Letopis vode i uređuju Rajka Čabrilo, pedagog škole,  Jaruška Ferkova, bibliotekar, učenici – mladi novinari: Neda Torović, Martina Čobrda, Martina Miksad, Emanuela Ninkov, Aleksandra Popov, Branislava Vujkov, Jelena Kapetanov, Jovana Panin, Lana Suvačar.

VERUJ  U SEBE

TIMSKI RAD

PROJEKTNA NASTAVA

ISTRAŽIVAČKA NASTAVA

DNEVNIK PROMENA-ALATKA ZA RAZVOJ

INTERAKTIVNO UČENJE

SPREMNI ZA RAZVOJ

RAZVIJAMO KOMPETENCIJE

NASTAVNIK-LIDER

WEEBLY

 

VIZIJA I MISIJA NAŠE ŠKOLE je dogradljiva i progresivna, otuda šaljemo poruku:

„Što više volite ono što radite, to ćete biti uspešniji“

                                                                                                                                 DŽ. Gilis

Prvi septembarski dan 2015. godine smo željno dočekali jer želimo da objavimo aktivnosti i rezultate rada škole.

SVAKA NOVA INOVACIJA JE NOVI IZAZOV ZA NAS

INTERAKTIVNA TABLA

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje odvojio je sredstva za unapređivanje rada u školama. Tim škole opredelio se za kupovinu interaktivne table i lap-topova, kao i projektora radi primene znanja stečenog u projektu Razvionica.

Članovi nastavničkog veća 15.10.2015. godine obučeni su od strane Dušana Bursaća za upotrebu interaktivne table. Obuka članova Nastavničkog veća učvrstiće kompetencije nastavnika da vode školu u kojoj je učenik aktivan a nastavnik se nalazi u ulozi moderatora.

INTERAKTIVNA TABLA KAO NAGRADA

Treći novembarski utorak (17.11.) u našoj školi bio je veoma svečan. U poseti su nam bili gosti iz Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Svetlana Zolnjan, Tatjana Nađ i Darina Poliak, kao i načelnica društvenih delatnosti Opštine Bačka Palanka Mirjana Šolaja i član Opštinskog veća Milorad Paripović, takođe brojni učitelji i profesori iz slovačkih škola.

Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine u saradnji sa Kancelarijom Slovaka koji žive u inostranstvu organizovao je projekat Vypracovanie učebných pomôcok po slovensky (Izrada nastavnih sredstava na slovačkom). Učestvovali su učitelji i nastavnici  iz  9 škola koji u nastavi koriste savremene IKT na slovačkom jeziku. Od ukupno 55 prezentacija prvo mesto osvojile su prezentacije učitelja Miroslava Hložana iz naše škole.

Komisija je odlučila  da prvu nagradu interaktivnu tablu dodeli OŠ „Braća Novakov“ iz Silbaša za radove koje je poslao učitelj Miroslav Hložan. Miroslav Hložan poslao je četiri rada (dve prezentacije u Power Point (Množenje – vežbanje – 2. razred i Razlomci – utvrđivanje  – 4. razred) i dve Prezi prezentacije (Srbija u prošlosti – obrada i – Razlomci – ponavljanje – obe za 4. razred).

Naša škola svakodnevno obogaćuje svoj rad, a učitelji nastavni proces obogaćuju savremenim tehnologijama. Interaktivna tabla već se nalazi u učionici učitelja M. Hložana koji je ujedno i slovački kabinet.

                                

POHVALE OD PROSVETNIH SAVETNICA

Drugo osnaživanje za još viša i vrednija postignuća dale su nam prosvetne savetnice Vesna Radulović i Sonja Miladinović koje su nakon čitanja izveštaja o održivosti kvaliteta rada škole uputile pohvale za organizovane brojne aktivnosti i postignuća nakon eksterne evaluacije.

PRIJEM PRVAKA

Otvorili smo vrata škole za naša 52 prvaka.  U Silbašu je ukupno 29 učenika u prvom razredu. U I1 je 6 učenika čiji je učitelj Miroslav Hložan, dok u I2 je 21 učenik a njihova učiteljica je Anka Ninkov. U Paragama u I3 je 6 učenika kod učiteljice Nade Torović, a u Despotovu u I 4 učiteljica Natalija Ušjak ima 17 đaka.

