NAŠIM PRVACIMA

Novu školsku godinu započeli smo prvim septembarskim četvrtkom (1.9.2016.). Prijem u čast najmlađih učenika organizovan je u sva tri mesta naše škole. Direktor škole poželeo je srdačnu dobrodošlicu, kao i njihovi učitelji. Prijemu prvaka u Paragama prisustvovao je i predsednik opštine Branislav Šušnica. Stariji drugari su u čast svojih novih, najmlađih drugara, priredili prelep program. Nakon programa, prvaci su proveli lepo vreme u druženju su sa svojim učiteljima Jarmilom Križan  i Jaroslavom Mučajim u Silbašu, Radmilom Vještica u Paragama i Milankom Đurica u Despotovu. Pred njima je novi period odrastanja i školovanja, sa preprekama ali i izazovima koji će im pomoći da stasaju u srećne ljude.

          

          

          

          

          

DEČIJA NEDELJA

Manifestaciju Dečija nedelja obeležili smo i ove školske godine. U periodu od 3. do 7. oktobra kroz bogat sadržaj različitih igara i umeća kao i afirmisanje drugarstva, dečije stvaralaštvo zablistalo je u punom sjaju.

Kroz druženje, igre ali u učenje prvaci su postali članovi Dečijeg saveza.

U Silbašu

          

          

     

U Despotovu

          

Za učenike razredne nastave organizovan je turnir u malom fudbalu.

Organizovana je i likovna kolonija.

Detalji iz Silbaša …

    

iz Despotova

        

        

Prvaci iz Despotova i Paraga bili su u poseti kod predsednika Opštine Bačka Palanka. Ovaj dan će im ostati u nezaboravnom sećanju na druženje, na nova saznanja, kao i na drvo koje su posadili zajedno sa svojim drugarima iz drugih mesta naše Opštine.

            

    

Poseta Dino parku u Novom Sadu oduševila je naše učenike razredne nastave iz sva tri mesta.

    

Naravno, toga dana posetili su i Prirodnjački muzej u Novom Sadu.

U sva tri mesta naše škole organizovan je i kros za sve učenike, kao i polaznike PPP.

        

        

    

Slatki vašar okupio je sladokusce koji su prodavali ukusne poslastice a sav prihod namenjen je u humanitarne svrhe.

        

        

Nezamenljiva akcija u tuđim cipelama realizovana je na kraju Dečije nedelje.

        

        

        

ODELJENJSKA OLIMPIJADA

Odeljenjska olimpijada i ove školske godine okupila je brojne učenike naše škole. Svoj takmičarski duh i svoje znanje pokazali su 24. januara 2017. godine u našoj školi u Silbašu.

U okviru razredne nastave takmičilo se osam timova:

I TIM

Andrej Čobrda

Nemanja Marković

Sara Oliver

 

 

 

II TIM

Milan Stanković

Aleksandra Galamboš

Lana Malić

III TIM

Anastasija Terzić

Branislava Ušjak

Anđela Kepčija

Kristina Hložan

IV TIM

Aleksandar Kekezović

Milica Grujić

V TIM

Vanja Milić

Maja Menđan

VI TIM

Uroš Subotin

Ivana Sabadoš

VII TIM

Danica Paroški

Ana Cinkocki

Mihael Rauza

Sandra Keravčin

VIII TIM

Dalibor Leporis

Milica Grbić

Anđela Uglješić

Uroš Augustinov

U okviru predmetne nastave takmičilo se ukupno šest timova:

I TIM

Helena Babić

Angelina Radojev

Stefan Šević

Jelena Radosavljev

II TIM

Ružica Radosavljev

Lazar Gavrilov

Bojana Zarupski

Marija Pajkanović

III TIM

Aleksandar Dikić

Lazar Pejak

Nikolina Milanov

Ksenija Cvejić

IV TIM

Valentina Đurić

Marko Suvačar

Aleksandra Popov

Marija Mirosavljev

V TIM

Sofija Mirkov

Aleksandra Mileticki

Boris Janković

Ilinka Mandić

VI TIM

Teodora Vidosavljević

Vuk Grujić

Milana Dangubić

 Najbolje rezultate postigli su:

                                            razredna nastava           predmetna nastava

1. mesto                                 IV TIM                    VI TIM

2. mesto                                 VII TIM                    V TIM

3. mesto                                    I TIM                    II TIM

MASLENICA – BELE POKLADE

23.02.2017. godine u našoj školi obeležen je ruski praznik MASLENICE

u organizaciji nastavnice ruskog jezika Fatime Ivaz

Maslenica je drevni ruski praznik ispraćaja zime i dočeka proleća. To je jedan od najomiljenijih praznika u Rusiji koji dolazi još iz vremena kada su Rusi bili pagani.

Maslenica ili Bele poklade—to je nedelja koja prethodi Velikom postu.Ovih sedam dana ne jede se meso, ali su dozvoljeni mlečni proizvodi—mleko, sir, jogurt, kao i jaja i riba.

Priprema za Maslenicu počinje gotovo nedelju dana ranije. U to vreme, domaćice detaljno čiste kuću, od krova do podruma — brišu prašinu iz kuće i ispred kuće, ribaju podove, police, pripremaju za upotrebu praznično posuđe, kupuju veliku količinu proizvoda: brašno raznih vrsta za palačinke i pite, zasoljenu ribu, kolače i orahe za decu, skupljaju mleko, krem-sir, pavlaku i kravlje maslo.

Osnovno jelo na Maslenicu bile su PALAČINKE. Palačinka  svojim oblikom podseća na Sunce, simbolizuje tople , sunčane dane koji dolaze, a u paganskoj Rusiji glavni bog je bio bog Sunca – Jarilo.

U drevnoj Rusiji veselje je trajalo sedam dana. Svaki dan praznične nedelje imao je svoj naziv: ponedeljak—„susret“, utorak—„igrarije“, sreda—„poslastice“, četvrtak—„terevenka“, petak—„taštine večeri“, subota—„zaovina prela“, nedelja—„oproštajni dan“.

Crkva je praznovala poslednji dan ove sedmice—Oproštajnu nedelju. Oproštaj se tražio od svojih bližnjih kako bi Veliki post dočekali čiste savesti.

U danima Maslenice peku se palačinke, svi se maskiraju, grudvaju, vesele i pijanče, sankaju niz ledeni breg, vozaju se ruskom trojkom…

Jedna od glavnih figura proslave Belih poklada bila je lutka – strašilo Maslenica. Ona je bila od slame i obučena u staru žensku odeću. Važan element ovog praznika je vatra. U njoj su palili lutku – strašilo, oko vatre se pevalo i igralo, a najhrabriji su preskakali preko ognja,kako bi bili zdravi cele godine.

PALAČINKE su ono bez čega je Maslenica nezamisliva. Rusi ih prave drugačije od nas. Najčešće ih prave od kiselog testa, tj. sa kvascem.Ponekad se umesto kvasca dodaje kiselo mleko, soda bikarbona ili belance jajeta. Služe se sa kavijarom,maslacem, pavlakom, slatkim, pekmezom, medom, šećerom…

      

LIKOVNI KONKURS „SVETINJAMA U POHOD“

 Učenici naše škole i ove školske godine učestvovali su na likovnom konkursu pod nazivom „Svetinjama u pohode u organizaciji Srpske Pravoslavne Crkve u Bačkoj Palanci u periodu od 15. septembra do 14. oktobra 2016. godine. Na konkursu su učestvovali sledeći učenici naše škole:

