Јелена Јовановић и координаторка за ромска питања Драгана Нинковић, посетиле су данас основну школу “Браћа Новаков” у Силбашу поводом међународног дана ромског језика.
Укупан број деце која похађају наставу на ромском језику је 54 (педесет четворо).

Покрајинска посланица Јелена Јовановић је заједно са кординаторком за ромска питања Драганом Нинковић уручила учила на ромском језику за ученика који уче ,,Ромски језик са елементима националне културе Рома, поклон од Центра за едукацију Рома и етничких заједница.

Покрајинска посланица Јелена Јовановић је том приликом нагласила: „Веома сам задовољна оним што сам данас видела у основној школи „Браћа Новаков“ у Силбашу, како сарадњом са директором, тако и веома великим одазивом ромске деце која похађају наставу на ромском и свакако редовну наставу. Образовање је сигуран пут све опште еманципације наше заједнице. Нова генерација долази, завршавају како средње школе тако и високо образовне установе. Ви сте децо будућност наше заједнице, дивно је што желите да наш ромски језик опстане. Искрено се надам да ће многи од Вас завршити високо образовање, а уједно и не заборавити свој матерњи језик“ – нагласила је Јелена Јовановић.

Kординаторка за ромска питања у општини Бачка Паланка Драгана Нинковић је истакла да у општини Бачка Паланка поред основне школе у Силбашу деца уче ромски језик и у Пивницима, као и Товаришеву где се ова настава изводи већ 20 година.

Одржан је и састанак са директором школе Ђоком Милићем који је истакао да се у основној школи “Браћа Новаков” у Силбашу изузетно наглашава рад на мултикултуралности. МЗ Силбаш је вишенационална средина где живе Словаци, Срби, Роми у једном суживоту поштујући међусобне различитости која су управо богатство АП Војводине.

Print Friendly, PDF & Email
ПОСЕТА ПОКРАЈИНСКЕ ПОСЛАНИЦЕ И КООРДИНАТОРКЕ ЗА РОМСКА ПИТАЊА