1.9.2015. godine organizovan je svečani prijem u čast naših prvaka. Svečanosti je prisustvovala i Načelnica društvenih delatnosti Mirjana Šolaja iz Bačke Palanke.

DEČIJA NEDELJA

Ove školske godine Dečija nedelja počela je 5. oktobra i trajala do 9. oktobra. Međunarodni dan dece tradicionalno se obeležava posebno osmišljenim sadržajima sa ciljem promocije dečijih prava na raznim poljima.

Aktivnosti za vreme trajanja Dečije nedelje:

U sredu (7. oktobra) održan je jesenji kros za sve učenike škole. Za učenike od 5. do 8. razreda u Silbašu, organizator je bio nastavnik fizičkog vaspitanja Miloš Spasojević.

U četvrtak (8. oktobar) realizovana je akcija ,, U tuđim cipelama.“

Sedmaci i osmaci, prijavljeni na konkurs realizovali su sve predviđene aktivnosti škole za taj dan. Učenici su bili odlični u ulogama  nastavnika, direktora, pedagoga, bibliotekara, spremačice, ložača…

U Silbašu …

U Despotovu …

Prvaci su postali članovi Dečijeg saveza, a obradovali su se programu priređenom u njihovu čast, kao i lepim poklonima.

U petak (9. oktobra) pozorišna predstava MAPA SA BLAGOM u Silbašu obradovala je polaznike PPP, učenike nižih razreda kao i petake i šestake.

U petak je u holu naše škole u Silbašu održana i likovna kolonija.  Nosilac realizacije bio je nastavnik likovne kulture Zvonko Jelić.

Istog dana održan je i turnir u malom fudbalu – međuodeljenjska takmičenja. Učestvovali su učenici naše škole 7. i 8. razreda. Nosilac realizacije je bio nastavnik fizičke kulture Miloš Spasojević.

Završnog dana Dečije nedelje u večernjim časovima u Silbašu svi učenici sedmog i osmog razreda naše škole proveli vreme u druženju i na igranci.

PARAGE

Zahvaljujući ideji učiteljice Radmile Vještica u Paragama učenici trećeg i četvrtog razreda pisali su lepe poruke svojim drugarima. Otvarajući koverte, drugarske poruke izmamile su iskrene dečije osmehe.

SLATKIŠI NA POKLON U VREME HALLOWEEN-a

U našoj školi u Silbašu organizovana je akcija trick or treat (šala ili nagrada), običaj vezan za vreme Halloweena, tada deca idu od kuće do kuće i dobijaju slatkiše. Kostimirani učenici (pokladari) sakupljali su slatkiše. Sve prikupljene poslastice prosleđene su u naš humanitarni fond a zatim su obradovali učenike sa težim materijalnim statusom.

PRVI SASTANAK PARLAMENTARACA NAŠE ŠKOLE

Predsednici i zamenici predsednika odeljenskih zajednica kao predstavnici Odbora Zajednice učenika naše škole sastali su se 17. septembra 2015. godine po prvi put u ovoj školskoj godini.

Sastanak Učeničkog parlamenta protekao je u prijatnoj atmosferi kojoj je doprineo dnevni red koji su razmatrali. Razgovaralo se o realizaciji aktivnosti u nastupajućoj 2015/16. školskoj godini. Podeljena su zaduženja, naglašene obaveze i istaknuta potreba da i u ovoj godini škola bude uspešna kao i u prethodnoj.

Kako u toku napornog rada treba praviti pauze za odmor, škola će organizovati posete bioskopu, pozorištu i odlaske na bazen.

Sastanak je završen osvrtom na uspehe u prethodnoj školskoj godini. Pojedinačno su isticani učenici koji su postigli odličan uspeh (5,00), tj. imali su sve petice kao zaključene ocene. Čitanje njihovih imena bilo je propraćeno aplauzom. Pedagog škole ove najuspešnije učenike uključila je u organizaciju aktivnosti škole. Učenici su priključeni timovima nastavnika. Sledeća tabela govori o opredeljenosti učenika za aktivnosti kojima će se baviti tokom godine.

TIMOVI UČENIKA

Anđela Mutavčić, član školskog odbora

Milica Budić, član školskog odbora

Dejana Golubov, predsednik učeničkog parlamenta i član tima za razvojni plan

Verica Mirkov, zamenik predsednika učeničkog parlamenta i član tima za samovrednovanje

Milana Dangubić , učesnik u radu parlamenta

Sastanak su vodile nastavnica Nevena Begović, Dušanka Janjić, kao i pedagog škole Rajka Čabrilo.