Milica Leškov, Dejana Bugarski, Valentina Petrović, Uroš Avgustinov, Vojkan Pejak, David Ninkov, Aleksandra Popov, Svetlana Pejčić, Todor Božin, Magdalena Hajek, Jovan Vlaović, Radomor Nikolić, Lazar Gavrilov, Siniša Popin, Vuk Grujić, Gligorije Nikolić, Isidora Radić, Aleksandra Keravčin, Branislava Žabaljac, Hristina Grigorijević, Žarko Vasiljev, Tamara Baćanov, Borislav Đurić, Branislav Jelić, Žarko Vasiljev, Tamara Baćanov, Borislav Đurić, Branislav Jelić, Teodora Mirkov, Milica Grbić, Željana Mihajlov, Milana Pejak, Tara Marković, Milana Knežević, Mirjana Popov, Strahinja Petrović, Milena Brestovački, Tamara Milić, Igor Jović, Mitar Jović, Nemanja Babić, Slavko Radulaški, Nikola Grbić, Drago Panić, Natalija Paroški, Jovanica Panin, Branislava Vujkov, Jelena Kapetanov, Danica Dobrić, Luka Popin, Tamara Regeljac, Novka Gajić, Aleksandar Vrekić, Anastasija Krunić, Mia Stankov, Dunja Nikolić, Ivana Sabadoš, Marija Pajkanović, Helena Babić, Anđela Đurić, Branislav Pajkanović, Atanasije Temerinac, Ružica Radosavljev, Sava Vrsajkov, Marija Marjanović, Milica Mrđanov, Dejan Vučetić, Lana Malić, Milica Vidosavljević, Ljiljana Radulaški, Anastasija Obradović, Anđela Uglješić, Mateja Šproh, Aleksandar Mrđanov, Vukašin Ninkov, Stefan Pejak, Teodora Vidosavljević, Aleksandar Petrović, Ljubica Pejak, Bojana Babić, Nemanja Grbić, Mihailo Kolarić, Miloš Leškov, Ivana Babić, Anđela Kepčija, Đorđe Laćarak, Teodora Mileticki, Nebojša Ninkov, Nevena Šijaković, Jelena Milić, Katarina Ćulibrk, Đorđe Gajić

Učenici su naslikali na hamer papiru veliki broj radova, radeći u paru ili u grupi od tri-četiri člana, najvećih srpskih svetinja – manastire Žiču, Gračanicu, Studenicu, Sopoćane, Ostrog, Kumanicu, Hram Svetog Save na Vračaru… Pojedini učenici su crtali po dva rada. Izložba svih učeničkih radova postavljena je u holu škole u Silbašu i Despotovu kao i u učionicama u Paragama.

 Nagradu – drugo mesto u kategoriji prvog i drugog razreda osvojili su učenici II/2 odeljenja Aleksandar Mrđanov, Stefan Pejak i Vukašin Ninkov koji su zajedničkim trudom nacrtali manastir Studenicu. Na poklon su dobili knjigu Dečiji molitvenik i malu ikonicu Svetog Save kao i pokloničko putovanje u Beograd.

Pokloničko putovanje je realizovano u nedelju 23. 10.2016. god. Učenici i nastavnica veronauke, Stanislava Temerinac zajedno sa nagrađenom decom iz drugih škola i njihovim nastavnicima, posetili su manastir Rakovicu u kojem je sahranjen blaženopočivši patrijarh srpski Pavle, potom Hram i Crkvu Svetog Save na Vračaru, mesto na kome sudavno spaljene mošti prvog srpskog arhiepiskopa Save, kao i Crkvu Svete Petke (Ružicu) na Kalemegdanu gde su se okrepili svetom vodom sa čudotvornog izvora Svete Petke. Usledila je šetnja  i razgledanje Kalemegdana.

      

        

APLAUZ ZA KNJIGU I NAŠE UČESNIKE

Na literarnom i likovnom konkursu za decu od 5 do 15 u organizaciji Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ Niš čiji je naziv Aplauz za knjigu učestvovali su i učenici naše škole. Pohvale za likovne radove  obradovale su i troje učesnika iz naše škole:

Polaznici  PPP

1. Milan Apić iz Despotova

2. Uroš Kokotović iz Paraga

i

Učenik II3 razreda iz Paraga

3. Milan Brestovački iz Paraga

radovi despotovljanskih predškolaca – učesnika

rad polaznika PPP Uroša Kokotovića iz Paraga

NEVENOV FESTIVAL DECE PESNIKA

 Nevenov festival dece pesnika u Savinom Selu okupio je veliki broj ljubitelja poezije. U kategoriji 520 pristiglih radova iz svih delova Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, izabrano je 16 finalista  (13 finalista u kategoriji najbolje poetske pesme i 3 finalista u kategoriji kratke poetske priče). Članovi žirija su bili Pero Zubac (predsednik), Tode Nikoletić i Nedeljko Terzić, a predsednik Nevenovog festivala dece pesnika Novo Ćulafić.

 Učenica naše škole Ilinka Mandić (VIII-1) ušla je u krug 13 finalista u kategoriji pesama sa svojom pesmom „Sveti Sava“.  Ona  je  sa svojom nastavnicom verske nastave Stanislavom Temerinac prisustvovala na ovogodišnjoj manifestaciji održanoj u Savinom Selu 19. i 20. maja 2017. godine u OŠ „Branko Radičević“.

 Prvog dana festivala održana je izložba slika likovne kolonije „Tijangl“, a po otvaranju učenica Ilinka je zajedno sa ostalim finalistima čitala svoju pesmu. Drugog dana realizovan je finalni deo festivala sa bogatim kulturno-umetničkim programom, a prisutni su i ovog dana uživali u stihovima Ilinkine pesme „Sveti Sava“. Učenica naše škole dobila je nagradu za pesmu sa najviše duhovnosti i obradovala se paketu knjiga kojima je nagrađena:

1. „Meni je mene žao“ Miroslav Kokošar;

2. „Ovako je to bilo“ Branko Stevanović;

3. „Zvona Svete Sofije“ Danilo Jovanović;

4. „Jesi li živ pesniče“ Ranko Čolaković;

5. „Hitac sna 11“ – Književni klub „Dis“

6. 4 časopisa „Neven“;

7. „Detinstvo obojeno rečima“ knjiga dece pesnika Nevenovog festivala 2017. godine.

 Ilinkina pesma ušla je zajedno, sa oko stotinu drugih pesama, u štampano izdanje knjige Nevenovog festivala dece pesnika „Detinstvo obojeno rečima“.

    

ČARI ŠAHA

Jedna od veoma popularnih igara – šah omiljena je i kod mnogih učenika naše škole. Učenici sa predmetne i razredne nastave – ljubitelji šaha i ove školske godine isprobali su svoje sposobnosti. Pokazali su, kako se odlično snalaze na  64 crno-bela polja sa šahovskim figurama u rukama, kao i u veštim šahovskim potezima.

NAŠI UČENICI NA ŠAHOVSKOM TURNIRU U BAČKOM PETROVCU

Na turniru u šahu čiji je domaćin bila OŠ „Jan Čajak“ iz Bačkog Petrovca učestvovalo je troje učenika iz Despotova: Aleksandar Dobrić I 4, Anastacija Krunić III 4 i Teodor Papučić IV 4.

U zanimljivim mečevima učenik prvog razreda, Aleksandar Dobrić je u kategoriji svojih vršnjaka – prvaka osvojio prvo mesto kao i vrednu zlatnu medalju.

ŠKOLSKO TAKMIČENJE U PECANJU

Spisak takmičara:

– Vladimir Fabri                – Nemanja Ninkov                 – Miloš Panin

– Aleksandar Petrović      – Dušan Vujaković               – Nemanja Balgo

– Nikola Babić                      – Ivana Babić                        – Branislav Milanov

– Mane Šarenac                    – Nikola Grbić                      – Branislav Rauza

– Nevena Šijaković            – Ivan Ničić                          – Branislava Ušjak

– Radomir Nikolić              – Aleksandar Cvejić            – Arsenije Temerinac

– Jasna Grbić                          – Dominik Majera                 – Adrijan Kopčok

– Todor Božin                        – Andrej Fabok                        – Zoran Perić

– Branislav Pajkanović    – Goran Preradov                  – Gligorije Nikolić

– Dejan Vučetić

                

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Naši pobednici !

1. Branislav  Milanov  6460 gr.

2. Vladimir  Fabri  5470 gr.

3. Nikola  Grbić  3430 gr.

Vidimo se sledeće godine !    BISTRO !

ŽELIMO DA BUDEMO ŠTO VIŠE AKTIVNI

Ideja kako realizovati korektivne vežbe rodila se kod učiteljice Radmile Vještica iz Paraga, a za njenu realizaciju učenici zajedno sa svojom učiteljicom zahvalni su Emili Šušnica. Zajedno su proveli lepo vreme u druženju i uživali u novinama iz oblasti korektivne gimnastike. Emili je stručnjak za Dečiju rehabilitaciju posebno za neurološka stanja kod dece. Ovim poslom ona se bavi već 15 godina, takođe i ona je uživala u radu sa zdravom decom u grupi – polaznicima PPP i prvacima iz I 3. Da bi užitak bio potpun, Emili se potrudila da im pripremi i sokiće za naopran rad.

AKCIJA UNAPREĐENJA PROCENE DISBALANSA DRŽANJA TELA KOD DECE

Naša škola izabrana je, da se u njoj vrše merenja i prati dalji tok stanja kičmenog stuba kod učenika od prvog do četvrtog razreda.

Akcija se sprovodi na osnovu istraživanja vršenih u IPA  projektu, a koja su pokazala da dvoje od troje dece imaju disbalans kičmenog stuba.

U okviru Akcije unapređenja procene disbalansa držanja tela kod dece i omladine u našoj školi bile su postavljene sprave za pomenuta merenja. Ovom akcijom obuhvaćeno je 180  naših učenika. Stanje će se pratiti u naredne 4 godine, a troškove će snositi lokalna samouprava.

Roditelji će dobiti video-materijal sa preporučenim vežbama koje će pomoći u popravljanju uočenog disbalansa kičmenog stuba kod njihove dece.

    

BAKE I DEKE SU NAM VAŽNE

 

Posebna ljubav veže bake, deke i unuke. Pečat tome dala je i priredba Sunčana jesen života, realizovana poslednjeg oktobarskog petka u našoj školi. Mali istraživači, učenici od I1 do IV1 razreda pripremili su kratak kulturno-umetnički program u čast baka i deka. Nakon programa bake i deke obradovali su pokloni u koje su puno ljubavi utkali učenici pripremajući ih na sekciji. Nakon zajedničkog druženja sa puno lepih emocija svi su odlazili kući srećni i zadovljni.

 

                    

                    

TRPEZA IZ PROŠLOSTI

Sastavni deo svakodnevnog života naših predaka – posuđe i gastronomija vratili su nas u davna vremena zahvaljujući ideji učiteljice Jarmile Križan. U okviru Odbora zajednice učenika u holu naše škole u Silbašu upriličena je izložba Narodi našeg kraja – običaji, hrana i život u multikulturalnoj sredini.

Prelepu izložbu sačinjenu od starog posuđa i svega što se nekada koristilo u kuhinji upotpunila su i ukusna stara tradicionalna jela. Neodoljive starinske poslastice koje su za ovu priliku sa puno ljubavi pripremile mame i bake naših učenika, samo su potvrdile da je u prošlom vremenu hrana zaista bila zdravija.

Doživeli smo deo prošlih vremena i mogli smo da se divimo starom posuđu naših baka i prabaka sa nizom precizno odabranih detalja, a u svakom od njih utkan je deo nečijeg života.

Učiteljica Jarmila Križan je ovu izložbu upotpunila interesantnom pričom o gastronomiji Srba i Slovaka u Silbašu. Još više je dočarala prošla vremena, a takođe i da nam ovaj sedmomartovski utorak ostane u lepom sećanju.

               

NOVOGODIŠNJI MASKENBAL

Pretposlednjeg nastavnog dana prvog polugodišta u holu škole održan je novogodišnji maskenbal. Tročlani žiri je odredio, koje su to maske iz svakog razreda, koje treba da dobiju prvu, drugu i treću nagradu. Najkreativnije maske su nagrađene prigodnim novogodišnjim paketićima a svi ostali učesnici maskenbala su dobili utešnu nagradu, čokoladnu bananicu. Svi su bili veseli, igrali su i pevali, u duhu predstojećih praznika.

    

ČARI NOVOGODIŠNJEG DARIVANJA

U pretprazničnom raspoloženju i u duhu novogodišnjih čarolija učenici I 3 razreda  zajedno sa svojom učiteljicom Radmilom Vještica iz Paraga, bili su veoma vredni i kreativni. Poklone su pripremili i za predsednika Opštine Bačka Palanka, koji ih je u decembru obradovao svojom posetom. Branislav Šušnica, predsednik Bačkopalanačke opštine  je ovom prilikom prvacima uručio ukusne slatke darove.

OPČINJENI ČAROLIJAMA

U našoj školi u Paragama gost je bio mađioničar Karlo, čijoj poseti su se obradovali polaznicii PPP i učenici od prvog do četvrtog razreda. Uživali su u mađioničarskoj predstavi koja ih je često puta ostavljala bez daha. Znatiželjna deca su se zabavljala i smejala njegovim trikovima, a neki od njih su čak bili i Karlovi pomoćnici.

      

U SVETU MAŠTE

Učenici razredne nastave u našoj školi uživali su u lutkarskoj predstavi „Tajanstveni Hipopotamus“ putujućeg pozorišta Svitac. Dogodovštine u prelepoj zemlji Meralikundiji, tajanstvenog  Hipopotamusa i niz scenskih prikaza lavića i nilskog konja samo su potvrdile koliko je važno prijateljstvo i da je veličina i lepota unašim postupcima.

U SVETU BAJKE

Deo čarobnog bajkovitog sveta dočarali su nam glumci lutkarskog pozorišta iz Novog Sada. Predstava Crvenkapa i Vučko oduševila je polaznike PPP u Silbašu, ali i njihove drugare, takođe polaznike PPP kao i učenike razredne nastave u Paragama. Bilo je zaista lepo doživeti dogodovštine moderne Crvenkape i družiti se sa Crvenkapom i Vučkom.

  

USPEŠNA ŠKOLA

Opet stalna želja za dokazivanjem da možemo više i bolje, pedagog škole, Rajka Čabrilo zajedno sa učenicima „Malim istraživačima“ osmislila je istraživanje na ovu temu. Istraživački duh i informatičke kompetencije učenika i njihovih roditelja dale su prelepe power – point prezentacije.

Direktorova potreba da još jednom pokaže okruženju šta se sve događa u obrazovno-vaspitnoj instituciji na čijem je čelu, pozvala je i goste u školu da prisustvuju sednici Nastavničkog veća. Pozivu su se odazvali Tatjana Nađ, direktorka OŠ „15. oktobar“ iz Pivnica, delegacija OŠ „Branko Radičević“ iz Savinog Sela direktor Rahman Tiganj, nastavnik matematike Vladimir Ogrizović i nastavnik tehničkog obrazovanja Aleksandar Igić, kao i prosvetne savetnice iz Školske uprave Novi Sad Dragana Glogovac i Vesna Jovicki.

Pravi praznik za oči i uši bile su prezentacije naših učenika na temu „Uspešna škola“, „Ajfelova kula“, „O Parizu“, reci Jegrički, Azbuci zdravlja koje se nalaze na sajtu naše škole o produktima učeničkih radova.

Pripremljeni materijali i od strane naših gostiju takođe su plenili svojim sadržajem. Na kraju svih izlaganja mogli smo da poželimo samo susret sa sličnom idejom.

               

SREDNJOŠKOLSKI CENTRI PONUDILI POMOĆ ZA SARADNJU

Prezentácia stredoškolského vzdelania na Slovensku

Prezentáciu Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu z Bratislavy na našej škole realizovala vychovávateľka Jana Hrnčiarová. Je to novinka pre našich žiakov, ktorým sa ponúka možnosť získať stredoškolské vzdelanie na Slovensku.

Siedmakom a ôsmakom zaujímavou prezentáciou a virtuálnou prehliadkou školy boli ozrejmené podmienky a možnosti študovania na spomínanej strednej škole v Bratislave. Školenie je dvojročné, trojročné alebo štvorročné. Žiaci dostali potrebné informácie o odboroch: pracovník marketingu a obchodu, pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu, kuchár, čašník, servírka, cukrár a iné remeslá. So školou je spojený internát, jedáleň a Centrum voľného času, v rámci ktorého je 25 krúžkov. Ponúkajú sa možnosti cestovania a práce vo svetových hoteloch a po skončení žiaci sa môžu rozhodnúť, v ktorej krajine by chceli pracovať.

 

EDUKACIJA O VRŠNJAČKOM NASILJU

Vršnjačko nasilje ostavlja posledice, a može oštetiti ili trajno uništiti nečiji život. Edukacija dece o nasilju i bezbednosti održana je u našoj školi (24.10.2016.) za učenike sedmog i osmog razreda na temu „Vršnjačko nasilje“. Predavanje čiji su organizatori predstavnici Centra za socijalni rad opštine Bačka Palanka, održale su Mirjana Radaković i Tatjana Grbo bilo je veoma korisno za učenike, ali i za njihove roditelje koji su takođe prisustvovali predavanju.

  

KAD SI U DRUŠVU SA KNJIGOM ONDA SI U NAJBOLJEM DRUŠTVU

Ljubav prema knjizi i lepoj reči pokazali su vredni čitaoci na Čitalačkom kvizu koji je ove školske godine organizovan u OŠ „15. oktobar“ u Pivnicama. Na kvizu su učestvovali učenici iz tri osnovne škole – Gajdobre/Nove Gajdobre, Silbaša/Despotova/Paraga i Pivnica.

Iz naše škole učestvovali su:

1. Milica Cetinja III3

2. Mirjana Popov IV3

3. Lana Malić IV2

4. Luka Radovanović V2

5. Novka Gajić VI4

6. Radomir Nikolić VI4

Formirane su ekipe za razrednu i predmetnu nastavu. U svakoj tročlanoj ekipi bio je po jedan učenik iz svake škole. Učesnici su proveli vreme u lepom druženju i nakon kviza, a kući su odlazili sa zahvalnicama za učešće na Čitalačkom kvizu i lepim uspomenama.

                    

VAŽNI DATUMI KROZ ISTORIJU SE NIKAD NE ZABORAVLJAJU

Uoči državnog praznika Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u holu naše škole u Silbašu upriličene su dve prezentacije. Prezentacija povodom Dana prosvetnih radnika posvećena je Vuku Stefanoviću Karadžiću, a priremile su je učenice petog razreda Helena Babić, Valentina Đurić i Sofija Mirkov sa nastavnicom srpskog jezika Radimirkom Vuković.

        

Drugu prezentaciju o Prvom svetskom ratu i Danu primirja, kada su prestale vojne akcije na svim frontovima, pripremile su učenice osmog razreda Darka Fabok i Sara Struhar sa nastavnikom Goranom Perićem.

        

KVALITET RADA ŠKOLE POSTAO PRIMER PEDAGOŠKE PRAKSE

U PROSVETNOM PREGLEDU 26.1.2017. GODINE U BROJU 982 OBJAVLJEN JE RAD UČENIKA I NASTAVNIKA NAŠE ŠKOLE -INTEGRISANO UČENJE KROZ VANNASTAVNI RAD NA TEMU SEĆANJA NA  PRVI SVETSKI RAT I ALBANSKU GOLGOTU.

PROSVETNI PREGLED- PEDAGOŠKA PRAKSA

Osnovna škola„Braća Novakov“ Silbaš je prema zapažanjima eksternih evaluatora primer dobre prakse i kao takva stremi stalnim inovativnim izazovima. Pred vama je jedan primer u nizu koje realizujemo tokom godine.

INTEGRISANO UČENJE KROZ VANNASTAVNI RAD UČENIKA I NASTAVNIKA SA PREDMETNE NASTAVE

JAVNI ČAS ZA UČENIKE ŠKOLE, RODITELJE, GRAĐANE

Tema: Sećanja na Prvi svetski rat- Albansku golgotu

Scena: Tama protkana svetlima reflektora. Okruženje čine srpske vojvode, ovekovečene kroz likovne radove učenika izrađene raznovrsnim likovnim tehnikama i zastava Srbije. U sredini „fronta“ učenici predstavnici sekcija i polaznici dodatnog rada. Pripremili su sadržaje koji podsećaju na život, golgotu,stradanje naroda u Prvom svetskom ratu.

Sećanja se odvijaju kroz sesije koje se realizuju kroz javni čas.Čas vodi učenik-voditelj koji se nalazi u ulozi učitelja koji sa svojim učenicima na interaktivan način obrađuje temu Prvog svetskog rata.

I sesija:      – Petar Kočić, pisac koji je opisivao okupatorsku vlast

– Biografija pisca

– Dela i nagrade

– Lik Petra Kočića na novčanici dinara Republike Srpske

– O najpoznatijem delu pisca- „Jazavac pred sudom“

– Opis Davida Štrpca,glavnog lika iz dela

– Dramski prikaz odlomka Kočićeve satirične jednočinke. David Štrbac na duhovit i podrugljiv način izvrgava ruglu okupatorsku vlast

II sesija:    – Albanska golgota kroz muziku i sliku

– Podsećanje na golgotu

– Slušanje pesme“ Gde cveta limun žut“

– Objašnjenje pojma golgota

– Slike kolona vojnika koje su se uputile preko strmih,snežnih,nepreglednih vrhova Albanije i Crne Gore

III sesija: – Uzroci, povod rata, zaraćene strane,vojni frontovi i ratišta kojima su se kretali vojnici

 -Power-point prezentacija u reči i slici učenice sa istorijske sekcije

IV sesija:   – Pegavi tifus- jedna od bolesti koja se javila kao posledica društveno-ekonomskih prilika i vanrednog stanjau Srbiji tokom Velikog rata

– Pegavac u slici

– Karakteristike bolesti-komplikacije i posledice

V sesija:       – Flora Sandes, Engleskinja, britanski oficir,bolničarka u srpskoj kraljevskoj vojsci( dodatni rad učenika iz engleskog jezika)

– Biografija i njene zasluge

VI sesija:  – Himna solunskih ratnika“Tamo daleko“

– O tekstopiscu i kompozitoru himne- Đorđu Marinkoviću

VII sesija: – „Kaćuša“, „Rjabinuška“- pesme ruskih vojnika pevaju učenice polaznice dodatnog rada iz ruskog jezika

VIII sesija: Recital“Plava grobnica“ Milutin Bojić (pesmu recituje nagrađeni učenik sa takmičenja recitatora uz upaljenu

 sveću kao počast izginulim ratnicima)

IX sesija:  – „Kreće se lađa francuska“

–  Slušamo pesmu

– Upoznajemo se sa biografijom Branislava Milosavljevića-piscem rodoljubivih i politički angažovanih pesama, autorom pesme „Kreće se lađa francuska“

X sesija:     – „Verni Bogu ostaće zapamćeni kroz vekove“

– „Molitva“ proiznosi je učenik 6. razreda,takmičar iz predmeta verska nastava- pravoslavni katihizis

– „Legenda“ o 40 ruskih vojnika završava se rečima“ Ne moli se za lagan život,već za snagu da istraješ u teškoćama“- rad učenika evangeličke veronauke

– PP prezentacija – Sveti Vladika Nikolaj Velimirović, doprinos za status srpskog borca – srpski narod

XI sesija:   – „Još malo istorijskih činjenica“

– 2400 regruta –dvadesetogodišnjih mladića učestvovalo u ratu

– 7500 vojnika ukrcalo se za Krf i Severnu Afriku

– 27500 vojnika umrlo na ostrvu Vidu

– 33162 pripadika činilo rezervne trupe

– 15 miliona ubijeno ,a 20 miliona stanovnika ranjeno tokom I sv. rata

– 50 godina u znak sećanja na stradale na ostrvu Vidu i okolini Krfa nije bilo ribolova

XII sesija: -„Zanimljivosti-otkrića-činjenice“

–  Bojni otrov (BOT)- trovanje vojnika hlorom, 50.000 tona utrošeno tokom rata, 85.000 umrlo, a 1.200.000 zatrovano bojnim otrovima

– Snalažljivost vojnika – neutralizacija bojnog otrova- čarapa sa urinom

– Gas maska – Nobelova nagrada

XIII sesija: -Nauka/naučnici i tehnika za vreme Velikog rata

– Mihajlo Pupin – biografija i doprinos ishodu Velikog rata(Banat u sastavu SHS),doprinoos za čovečanstvo

–  Radivoj Kašanin– istaknuti matematičar i srpski dobrovoljac

– Tomas Man – najistaknutiji književnik  u toku I svetskog rata

– Enrih Marija Remark – antiratni roman „Na zapadu ništa novo“

– Edukativni pano: Priđi-pročitaj-saznaj „Pitagorino stablo“ – simbol  za bratstvo, posvećenost vrlinama,3 najveće zvezde sazvežđa Oriona koje se nalaze u položaju Pitagorinog trougla.        3 zvezde simbolizuju 3 kralja. Orion-mitski lovac, čija zamišljena leva ruka drži podignut štit

– Tehnika-  Velika Berta (nemačka haubica teška 48 tona)

 – Prve podmornice duge 5-6 metara

 – Mitraljezi težine 45 kg,ispaljivali 450-600metaka

 – Tenk, top, bacači

 –  Golubica mira –„najomiljenija tehnika“

XIVsesija:  Karta Evrope tokom i posle rata

 – Teritorijalna podela Evrope, stvaranje carstava i pomeranje granica

 –  28.6.1919. potpisivanje mira i ucrtavanje novih država na geografskoj karti

 – Edukativni pano : Slovaci mimo matice- doseljavanje  Slovaka u  Bačku,Banat,Srem i učešće u ratu

XV sesija:  – Završetak rata – činjenice

– 1.247.435 stanovnika Srbija izgubila u Prvom svetskom ratu

– SAD 0,2 % svog stanovništva

– Francuska 10,5% stanovnika

– Vladisav Petković Dis dao život za slobodu svog naroda

– Recital pesme „Među svojima“

XVI sesija:- Kviz znanja- otkrivamo pazle i proveravamo šta smo naučili iz današnje teme.

 Tačnim odgovorima otkrićemo zagonetnu ličnost

(Živojin Mišić- najznamenitiji vojskovođa Prvog svetskog rata i srpske ratne istorije)

XVII sesija – Srbija za vreme i posle Prvog svetskog rata –

– film sa You Tube

XVIII sesija: Igre iz Srbije – nastup članova folklorne sekcije

XIX sesija : Misli velikih ljudi

„Moto rata je  neka jaki prežive, neka slabi umru.“

„Moto mira je neka snažni pomognu slabima da žive“

Na ovom linku možete pogledati prezentaciju „Sećanja“.

     

Interpretaciju integrisanog učenja pripremila:

 Rajka Čabrilo,pedagog

u znak zahvalnosti učenicima i nastavnicima za učešće u  projektu

ZA DOBRA STARA VREMENA

Kako je lepo vratiti se u dobra stara vremena … Kako je lepo videti prijatelje koje dugo nismo videli, družiti se ponovo sa njima uz muziku i nezaboravne hitove Miše Kovača, Mikija Jevremovića,… uz disko muziku, kao i muziku stranih izvođača koji su obeležili sedamdesete i osamdesete godine dvadesetog veka.

Ideja da se u OŠ „Braća Novakov“ iz Silbaša prvi put organizuje manifestacija posvećena evergrin muzici, rodila se kod nastavnika romskog jezika Petra Nikolića. Sa velikim nestrpljenjem mnogi su očekivali ovo druženje koje je realizovano u holu škole poslednje aprilske subote. Bila je to jedinstvena prilika za ljubitelje neprevaziđene evergrin muzike, koja je okupila bivše đake škole iz Silbaša, Paraga, Despotova ali i mnogih drugih mesta, gde je životni put odveo mnoge bivše učenike naše škole.

Veče bogatog sadržaja doprinelo je da, atmosfera uz dobru muziku i odličnu večeru ima svojih čari. Zbog velikog odaziva ovom nesvakidašnjem događaju koji je omogućio  makar na kratko vratiti se u doba koje je imalo svojih draži, i kojeg se svi veoma rado sećaju, verujemo da će ova manifestacija zaživeti.

Prihod od prodatih ulaznica, humanitarnog je karaktera, a iskoristiće se za kupovinu mreža za rukometne golove, kao i za kupovinu bežičnog mikrofona, ali i za potrebe kancelarijskog materijala.

  

 

 

EKSKURZIJA NAŠIH SEDMAKA

 Ove godine učenici sedmog razreda (VII-1, VII-2, VII-3 i VII-4) predvođeni svojim odeljenskim starešinama Milošem Spasojevićem, Velizarem Lekovićem, Fatimom  Ivaz i Stanislavom Temerinac posetili su 23-24. aprila  2017. godine istočnu Srbiju.

 Prvo odredište, arheološki lokalitet „Feliks Romuliana“ u blizini Zaječara fasciniralo je učenike i nastavnike. Bila je to jedinstvena prilika upoznati se sa očuvanim ostacima velelepne rezidencije rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija iz perioda krajem trećeg i početkom četvrtog veka. Ovo jedinstveno arheološko nalazište je posebno značajno – od 29. juna 2007. godine nalazi se pod zaštitom Uneska (na UNESKO-voj listi svetske baštine).

 Nakon toga usledio je dolazak u Despotovac, a sledećeg dana, bio je pravi užitak posetiti Resavsku pećinu, jednu od najlepših i najvećih pećina u Srbiji. Otkrivena je 1962. godine slučajno od strane jednog pastira.

 Po obilasku Resavske pećine, usledio je kratak obilazak Despotovca. Dobro organizovana ekskurzija je prilikom povratka kući imala još jedan cilj – posetu čuvenog srpskog pravoslavnog manastira Manasija. Manastir je zadužbina depota Stefana Lazarevića, sazidan je 1418. godine. Učenici su se upoznali sa velikim verskim, kulturnim i istorijskim značajem ove velike svetinje u kojoj se nalazila čuvena resavska prepisivačka škola koja je dala izuzetno veliki doprinos kulturi, veri i pismenosti našeg naroda.

    

SVEČANOST POVODOM SEOSKE I HRAMOVNE SLAVE U SILBAŠU

Dana 26. novembra 2017. godine naše selo i Hram, svečano su proslavili seosku i hramovnu slavu, našeg zaštitnika i molitvenika pred Gospodom – Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja četvrtog veka.  Učenici  naše škole u velikom broju prisustvovali su Svetoj Liturgiji zajedno sa nastavnicom veronauke Stanislavom Temerinac, pri čemu su se svi zajedno pomolili Gospodu za zdravlje i napredak naše sela i njegovih stanovnika. Svi učenici su pristupili Svetoj Tajni Pričešća sjedinivši se na taj način sa Gospodom.

ŠKOLSKA SLAVA – SVETI SAVA

Veliki praznik – školsku slavu Svetog Save svečano smo obeležili u sva tri mesta naše škole u petak 27.1.2017. godine. Naši osnovci u Silbašu i Despotovu su kroz bogat program koji je započeo Svetosavskom himnom pokazali svoje umeće. Opremljeni pesmama, stihovima, dramskim tekstovima i recitacijama, a sve to u čast ovog velikog srpskog prosvetitelja, predstavili su se u najboljem sjaju. Brojni gosti, kao i član Opštinskog veća Milorad Paripović bili su u redovima publike koja je aplauzom nagrađivala naše talentovane učenike na ovogodišnjoj svetosavskoj svečanosti. Čin rezanja slavskog kolača i blagosiljanja žita je u Silbašu izvršiojerej Vladimir Markov.

U Paragama je proslava realizovana u crkvi, gde je čin rezanja slavskog kolača i blagosiljanja žita izvršio protojerej  Vladislav Pajić.

U Despotovu je čin rezanja slavskog kolača i blagosiljanja žita izvršio jerej Nikola Temerinac.

PROSLAVA DANA ŠKOLE

Dan škole proslavili smo druge majske nedelje, u Paragama i Despotovu 10.5.2017. godine a u Silbašu centralna proslava realizovana je dva dana kasnije, 12.5.2017. godine. Tog petka posle podne, delagacija prosvetnih radnika zajedno sa direktorom škole i sa grupom učenika položili su cveće na spomen grobnicu braće Novakov u Silbašu.

Organizatori bogatog i prelepog programa bili su učitelji i nastavnici Jarmila Križan, Miroslav Hložan, Katica Gajić, Zvonko Jelić, Radimirka Vuković i Mirjana Radivojkov Lukić. Svemu je doprinela i saradnja sa Amaterskim pozorištem iz Silbaša, sa Donkom Milanov i Daliborom Pejakom, kao i sa KUD „Dudovo“.

Svečanosti koja održana u fiskulturnoj sali prisustvovali su brojni prisutni gosti, penzioneri, kao i roditelji učenika. Program su upriličili naši učenici, a svaka tačka prikazivala je bogatu kulturi našeg sela. Publika ja naše učenike nagrađivala aplauzima. U uvodnom delu članovi hora otpevali su himnu škole. Doživeli smo prošlost sela Dudovo – kako je Silbaš u svojoj pesmi nazvao Velimir Velja Subotić. Svi prisutni su uživali u lepoti srpskog i slovačkog folklora, u muzičkim segmentima, naročito u romskoj muzici, u skečevima, u poeziji. Svaki segment davao je poseban pečat ovoj prelepoj atmosferi. Uživajući u lepoti koja se mogu multikulturalne vrednosti i različitosti koje nas spajaju srpski, slovački i romski narod.

Bio je to još jedan pečat lepote multikulturalnih vrednosti i dobrog suživota srpskog, slovačkog i romskog naroda. Kao što je i direktor u svom govoru rekao, da su na svečanosti svi naši.

Direktor škole je ovom prilikom lepim poklonima obradovao i četiri bivše radnice naše škole.

                 

U Paragama

Na proslavi Dana škole u Paragama bio je prisutan i predsednik Opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica koji je ovom prilikom doneo i tortu, a svako od prisutnih počastio se ovom slatkom poslasticom.

          

U Despotovu

    

  

KROS RTS

Kros RTS održan je 11.5.2017. godine u sva tri mesta naše škole.

   

 

   

TURNIR U FUDBALU

Uoči našeg praznika – Dana škole realizovane su i sportske aktivnosti. U Silbašu je 10.5.2017. godine održan turnir u fudbalu. Takmičile su se ekipe iz Pivnica, Gajdobre, Despotova i Silbaša.

   

LIKOVNA KOLONIJA

„JEDAN DAN NA SALAŠU“

Inspiraciju umetnicima i ove godine ponudio je Barvalov salaš u Despotovu. Tradicionalna umetnička kolonija „Jedan dan na salašu“ u subotu 27. maja 2017. godine okupila je četrdesetak slikara.

Ljubitelji čiste prirode uživali su u lepoti koja ih okružuje, u divnom danu za stvaranje i druženje. Nova umetnička ostvarenja nastala su i ove godine na salašu, daleko od gradske buke, bez žurbe, gde vreme kao da je stalo. Slikari, okruženi i motivisani čistom prirodom ovekovečili su na platnu plodove svoga umetničkog rada.

          

 TURNIR U MALOM FUDBALU

Za učenike od 1. do 4. razreda 22.5.2017. godine organizovan je turnir u malom fudbalu. Na turniru učestvovale su četiri ekipe:

BORCI,

REAL MADRID,

BARCELONA  i

LAVOVI.

A zahvaljujući glavnom sudiji, učitelju Mučaji Jaroslavu kao i pomoćnom sudiji, učiteljici Anki Ninkov turnir je protekao bez problema.

                           

A na samom kraju turnira najbolji su bogato nagrađeni. Ali i za sve prisutne odlične navijače, sledila je takođe skromna nagrada – čokoladna bananica.

NAŠI MATURANTI

Jedinstveni događaj u životu svakog osmaka je proslava maturske večeri. Veče od posebne važnosti proslavili smo u našoj školi u petak 2.6.2016. godine. Matursku svečanost uveličali su direktor i pedagog škole, učitelji, nastavnici, roditelji i naravno školski drugari.

Sa lepim rečima našim slavljenicima obratili su se direktor škole Đoka Milić i pedagog Rajka Čabrilo.

Svečanost je bila upriličena prezentacijama power point i prezi.

Kroz prezi prezentaciju „Učenici sa izuzetnim postignućima tokom školovanja“ koju možete pogledati na linku:

https://prezi.com/vxplrvtydhxs/ucenici-sa-diplomama-za-izuzetan-uspeh-postignut-tokom-skolo/

na maturskoj svečanosti je prikazan rezultat svakog istaknutog učenika.

Maturantima su podeljena svedočanstva i diplome, a diplome su obradovale i učenike naše škole sa postignućima u ovoj školskoj godini.

Nosioci diplome „Vuk Karadžić“ su: Matilda Hložan, Marija Pajkanović, Ilinka Mandić i Milana Dangubić. Naši istaknuti učenici su dobili na poklon i vredne nagrade – knjige, a poruke za njih pripremila je pedagog škole Rajka Čabrilo:

 „Učim, znam, vredim“

 i

 „Budite mudri kao zmije a bezazleni kako golubovi“

kao i poruku za đaka generacije u školskoj 2016/17. godini – Saru Struhar

 „Znanje ostvaruje snove“

Mladost je lepa sama po sebi i svečanost posvećena maturantima ostaće u srcu svakog ovogodišnjeg slavljenika. Kao dragulj od neprocenjive vrednosti oni će čuvati drugarstvo stečeno u školskim klupama, mnoge trenutke satkane u njihove đačke živote, kao i rastanak od odeljenjskih starešina Dušanke Janjić, Milovana Zagorca i Milkice Lućić. Nakon svečanosti, matursko veče nastavljeno je druženjem u odličnoj atmosferi.

Naše želje su, da njihove nove životne puteve obogaćuju segmenti radosti, sreće, uspeha i naravno, da njihovi snovi postanu stvarnost.

         

POSTIGNUĆA NAJUSPEŠNIJIH UČENIKA 8.RAZREDA

SARA STRUHAR

* Nosilac diplome za izuzetan uspeh iz slovačkog jezika

* Nosilac diplome za izuzetan uspeh iz srpskog kao nematernjeg jezika

* Nosilac diplome za izuzetan uspeh ruskog jezika

* Nosilac diplome za izuzetan uspeh iz fizičkog vaspitanja

AKTIVNOSTI I  POSTIGNUĆA UČENIKA:

2013/14 (5.r)

SLOVAČKI JEZIK: UČEŠĆE NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU

2014/15 (6.r.)

 SLOVAČKI JEZIK:  UČEŠĆE NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU

EVANGELISTIČKO-LUTERANSKI VJERONAUK SLOVAČKE EVANGELIČKE CRKVE a.v. :  UČEŠĆE NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU

2015/16 (7.r.)

 SLOVAČKI JEZIK  3.MESTO NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU, UČEŠćE NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU

SRPSKI KAO NEMATERNJI JEZIK: 3. MESTO NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU,      2.MESTO NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU,

ODBOJKA: UČEŠĆE NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU,

INFORMATIKA-„TESLA INFO KUP“- UČEŠĆE NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU

EVANGELISTIČKO-LUTERANSKI VJERONAUK SLOVAČKE EVANGELIČKE CRKVE a.v. :  UČEŠĆE NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU

2016/17 (8.r.)

ruski jezik: 3.mesto na opštinskom t., plasman i učešće na okružnom takmičenju

srpski kao nematernji jezik: 2. mesto na okružnom takmičenju, plasman i učešće na republičkom takmičenju

odbojka: 3. mesto na opštinskom takmičenju

evangeličko-luteranski vjeronauk Slovačke evangeličke crkve a.v.- učešće na okružnom takmičenju

MATILDA HLOŽAN

* Uspeh 5,00 od 2 – 8 razreda

* Nosilac diplome „Vuk Karadžić“

* Nosilac diplome za izuzetan uspeh iz slovačkog  jezika

* Nosilac diplome za izuzetan uspeh iz srpskog kao nematernjeg jezika

AKTIVNOSTI I  POSTIGNUĆA UČENIKA:

2013/14 (5.r.)

• slovački j. – učešće na školskom, plasman i drugo mesto na okružnom takmičenju

• učesnik likovne kolonije i konkursa u organizaciji osnovnih škola

2014/15 (6.r.)

• slovački jezik: učešće na školskom, plasman i  prvo mesto na okružnom takmičenju

2015/16 (7.r.)

• slovački  jezik – prvo mesto na okružnom takmičenju i učešće na republičkom takmičenju

• srpski kao nematernji jezik: učešće na okružnom takmičenju

2016/17(8.r.)

srpski kao nematernji jezik: 2. mesto na okružnom takmičenju, plasman i učešće na republičkom takmičenju

ruski jezik: učešće na opštinskom takmičenju

MARIJA PAJKANOVIĆ

* Uspeh 5,00 od 2 – 8 razreda

*  Nosilac diplome „Vuk Karadžić“

* Nosilac diplome za izuzetan uspeh iz srpskog  jezika

* Nosilac diplome za izuzetan uspeh iz hemije

2013/14 (5.r.)

srpski  jezik i jezička kultura učešće na školskom takmičenju

2014/15 (6.r.)

istorija: učešće na školskom i na opštinskom takmičenju

srpski  jezik i jezička kultura: učešće na školskom i na opštinskom takmičenju

biologija: učešće na školskom takmičenju

čitalački kviz: prva nagrada

2015/16 (7.r.)

srpski  jezik- književna olimpijada – prvo mesto na opštinskom takmičenju, prvo mesto na okružnom takmičenju i učešće na republičkom takmičenju

hemija: drugo mesto na opštinskom takmičenju,plasman i učešće na okružnom takmičenju

2016/17(8.r.)

srpski  jezik- književna olimpijada učešće na opštinskom takmičenju,

smotra informatičarske i računarske pismenosti „Mladi Dabar“(međunarodno takmičenje)- učešće na školskom takmičenju

DARKA FABOK

* Nosilac diplome za izuzetan uspeh iz fizičkog vaspitanja

2010/11 (2.r.)

Pohvala za likovni rad u dečjem časopisu „Zornička“

2014/15 (6.r.)

fizičko vaspitanje- odbojka : učešće na opštinskom takmičenju

slovački jezik: učešće na školskom, plasman  i učešće na okružnom takmičenju

evangeličko-luteranski vjeronauk Slovačke evangeličke crkve a.v.- učešće na okružnom takmičenju

2015/16 (7.r.)

slovački jezik: učešće na školskom takmičenju

srpski kao nematernji jezik: učešće na školskom takmičenju

INFORMATIKA-„TESLA INFO KUP“- učešće  na školskom takmičenju

fizičko vaspitanje- odbojka : učešće na opštinskom takmičenju

evangeličko-luteranski vjeronauk Slovačke evangeličke crkve a.v.- učešće na okružnom takmičenju

2016/17.

odbojka: 3. mesto na opštinskom takmičenju

srpski kao nematernji jezik: plasman sa okružnog  na republičko takmičenje

evangeličko-luteranski vjeronauk Slovačke evangeličke crkve a.v.- učešće na okružnom takmičenju

MARSELA ČERMAK

* Nosilac diplome za izuzetan uspeh iz fizičkog vaspitanja

2013/14 (5.r.)

učesnik likovne kolonije i konkursa u organizaciji osnovnih škola

2014/15 (6.r.)

slovački jezik: učešće na školskom takmičenju

2015/16 (7.r.)

slovački jezik: učešće na školskom takmičenju

srpski kao nematernji jezik: učešće na okružnom takmičenju

2016/17.

istorija: 2. mesto na opštinskom takmičenju,plasman i učešće na okružnom takmičenju. Na takmičenju u organizaciji Društva nastavnika za  istoriju B.Palanka „100-godišnjica od Prvog svetskog rata“ prvo mesto

odbojka: 3. mesto na opštinskom takmičenju

srpski kao nematernji jezik: plasman sa okružnog  na republičko takmičenje

ILINKA MANDIĆ

 Uspeh 5,00 od 2 – 8 razreda

 Nosilac diplome „Vuk Karadžić“

 Nosilac diplome za izuzetan uspeh iz srpskog  jezika

2013/14 (5.r.)

srpski  jezik i jezička kultura: učešće na školskom i na opštinskom takmičenju,

2014/15 (6.r.)

srpski jezik i jezička kultura : drugo mesto na opštinskom takmičenju, drugo mesto na okružnom takmičenju,

istorija: učešće na školskom i na opštinskom takmičenju

čitalački kviz: prva nagrada

literarni konkurs: treća nagrada

2015/16 (7.r.)

hemija: učešće na opštinskom takmičenju

srpski  jezik- književna olimpijada – učešće na opštinskom takmičenju

2016/17(8.r.)

srpski  jezik- književna olimpijada i jezik i jezička kultura – učešće na opštinskom takmičenju

 literarni konkurs Osnovne škole „Vuk Karadžić“B.Palanka – druga nagrada

literarni konkurs/  Nevenov festival-  nagrada za pesmu sa najviše duhovnosti

MILANA  DANGUBIĆ

* Uspeh 5,00 od 2 – 8 razreda

* Nosilac diplome „Vuk Karadžić“

* Nosilac diplome za izuzetan uspeh iz srpskog  jezika

2011/12 (3.r.)

Božićni kviz znanja- prvo mesto (ekipno takmičenje)

matematika- učešće na opštinskom takmičenju

2012/13 (4.r.)

matematika- učešće na opštinskom takmičenju i na takmičenju „Misliša“

2013/14 (5.r.)

srpski  jezik i jezička kultura: drugo mesto na opštinskom takmičenju,plasman i učešće na okružnom takmičenju

biologija: plasman i učešće na opštinskom takmičenju

2014/15 (6.r.)

srpski  jezik i jezička kultura, biologija, matematika: učešće na školskom takmičenju

2015/16 (7.r.)

hemija: učešće na opštinskom takmičenju,plasman i učešće na okružnom takmičenju

srpski  jezik- književna olimpijada: učešće na školskom takmičenju

2016/17(8.r.)

istorija: učešće na opštinskom takmičenju. Na takmičenju u organizaciji Društva nastavnika za  istoriju B.Palanka                     „100-godišnjica od Prvog svetskog rata“ – prvo mesto

smotra informatičarske i računarske pismenosti „Mladi Dabar“(međunarodno takmičenje)- učešće na školskom takmičenju

engleski  jezik: učešće na školskom takmičenju

MARIJA MIROSAVLJEV

* Nosilac diplome za izuzetan uspeh iz fizičkog vaspitanja

2011/12 (3.r.)

Božićni kviz znanja- prvo mesto (ekipno takmičenje)

2012/13 (4.r.)-

saobraćaj- prvo mesto na opštinskom takmičenju

2013/14 (5.r.)

tehničko i informatičko obrazovanje – saobraćaj: učešće na školskom i na opštinskom takmičenju

srpski  jezik i jezička kultura i biologija: učešće na školskom takmičenju

2014/15 (6.r.)

tehničko i informatičko obrazovanje – saobraćaj: učešće na školskom i na opštinskom takmičenju

2015/16 (7.r.)

fizičko vaspitanje- mali fudbal- treće mesto na opštinskom takmičenju

2016/17(8.r.)

odbojka: 3. mesto na opštinskom takmičenju

 istorija: učešće na opštinskom takmičenju. Na takmičenju u organizaciji Društva nastavnika za  istoriju B.Palanka „100-godišnjica od Prvog svetskog rata“ drugo mesto

DUŠICA BABIĆ

 Nosilac diplome za izuzetan uspeh iz srpskog  jezika

2013/14 (5.r.)

srpski  jezik i jezička kultura: drugo mesto na opštinskom takmičenju,plasman i učešće na okružnom takmičenju

2014/15 (6.r.)

srpski  jezik i jezička kultura: učešće na školskom takmičenju

2015/16 (7.r.)

srpski  jezik- književna olimpijada – drugo mesto na opštinskom takmičenju,

2016/17(8.r.)

Takmičenje u izradi biznis plana na temu: „Organska proizvodnja poljoprivrednog gazdinstva“(Savez istraživača Srbije- učeničko preduzetništvo)

srpski  jezik- književna olimpijada učešće na opštinskom takmičenju,

biologija – učešće na opštinskom takmičenju

ŽIVANA MILOŠEVIĆ

 Nosilac diplome za izuzetan uspeh iz srpskog  jezika

2013/14 (5.r.)

srpski  jezik i jezička kultura: učešće na školskom i na opštinskom takmičenju,

biologija: učešće na školskom takmičenju

2014/15 (6.r.)

srpski  jezik i jezička kultura: učešće na školskom takmičenju

fizičko vaspitanje- odbojka : učešće na opštinskom takmičenju

2015/16 (7.r.)

srpski  jezik – književna olimpijada – drugo mesto na opštinskom takmičenju

fizičko vaspitanje- odbojka : učešće na opštinskom takmičenju

istorija: učešće na školskom takmičenju

2016/17(8.r.)

DANIJELA VUČETIĆ

 Nosilac diplome za izuzetan uspeh iz fizičkog vaspitanja

2011/12 (3.r.)

