Садашњи и будући осмаци моћи ће да понесу из школе највише 60 поена, док ће на завршном испиту бити у прилици да освоје још максимално 40.

Нов начин бодовања потврдила је за „Блиц“ помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање Весна Недељковић, која истиче да се Министарство и раније залагало за овакве промене услова уписа.

Бодовање Завршног испита је на следећи начин:

тест из математике 13 бодова,
тест из матерњег језика 13 бодова,
комбиновани тест 14 бодова .

На испиту ће бити више отворених питања из матерњег језика, као и питања која ће се увезивати. Комбиновани тест ће се, као и прошле године добијати по различитим групама да би се смањило преписивање.

Као једну од мера која би умањила могућност варања на малој матури, министар просвете Младен Шарчевић је прошле године навео увођење камера у учионице и сале у којима се полажу тестови. Оне би снимале из птичје перспективе, тако да се јасно виде покрети, али не и лица матураната. Министар је најављивао и промене у дежурству, тако да на малој матури у осмолеткама дежурају и наставници средњих школа, као и екстерно оцењивање, које би бодовање испита учинило објективнијим. Ове промене сачекаће неке будуће генерације.

Извор: blic.rs

 

Print Friendly, PDF & Email
Измена полагања завршног испита за осмаке