         Neda Torović

U želji da budu aktivni, učenici VII3 razreda u Despotovu brinuće o

              – kutiji solidarnosti: Nemanja Budić, Jovan Derajić i Jovan Momčičević

              – akciji sakupljanja čepova: Nikola Budić, Stevan Radosavljev i Borislav Vatralj

UTISCI SA EKSKURZIJE IZ NIŠA

Naši sedmaci su ove godine u petak 18.10.2015. godine, posle dužeg vremena

išli na jednodnevnu ekskurziju u Niš. Posetili su Nišku tvrđavu i Ćele kulu i išli u bioskop. Nakon ručka su obišli Ćele kulu i krenuli za Silbaš. Nadamo se da im je celokupna ekskurzija ostavila lep utisak koji će dugo pamtiti.

„Na ekskurziji nam je bilo veoma lepo. Mnogo toga smo saznali. Trudila sam se da što više naučim. Obišli smo Nišku tvrđavu i Ćele kulu. Ovo mi je bila jedna od omiljenih ekskurzija koju ću zauvek pamtiti“ – saznali smo od Marije Mirosavljev, učenice VII 2.

„Ekskurziju u Nišu ću dugo pamtiti, jer sam dosta toga naučio i video. Posetili smo Nišku tvrđavu i Ćele kulu. Kasnije smo otišli u bioskop. Hrana mi se tamo mnogo svidela. Bilo je jako kratko ali – Sve što je lepo kratko traje“ saznajemo od Nikole Popovicki, učenika VII 2.

Emanuela Ninkov VIII 2

V piatok sa naši siedmaci vybrali na výlet do Nišu. Po návrate sme sa opýtali jednu siedmačku ako sa im darilo. Cesta do Nišu trvala dlhšie, než čas ktorý tam trávili. Čas tam travili tak, že najprv pozerali ruské kreslené filmy. Po filme, obchádzali  pevnosť a Ćele kulu, ktorá je príznačná pre “Prvi srpski ustanak”. Výlet sa končil polhodinovou prechádzkou po meste a potom nasledovala cesta domov. Vďaka krásnym zážitkom, tento výlet by si radi zopakovali.

Martina Miksadová a Martina Čobrdová  VIII 1

FESTIVAL NAUKE U BEOGRADU

Festival nauke koji je održan u našem glavnom gradu posetilo je prvog decembarskog četvrtka i 39 naših učenika – šestaka, sedmaka i osmaka iz Silbaša i Despotova. Najpre smo posetili muzej Nikole Tesle. Sa interesovanjem smo pogledali kratak film o životu i delu Nikole Tesle, a posle je kustos muzeja objasnio principe rada nekih njegovih najvećih pronalazaka. Učenici su aktivno učestvovali, ne samo da su postavljali pitanja, već su na pitanja i odgovarali. Aktivno su učestvovali u korišćenju pojedinih Teslinih pronalazaka, čime su se i najviše oduševili. Posle muzeja usledila je poseta Kalemegdanu. Bila je to prilika da se upoznamo sa tamošnjom  kolekcijom tenkova i ostalog naoružanja kao deo izložbe vojnog muzeja.

Na Festivalu nauke održanom na Beogradskom Sajmu učenici su mogli da samostalno istražuju i biraju u kojim će eksperimentima da učestvuju. U zavisnosti od toga, koliko su bili slobodni da priđu, postave pitanja i učestvuju učenici su različito doživeli festival. Od organizatora festivala za predstavu dobili smo na poklon da doživimo predstavu u izvođenju predstavnika Naučnog centra Psikvadro iz Italije pod naslovom ,,Dobro zvuči“. Izvođači su putem interesantnih eksperimenata približili deci zvuk, objasnili koje vrste zvučnih frekfencija postoje, kao i da  zvuk možemo videti kroz izvođenje eksperimenta…

Iz ugla učenika o Festivalu nauke

Svake godine se u Beogradu održava Festival nauke. Učenici naše škole takođe svake godine imaju organizovan odlazak na sajam a posle sajma obilazak i šetnju po Tržnom centru i Beogradu. Festival nauke za nas vrlo je interesantan i mnogo đaka jedva čeka da ga poseti. Tu su naučni radovi i eksperimenti ppikazani na zanimljiv i razumljiv način. Par sati na ovom sajmu zaista vam brzo proleti, jer ima mnogo toga da se vidi, i sve vreme pažnja je usmerena na zanimljivost koja se nalazi ispred vas. A posle nauke, šetnja Beogradom i poseta Tržnom centru dobro dođu kao dnevna doza razbibrige.

Martina Čobrda i Martina Miksad  VIII1

MALA NAUČNA EKSKURZIJA

Učenici naše škole su 26.4.2016. g. posetili Samsungovu prezentaciju pod nazivom : “ Budi kao Tesla“ u Novom Sadu. U Kulturnom centru , u toku 2 časa , bila je prezentacija o životu ,radu i delu našeg velikog naučnika. Izuzetno zanimljivu i ovom uzrastu  prilagođenu prezentaciju, voditelj je završio kvizom i i podelom poklona učenicima koji su pokazali odlično znanje. Malo je reći da jeatmosfera bila dobra. Puni utisaka po završetku prezentacije , prošetali smo se gradom i obišli smo dunavski park. Na predavanju je učestvovalo 54 učenika naše škole od drugog do četvrtog razreda.

Pratioci grupe , učitelji su ovaj događaj ocenili visokom ocenom.

           

IZVEŠTAJ SA POSETE SAJMU KNJIGA U BEOGRADU 2015. GODINE

Naši učenici su i ove godine pokazali veliko interesovanje za posetu Sajmu knjiga. Unapred isplaniran program u organizaciji nastavnika, dobro raspoloženje učenika i lepo vreme, uticali su da sve protekne u najboljem redu. Učenike su na ovom putu pratile nastavnica srpskog jezika, Duška Janjić, nastavnica matematike Biljana Radošević i učiteljica Silvija Gašić.

Za Beograd smo krenuli u ranim jutarnjim časovima 30. oktobra 2015. godine. Prema predviđenom programu organizacije puta, na Sajmu smo proveli oko tri sata. Sve pohvale učenicima koji su se odazvali  pozivu da posete ovu veliku manifestaciju u čast knjige i književnosti. U prilog tome ide i činjenica da svake godine ima dosta zainteresovanih učenika. Primetno je  da učenici traže i kupuju knjige različitih žanrova, u zavisnosti od afiniteta, i da uvek znaju šta je novo i aktuelno u velikoj ponudi  izdavačkih kuća.  Učenicima naše škole najzanimljiviji su bili štandovi izdavačke kuće „Vulkan“, „Čarobna knjiga“, ,,Laguna“,“Samizdat B92… Nadamo se da će i naredne godine tradicija biti nastavljena.

Evo utisaka nekih učenika koji su posetili Sajam:

,,Najduže sam razgledala knjige na štandu izdavačke kuće ,,Vulkan“. Bila sam veoma prijatno iznenađena zbog neverovatnih popusta i velikog izbora kvalitetnih knjiga. Štand sam napustila sa četiri kupljene knjige“.

„Prijatno sam iznenađena ponudama na sajmu. Bila je velika gužva i ljudi su bili zainteresovani za različite knjige. Posebno sam bila oduševljena izborom knjiga na štandu „Delfi“. Svakako ću bez razmišljanja ići i sledeće godine“.

Nakon posete Sajmu usledio je obilazak Konaka knjeginje Ljubice. Kroz konak nas je proveo vodič i pričao nam o životu kneginje Ljubice, supruge kneza Miloša Obranovića. Naredne fotografije svedoče o tome.

Pre povratka, posetili smo i tržni centar „Ušće“.

Neda Torović VIII1

POSETA  SRPSKOM NARODNOM POZORIŠTU

BALET „LABUDOVO JEZERO“

U najromantičnijem i najpoznatijem baletu svih vremena „Labudovo jezero“ imali su priliku da uživaju i učenici naše škole. Ova predstava očarala je i ovaj put svoju publiku u SNP u Novom Sadu. Prelepa i izuzetna muzika, umetnici, kostimografija, scena kao i svaki detalj koji su u pozorištu doživeli, dugo će ostati u sećanju ljubitelja baletske umetnosti.

Hol naše škole krasi prelep pano, čija je autorka Ivana Isakov, učenica 6. razreda a posvećen je upravo baletu „Labudovo jezero.“

MEĐUŠKOLSKI PROJEKAT „KLUB ČITALACA“

Projekat Klub čitalaca je međuškolski projekt. Pošto nas aktivnosti čine zadovoljnim inicijativu je pokrenula Marija Milosavljev, nastavnica srpskog jezika koja je već imala snažno iskustvo u projektima – Dan po dan, Kreativno pisanje. Sada je odlučila da se odazove izazovu i nastavi promociju čitanje i razvoj kritičkog mišljenja. Verujemo, da će ova aktivnost dati dobrobit na svim planovima u razvoju ličnosti učenika i njihovim postignućima, kroz svakodnevni rad i samoobrazovanje. Na početku školske godine klub čitalaca u Silbašu broji 37 učenika sa razredne i 28 sa predmetne nastave. Konkurs je otvoren čitave školske godine, pa verujemo da će učenici razgovarajući među sobom pokrenuti one koji su se kolebali i koji na početku godine nicu shvatili vrednost ove aktivnosti.

Nakon upućene poruke Marije Kiri „Ničega se ne treba plašiti, treba samo razumeti“ a pošto znamo, da je čitanje izvor znanja nadamo se velikom odazivu naših učenika.

Ovo su članovi kluba iz naše škole:

NA POČETKU BEŠE SLOVO – BUKVAR

Učenici iz Despotova posetili su izložbu posvećenu bukvarima 24.11.2015. godine u OŠ „Sveti Sava“ u Bačkoj Palanci. Ovo je ujedno bila prilika da upoznaju učenike ove škole koji su učesnici projekta „Klub čitalaca“ i sa njima razmene iskustva. Zajedno su se družili i učestvovali u  radionici posvećenoj bukvaru. Na toj izložbi pričalo se o našem pismu, ko ga je stvorio, kako je nastalo i gde. Učenici škole domaćina su nas lepo dočekali i ispričali šta sve znaju o našem pismu. Takođe, omogućili su nam da vidimo kako je izgledao prvi Bukvar. Učenici su se lepo družili tih nekoliko sati i zajedno naučili nešto više. Zajedno smo se podsetili kako je važno da čuvamo svoje pismo.

            

U SEDAM KORAKA DO PUPINA

U subotu, 30. januara 2016. godine članovi Kluba čitalaca OŠ „Sveti Sava“ iz Bačke Palanke i OŠ „Braća Novakov“ iz Silbaša i Despotova posetili su izložbu o Mihajlu Pupinu „Od fizičke do duhovne realnosti“ u Istorijskom muzeju u Beogradu.

Na put je krenulo 60-ak nastavnika i učenika svih uzrasta, od 2. do 7. razreda. I sam put je bio svojevrsna stvarna i duhovna avantura. Poseta nam je poslužila kao motivacija za najbolje što tek sledi – bavljenje radom i delom, vrednostima Mihajla Pupina. Izbrojali smo je u 7 koraka koje smo kao harmoniku-vodič dobili na početku puta:

ČITAMO I PIŠEMO SA ANOM FRANK

Učenici OŠ „Braća Novakov“ iz Silbaša posetili su 7.4.2016 godine OŠ „Sveti Sava iz Bačke Palanke i učestvovali u radionici „Čitamo i pišemo sa Anom Frank“. Zanimljivo je što su na izložbu posetili većim delom učenici šestog razreda kojima lik i delo Ane Frank nije poznato, pa su bili puni utisaka o  izložbi i radionici. Učenici su upoznati sa prilikama u kojim je odrasla Ana Frank i njenom strašnom sudbinom. Posle razgovora, radili su zadatke na pripremljenom materijalu.

                   

ČITALAČKI KVIZ

U OŠ „Aleksa Šantić“ u Gajdobri 30. novembra 2015. godine organizovan je Čitalački kviz povodom stogodišnjice rođenja Branka Ćopića. Učestvovali su učenici osnovnih škola – iz Pivnica, Gajdobre/Nove Gajdobre i Silbaša /Despotova/Paraga (po tri učesnika sa razredne i tri sa predmetne nastave). U duhu tolerancije i sa motom Svi smo jednaki formirane su ekipe za razrednu i predmetnu nastavu. U svakoj tročlanoj ekipi bio je po jedan učenik iz svake škole. Iz naše škole učestvovali su:

1. Mirjana Popov III3

2. Helena Babić IV3

3. Lukijan Lazarov IV4

4. Aleksandar Vrekić V4

5. Bojana Zarupski VI2

6. Nikolina Milanov VI2

Svi učenici dobili su diplome za učešće na Čitalačkom kvizu, a kući su poneli uspomene na jedno lepo druženje.

RADOSŤ Z NÁVŠTEVY

V piatok 20. novembra 2015 našu školu navštívili šéfredaktor mládežníckeho časopisu Vzlet Stevan Lenhart a riaditeľ NVU Hlas ľudu Samuel Žiak. Na príjemnom posedení sme si spolu zalistovali v najnovšom čísle Vzletu. Šéfredaktor sa od čitateľov našej školy – žiakov vyšších ročníkov dozvedel o ich záujmoch a zároveň ich vyzval aj k spolupráci. Žiakov spolupráca potešila a sľúbili, že do mládežníckeho časopisu budú prispievať výtvarnými a literárnymi prácami.

Hostia nám priniesli aj krásne knižné darčeky, ktorými sa police našej školskej knižnice obohatili a za ktoré im veľmi ďakujeme.

KNIHY Z HLASĽUDOVSKEJ ZBIERKY

Našu školu v prvý marcový štvrtok potešila vzácna návšteva z Nového Sadu. Z NVU Hlas ľudu sme privítali riaditeľa Samuela Žiaka, šéfredaktorku Vladimíru Dorčovú Valtnerovú a redaktorku rubriky pre kultúru Annu Francistyovú. Zároveň nám urobili radosť svojou hlasľudovskou zbierkou kníh. Do našej školskej knižnice pribudlo 200 kníh v slovenčine a srbčine primeraných veku žiakov, ale mnohým knihám sa potešia aj učitelia.

PRVÉ ODBORNÉ STRETNUTIE SLOVENSKÝCH KNIHOVNÍKOV V SRBSKU

Prvý decembrový piatok sa niesol v znamení kníh a chrámu kultúry. V Báčskom Petrovci bolo realizované 1. stretnutie slovenských knihovníkov v Srbsku, na ktorom sa zúčastnili početní knihovníci zo slovenských prostredí. Stretnutie účastníkom prinieslo nové bohaté vedomosti a skúsenosti z oblasti knihovníctva. Pre každého účastníka, organizátor tohto podujatia NRSNM prichystala aj vzácne knižné darčeky. Novým knihám sa potešili najmä žiaci našej školy.

ODELJENJSKA OLIMPIJADA

Na Odeljenjskoj olimpijadi je učestvovalo 60 učenika (32 sa razredne i 28 sa predmetne nastave). Učestvovali su najbolji učenici (koji su često bili na listi najboljih učenika meseca) iz sva tri mesta naše škole Silbaša, Paraga i Despotova. Kviz, treći po redu održan je u holu škole u Silbašu u sredu 9.12.2015. godine za razrednu i u četvrtak 10.12.2015. za predmednu nastavu. Učenici su bili podeljeni u Timove, a Timove su činila deca iz sva tri mesta. U okviru kviza bile su dve igre: 1. Odgovori na pitanje (pitanja iz raznih nastavnih predmeta) i 2. Reši zagonetku. Članovi pobedničkog tima dobili su diplome a ostali učesnici zahvalnice za učešće.

SPISAK TIMOVA

PREDMETNA NASTAVA

RAZREDNA NASTAVA

KAKO POSTIĆI USPEH

U školi već ima đaka koji su postigli određeni uspeh. Zar i vi ne bi želeli da budete među njima? Učenici su se takođe pokazali svojim lepim i uzornim ponašanjem prema nastavnicima i svojim drugarima u odeljenju. Takođe učenici su postigli uspeh i time što su postali đaci meseca.

ĐACI MESECA

• u našoj školi svaki mesec se bira po jedan đak iz svakog odeljenja koji je tog meseca bio najbolji.

•  Kako postati đak meseca?

1)  Petice ( odličan ), pohvale od strane nastavnika, rad na izradi panoa, projekata, angažovanost u vannastavnim aktivnostima.

2) Vladanje učenika: učenik se ističe lepim ponašanjem na časovima i za vreme odmora, uvažen je od strane svojih drugova u odeljenju zbog svojih kvaliteta. Učenik treba da bude uzor i primer lepog ponašanja svojim drugarima.