Božićni kviz znanja- prvo mesto (ekipno takmičenje)

srpski  jezik- recitovanje – drugo mesto na opštinskom takmičenju

2012/13 (4.r.)

matematika- učešće na opštinskom takmičenju i na takmičenju „Misliša“

2013/14 (5.r.)

biologija:  učešće na školskom i na opštinskom takmičenju,

srpski  jezik i jezička kultura učešće na školskom takmičenju

2014/15 (6.r.)

srpski  jezik i jezička kultura: učešće na školskom takmičenju

2015/16 (7.r.)

Fizičko vaspitanje- mali fudbal : treće mesto na opštinskom takmičenju

2016/17(8.r.)

   odbojka: 3. mesto na opštinskom takmičenju

smotra- informatička i računarska pismenost: bronza na  republičkom takmičenju(takmičenje je međunarodnog nivoa)

istorija: učešće na opštinskom takmičenju. Na takmičenju u organizaciji Društva nastavnika za  istoriju B.Palanka „100-godišnjica od Prvog svetskog rata“ drugo mesto

engleski jezik – učešće na školskom  takmičenju

geografija – učešće na školskom takmičenju

ISIDORA VRSAJKOV

 Nosilac diplome za izuzetan uspeh iz fizičkog vaspitanja

2010/11 (2.r.)

srpski  jezik- recitovanje – učešće na opštinskom takmičenju

2013/14 (5.r.)

srpski  jezik i jezička kultura: učešće na školskom i na opštinskom takmičenju,

tehničko i informatičko obrazovanje – saobraćaj: učešće na školskom i na opštinskom takmičenju

2014/15 (6.r.)

Fizičko vaspitanje- mali fudbal : drugo mesto na opštinskom takmičenju

2015/16 (7.r.)

fizičko vaspitanje- odbojka : učešće na opštinskom takmičenju

2016/17(8.r.)

odbojka: 3. mesto na opštinskom takmičenju

JOVANA KRALJIK

RECITATOR

2010/11 (2.r.)

srpski  jezik- recitovanje – treće mesto na opštinskom takmičenju,

2011/12 (3.r.)

srpski  jezik- recitovanje – drugo mesto na opštinskom takmičenju,

2013/14 (5.r.)

srpski  jezik i jezička kultura učešće na školskom takmičenju

2014/15 (6.r.)

srpski  jezik – recitovanje : drugo mesto(srebro) na opštinskom takmičenju

2015/16 (7.r.)

srpski  jezik- recitovanje – treće mesto na opštinskom takmičenju,

SUMARNI PREGLED:

13 UČENIKA SA IZUZETNIM POSTIGNUĆIMA (22diplome):

# 4 UČENIKA SA DIPLOMOM „VUK KARADŽIĆ“

7 UČENIKA SA DIPLOMAMA ZA IZUZETAN USPEH –INDIVIDUALNO POSTIGNUĆE(11 diploma):

a) 1 učenik sa 3 diplome za izuzetan uspeh iz nastavnog predmeta

b) 2 učenika sa 2 diplome za izuzetan uspeh iz nastavnog predmeta

v) 4 učenika sa 1 diplomom za izuzetan uspeh iz nastavnog predmeta

7 UČENIKA SA DIPLOMAMA ZA IZUZETAN USPEH-EKIPNO POSTIGNUĆE

 UKUPNO 18 DIPLOMA ZA IZUZETAN USPEH IZ NASTAVNOG PREDMETA

( srpski jezik(5), slovački jezik(2), srpski kao nematernji jezik(2),ruski jezik(1),hemija(1), fizičko vaspitanje(7))

UČENIK – NOSILAC DIPLOME ZA INDIVIDUALNO POSTIGNUĆE – NAGRADA KNJIGA ZA SVAKI PREDMET

EKIPNO POSTIGNUĆE- DIPLOMA ZA IZUZETAN USPEH

Postignuća ispratila i analizu sačinila pedagog škole Rajka Čabrilo

KANDIDATI ZA ĐAKA GENERACIJE

Sara Struhar

* Nosilac diplome za izuzetan uspeh iz slovačkog jezika

* Nosilac diplome za izuzetan uspeh iz srpskog kao nematernjeg jezika

* Nosilac diplome za izuzetan uspeh ruskog jezika

* Nosilac diplome za izuzetan uspeh iz fizičkog vaspitanja

AKTIVNOSTI I  POSTIGNUĆA UČENIKA:

2013/14 (5.r)

SLOVAČKI JEZIK: UČEŠĆE NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU

2014/15 (6.r.)

 SLOVAČKI JEZIK:  UČEŠĆE NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU

EVANGELISTIČKO-LUTERANSKI VJERONAUK SLOVAČKE EVANGELIČKE CRKVE a.v. :  UČEŠĆE NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU

2015/16 (7.r.)

 SLOVAČKI JEZIK  3.MESTO NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU, UČEŠćE NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU

SRPSKI KAO NEMATERNJI JEZIK: 3. MESTO NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU,      2.MESTO NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU,

ODBOJKA: UČEŠĆE NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU,

INFORMATIKA-„TESLA INFO KUP“- UČEŠĆE NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU

EVANGELISTIČKO-LUTERANSKI VJERONAUK SLOVAČKE EVANGELIČKE CRKVE a.v. :  UČEŠĆE NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU

2016/17 (8.r.)

ruski jezik: 3.mesto na opštinskom t., plasman i učešće na okružnom takmičenju

srpski kao nematernji jezik: 2. mesto na okružnom takmičenju, plasman i učešće na republičkom takmičenju

odbojka: 3. mesto na opštinskom takmičenju

evangeličko-luteranski vjeronauk Slovačke evangeličke crkve a.v.- učešće na okružnom takmičenju

Matilda Hložan

* Uspeh 5,00 od 2 – 8 razreda

* Nosilac diplome „Vuk Karadžić“

* Nosilac diplome za izuzetan uspeh iz slovačkog  jezika

* Nosilac diplome za izuzetan uspeh iz srpskog kao nematernjeg jezika

AKTIVNOSTI I  POSTIGNUĆA UČENIKA:

2013/14 (5.r.)

• slovački j. – učešće na školskom, plasman i drugo mesto na okružnom takmičenju

• učesnik likovne kolonije i konkursa u organizaciji osnovnih škola

2014/15 (6.r.)

• slovački jezik: učešće na školskom, plasman i  prvo mesto na okružnom takmičenju

2015/16 (7.r.)

• slovački  jezik – prvo mesto na okružnom takmičenju i učešće na republičkom takmičenju

• srpski kao nematernji jezik: učešće na okružnom takmičenju

2016/17(8.r.)

srpski kao nematernji jezik: 2. mesto na okružnom takmičenju, plasman i učešće na republičkom takmičenju

ruski jezik: učešće na opštinskom takmičenju

DAN ZALJUBLJENIH

Ljubav je kreativna, ona izgrađuje i za mnoge upravo je ona smisao života. Postoji nekoliko vrsta ljubavi – prema suprotnom polu, prijateljima, porodici…, a najlepša je kada je bezuslovna.

Dan ispunjen ljubavlju i pažnjom je i Dan zaljubljenih koji smo i ovog 14.2. simbolično obeležili u našoj školi. Lepe poruke obradovale su mnoge naše učenike.

OBELEŽAVANJE 400. GODINA OD ŠEKSPIROVE SMRTI

Polaznici dramske sekcije i dodatnog rada zajedno sa nastavnicom engleskog jezika Nevenom Begović, obeležili su 400 godina od smrti najvećeg engleskog dramskog pisca Vilijema Šekspira u utorak 6.12.2016. god. u našoj školi u Silbašu. Polaznice dodatnog rada su pripremile Prezi prezentaciju o liku i delu V. Šekspira. Ovom prilikom sproveli su i anketu kako bi saznali, koliko naši učenici znaju o ovom engleskom piscu. Članovi dramske sekcije pripremili su odlomke iz tri Šekspirova dela: „Romeo i Julija“, „Hamlet“ i „Mletački trgovac“. Brojna publika je uživala u glumačkom umeću naših mladih talenata koji su za ovu priliku nosili kostime iz Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

        

        

        

ŠKOLSKI USPEH UČENIKA U ŠKOLSKOJ 2016/17. GODINI

Rezultatima rada i našim učenicima ponosimo se i u školskoj 2016/17.godini. Svih 466 učenika uspešno je završilo ovu školsku godinu. Sa odličnim uspehom završilo je 177 đaka, sa vrlodobrim 204 a sa dobrim uspehom 85 učenika.

Print Friendly, PDF & Email