Tokom druge nedelje maja, tačnije od 08. – 10. maja, u Vrbasu održana je radionica sa ciljem da se učenici osnovnih i srednjih škola iz pet opština (Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Srbobran i Vrbas) uvedu u osnovne pojmove preduzetništva, koji im jako puno mogu koristiti u daljem životu. Nakon radionice, svi timovi su imali za zadatak da izrade biznis plan iz tri oblasti: privreda, poljoprivreda i IT sektor, da se takmiče i pokažu ko je najbolji…

Takmičenje se održava pod pokroviteljstvom Saveza pronalazača Srbije, sa ciljem da mlade edukuju i usmere u tajne preduzetništva. Takmičilo se 68 osnovnih i srednjih škola .

Našu školu su predstavljale učenice osmih razreda iz Silbaša i Despotova: Nikolina Milanov, Bojana ZarupskiJelena Kapetanov i Natalija Paroški, uz pratnju mentora nastavnika Fizike Žarka Delića.

Tema naših učenica je bila organizacija učeničke zadruge osnovne škole kroz poljoprivrednu proizvodnju na školskoj zemlji koju je škola dobila besplatno na korišćenje. Ta sredstva koja se na kraju godine skupe, koriste se u razne svrhe kako bi se učenicima i nastavnicima poboljšala sredstva rada i celokupan ambijent u školi. Takođe novac bi se koristio i na najugroženije učenike kao i za učenike sa posebnim potrebama. Humanost, pre svega…

Prezentaciju sa takmičenja možete pogledati OVDE.

   

Najuspešnija škola je bila OŠ „Branko Radičević“ iz Ravnog Sela koja je izradila projekat hotela za pse.

Prošle godine po prvi put je organizovano takmičenje u izradi biznis plana koje se održalo u martu mesecu u Baču, sa tim da su učestvovale osnovne i srednje škole iz tri opštine (Bač, Bačka Palanka i Bački Petrovac). Našu školu su tada predstavljali učenici iz Despotova: Ksenija Cvejić, Dušica Babić, Mladen Popin i Stevan Radosavljev uz pratnju mentora nastavnika TIO Aleksandra Igića. Za temu su odabrali osnivanje poljoprivrednog gazdinstva sa organskom proizvodnjom. Biznis plan sa takmičenja možete pogledati OVDE.

Sledeće godine domaćin takmičenja za učenike osnovnih i srednjih škola pet opština biće Bački Petrovac.

Print Friendly, PDF & Email
IZRADA BIZNIS PLANA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

%d bloggers like this: