R O D I T E LJ I

RODITELJSTVO- lepo i teško (široko polje)

Da li je Vaš odgovor na ova pitanja „DA“?

Vaše dete postalo đak prvak- šta to znači?

praktični saveti – pomoć u vaspitanju

put do uspešnog roditeljstva

Adaptacija učenika prvog razreda na školu

Polazak u školu predstavlja jednu od najvećih promena u životu deteta.

Problemi kod školske dece

Hiperaktivnost kod dece, strah od usmenog odgovaranja, laganje kod dece, odlazak od učite-ljice i prelazak u više razrede, agresiv-nost kod dece, emocionalnost u adolesce-nciji, učenje traži strpljenje, mišljenje

Kako pomoći detetu u učenju?

Pomoć u učenju, pomoć u izradi domaćih zadataka

Kako pomoći detetu u izboru zanimanja?

Zadaci za roditelje!

Poučavanje disciplini

Kako poučavati decu disciplini?

19 ZAPOVESTI Marije Montesori

koje će vam pomoći da postanete bolji roditelj

KAKO POMOĆI DETETU U UČENJU?

 

Deca bi, kad god je to moguće, trebala da uče i rade domaće zadatke na istom mestu. Mesto za učenje i izradu domaćih zadataka ne mora biti raskošno ni posebno uređeno. Radna površina neka bude dovoljno velika i dovoljno osvetljena. Izvor svetla (prozor i lampa) neka bude smešten s leve strane kod desnoruke, odnosno s desne kod levoruke dece. Uz mesto za učenje dobro je staviti policu na kojoj će dete držati svoje knjige, beleške i druge školske potrepštine.

 U slučaju da ne može imati posebno mesto za učenje, detetu je potrebno osigurati da barem u miru i neometano od drugih napiše domaće zadatke i uči. U tom slučaju svoje knjige i druge potrepštine može držati u posebnoj kutiji. Bitno je da dete uvek zna gde mu se šta nalazi i da brine o svojim stvarima. Idealno je ako se radni sto za nešto starije školsko dete nalazi u njegovoj sobi, jer pisanjem domaćih zadataka  i učenjem na odvojenom mestu ono se počinje osamostaljivati.

Dobro je da se na stolu nalazi sat i kalendar kako bi dete lakše moglo organizovati vreme koje mu stoji na raspolaganju za učenje pojedinih predmeta. Na zid možete staviti pločicu na koju će dete lepiti razne papiriće-podsetnike.

Pomoć u učenju

Objasnite detetu što tačno očekujete od njega što se tiče učenja. Neka vaša očekivanja budu dovoljno visoka, ali i realna s obzirom na detetove mogućnosti (npr. “Očekujem od tebe da redovno radiš domaće zadatke.“, “Očekujem da zapamtiš ili zapišeš šta je za domaći.”, “Ako nešto ne razumeš ili ako te nešto posebno zanima, uvek pitaj.”). Objasnite mu i zašto je to važno za njega i zašto je učenje korisno.

Kao i kod pisanja domaćih zadataka, i u učenju je potrebna dnevna rutina. Dakle, dete uvek treba da uči u otprilike isto doba dana. Pomozite detetu da nauči kvalitetno da organizuje svoje vreme. Dogovarajte se u koje vreme će se raditi domaći, učiti, odmarati ili večerati.Svaki dan s njim pregledajte sveske kako biste dobili uvid šta se radilo u školi.

Omogućite detetu da uči i izvan kuće i škole. Uputite ga u biblioteku, na slobodne aktivnosti, likovne kolonije i dr.

Pohvalite detetov trud i napredak. Važnije je da je dete spremno da uloži napor da bi rešilo zadatak i da je napredovalo, nego kakvu je ocenu dobilo.

Ne zaboravite da deca uče oponašanjem sebi bliskih ljudi koji su im važni, najčešće roditelja. Ako roditelji čitaju, pristojno komuniciraju s drugima, tolerantno raspravljaju o raznim idejama, dogovaraju se i pokazuju da cene školu i učenje, i deca će usvojiti takvo ponašanje.

Nekoliko tehnika koje pomažu u učenju:

 Podvlačenje bitnih činjenica, ideja ili pojedinosti

 Sastavljanje pitanja

 Sažimanje

 Prepričavanje

Ne zaboravite saradnju s učiteljem/ učiteljicom.

U razgovoru s učiteljem/učiteljicom trudite se da saznate:

 šta očekuje od vašeg deteta,

 kakav napredak primećuje u detetovom znanju, veštinama ili njegovom ponašanju,

 šta očekuje od vas.

Pomoć u izradi domaćih zadataka

Detetu kome je to potrebno, svakako treba pomoći u izradi domaćih zadataka, ali na način da mu se objasni ono što mu nije jasno, pomogne da uoči greške i samo ih ispravi. Nikako nemojte umesto njega rešavati zadatke jer mu time šaljete poruku da ne verujete u njegove sposobnosti i navikavate ga da neko drugi radi umesto njega.

Nije ni neophodno ni dobro neprekidno sedeti uz dete dok uči ili radi domaći. Važno je da ono zna da ste mu na raspolaganju i da vam se može obratiti za pomoć. Nemojte se nametati u onim zadacima u kojima to nije potrebno.

 

 

 

Detetu je ponekad potrebno samo pregledati domaći kako biste mu pružili osećaj sigurnosti da je to dobro uradilo.

Ako već želite nešto detetu da protumačite, informišite se kod učitelja/učiteljice kako to da uradite jer ćete tako izbeći nesporazum do kojeg može doći ako isti sadržaj vi i učitelj/učiteljica poučavate na dva različita načina.

Kako biste izbegli nesporazume s detetom, dobro je dogovoriti se s njim kad će se raditi domaći zadatak (po dolasku iz škole, nakon ručka, nakon odmora, nakon slobodnih aktivnosti i sl.). Budite uporni u provođenju tog dogovora.

Ugasite televizor i radio dok dete radi domaći.

 Dobro je da dete piše domaći zadatak i uči pre vremena za igru i opuštanje, po mogućnosti u približno isto vreme u danu. Tako neće biti preumorno, a i lakše će se potruditi da sve dovrši na vreme kako bi se još moglo igrati.

Savetujte svom detetu da prvo rešava domaći koji je najteži i zahteva najviše posla.

Nabavite detetu blok-podsetnik u kom će pisati svoje obaveze za sledeći dan. Tako se može rešiti problem zaboravnosti.

Dobro je biti u kontaktu s drugom decom iz detetovog odeljenja i s njihovim roditeljima. Tako ćete moći povremeno da proverite šta ima za domaći.

Vreme maksimalnog rada zavisi od uzrasta i osobina deteta. Posmatrajte ponašanje deteta dok piše domaći zadatak ili uči. Kada počne jače nego obično da se vrpolji na stolici, okreće na sve strane, zeva, ljuti se i greši, to je najbolji znak da treba napraviti pauzu. U suprotnom učenje može postati mučenje.

U slučaju psihičkog naprezanja, najbolji odmor je onaj uz laganu fizičku aktivnost.

Ne zaboravite: kod deteta treba razvijati stav da je ono odgovorno za izvršavanje svojih obveza. Vi ste odgovorni da mu u tome po potrebi i pomognete, ne i da to činite umesto njega.

 

 

Print Friendly, PDF & Email