Jovana Panin, Despotovo

UČENICI MESECA

SEPTEMBAR

OKTOBAR

NOVEMBAR

DECEMBAP

JANUAR

FEBRUAR

MART

APRIL

NAJUREĐENIJE UČIONICE

 Učionica meseca septembra je učionica II1 – IV1 / V1 razreda:

Učionica meseca oktobra je učionica I1 – III1 / VII1 razreda:

Učionica meseca novembra je učionica II1 – IV1 / V1 razreda:

Učionica meseca decembra je učionica II1 – IV1 / V1 razreda:

Učionica meseca januara je učionica II1 – IV1 / V1 razreda.

Učionica meseca februara je učionica II1 – IV1 / V1 razreda.

Učionica meseca marta je učionica II1 – IV1 / V1 razreda.

Učionica meseca aprila je učionica II1 – IV1 / V1 razreda.

MOJE SELO U ČETIRI GODIŠNJA DOBA

– JESEN

U naše selo je došla jesen. Lišće žuti i opada. Jesenji meseci su septembar i oktobar. Ove godine kod nas je jesen došla početkom oktobra. Temperatura opada, a ratari polako završavaju poslove u poljima jer su kišoviti dani već tu, a samim tim mnogo je blata. Ulice su žute od opalog lišća. Večeri su hladnije i kišovitije. Počela je i sezona grejanja. Ljudi i deca u svakoj ulici imaju mnogo posla oko lišća, skupljaju ih na ulicama i stavljaju u džakove.  Deci posao oko lišća pređe u zabavu. Ljudi se polako navikavaju na hladnije vreme i ostaju bez posla (samo građevinari i neki ratari). Jutra su prilično maglovita što znači da vozači treba da budu oprezniji u vožnji. Uveče, kada padne kiša, ljudi vole da šetaju pod kišobranima. Ali mislim da to mnogim ljudima ni ne smeta jer je jesen „žuto doba“ godine.

Milica Budić i Ivana Petković VIII3

-ZIMA

DAN BEZ AUTMOBILA

U velikim gradovima, automobili, autobusi i kamioni glavni su zagađivači vazduha. Njihovi dimovi mogu bili vrlo opasni, jer mogu prouzrokovati nadraženje očiju, nosa, grla i pluća. Iako je prvo spontano organizovanje „Dan bez automobila“ počelo za vreme naftne krize u 20. veku, gospođa Margot Valstrom pokrenula je tu akciju koja se svake godine održava 22. septembra. Tog dana se u nekim delovima grada putevi zatvaraju kako bi se smanjilo korišćenje saobraćajnih vozila. Nažalost, ova akcija se pruža samo jednom u toku godine.

Martina Čobrda VIII 1

DOZVOLA ZA PEŠAKE

Po drugi put u ovoj školskoj godini od strane Ministarstva za bezbednost u saobraćaju učenici prvog razreda su upoznati sa pravilima ponašanja koja garantuju bezbednost u saobraćaju.

D o z v o l a   z a   p e š a k e  fascinirala je naše prvake. Veliki osmeh na licu javio se sa prvom dozvolom koju su dobili nakon što su pokazali svoja znanja iz ove oblasti.

PREDSTAVA „HRABRI ACA“ I POSETA DEDA MRAZA

Kraj prvog polugodišta doneo je puno radosti za naše najmlađe, polaznike PPP i učenike razredne nastave od 1. do 4. razreda. U sredu 23. decembra 2015. godine našu školu posetilo je putujuće pozorište „Svitac“ iz Novog Sada. Deca su uživala u lutkarskoj predstavi „Hrabri Aca“.  Neki od naših učenika uz pomoć glumaca iz Novog Sada, pokazali su svoje glumačko umeće u ovoj oblasti umetnosti. Nakon predstave nastavili su da se druže sa Deda Mrazom.

Poseta Deda Mraza obradovala je i naše najmlađe. Polaznici PPP su dobili i lepe novogodišnje paketiće.

PREDSTAVA „SER ŽILE I STIDLJIVA AŽDAJA“

Naše učenike sa predmetne nastave obradovala je predstava „Ser Žile i stidljiva aždaja“. Zahvaljujući glumcima Ružici i Strahinji iz Novog Sada, akterima ove urnebesne predstave, mališani su zaista uživali u odličnoj i opuštenoj atmosferi. Nedaće i dogodovštine ser Žileta i stidljive aždaje publika je nagrađivala burnim aplauzima.

   

BOŽIĆNI KVIZ

Ove godine je našoj školi pripala čast da bude domaćin opštinskog takmičenja iz poznavanja tematike Verske nastave-Pravoslavnog katihizisa. Dana 24. decembra tekuće godine u Silbašu održan je Božićni kviz u kojem je učestvovalo 10 ekipa sa područja arhijerejskog namesništva bačkopalanačkog:

1. OŠ „Desanka Maksimović“ iz Bačke Palanke

2. OŠ „Sveti Sava“ iz Bačke Palanke

3. OŠ „Vuk Karadžić“ iz Bačke Palanke

4. OŠ „Aleksa Šantić“ iz Gajdobre

5. OŠ „Braća Novakov“ Silbaš

6. OŠ „Zdravko Čelar“ iz Čelareva

7. OŠ „Mileta Protić“ iz Tovariševa

8. OŠ „Branko Ćopić“ iz Mladenova

9. OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Obrovca

10. OŠ „Veljko Petrović“ iz Begeča

Učesnici naše škole bili su: Dejan Vučetić, Lana Malić, Marija Marjanović i Anastasija Obradović, učenici III2 razreda.

 Nakon prigodnog programa koji su pripremili svi učenici IV/2 odeljenja, sledio je takmičarski deo. Po završetku Božićnog kviza u holu škole je upriličena trpeza ljubavi za sve takmičare  i goste.

            

BOŽIĆNI KVIZ U BOĐANIMA

 U subotu, 26. decembra 2015. godine, učenici trećeg razreda naše škole iz Silbaša, učestvovali su na Božićnom kvizu. U kvizu je učestvovalo deset ekipa iz i arhijerejskog namesništva odžačkog. Kviz je održan u Bođanima u Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“. Učenici su pokazali da poseduju znanje na temu „Božić i božićni običaji“ kao i primerno ponašanje.

Ekipu naše škole činili su učenici III-2 iz Paraga

1. Aleks Knežević

2. Mirjana Popov

3. Milena Brestovački

4. Tamara Milić

a ekipu učenika III-4 iz Despotova činili su

1. Sara Oliver

2. Jelena Ubavin

3. Teodor Papučić

4. Ognjen Grujić

NAŠI PREDŠKOLCI

                  

PREZENTACIJA RADA SEKCIJA

TREMA

Stručna tema iz programa Stručnog veća društveno-jezičke grupe predmeta interpretirana je i učenicima osmog razreda koji će se uskoro naći pred završnim ispitom kao i učenicima koji učestvuju na takmičenjima. Trema je prisutna kod velike većine učenika. Javlja se najčešće kao posledica želje za postignućem ili kao posledica nesigurnosti, nedovoljne pripremljenosti za aktivnost koja treba da se realizuje. Nastavnica muzičke kulture Mirjana Radivojkov Lukić pripremila je tehnike kojima se trema umanjuje ili eliminiše. Prezentacija je bila interaktivnog karaktera. Učenici su istovremeno gledali tehnike i primenjivali ih. Verujemo da inhibitorne treme će biti sve manje, dok će trema kao odraz odgovornosti ostati u sklopu ličnosti naših učenika.

EVANGELIČKA VERONAUKA

                                                            

                                          

ENGLESKI JEZIK

                          

SEKCIJA ISTORIJA

                     

                 

SEKCIJA LIKOVNO

SEKCIJA MATEMATIKA

OPET SEKCIJA MATEMATIKA

SEKCIJA RUSKI

        

SEKCIJA HEMIJA

      

SLOVAČKI JEZIK

SEKCIJA MATEMATIKA

SEKCIJA RUSKI JEZIK

VESELI RUSKI PRAZNIK

Maslenica, ugoщaй!

Vsem blinčikov podavaй!

S pыlu, s žaru–razbiraйte!

Pohvalitь ne zabыvaйte.

Prostite, lюdi dobrыe, esli čem obideli, umыšlënno ili neumыšlënno.

NIZKIЙ VAM POKLON!

Ovaj veseli i bučni praznik u Rusiji deci i odraslima donosi mnogo radosti. Svi se grudvaju, klizaju sa ledenih uzvisina, igraju u kolu i goste se palačinkama!

Maslenica ili Bele poklade – to je nedelja koja prethodi Velikom postu. Ovih sedam dana ne jede se meso, ali su dozvoljeni mlečni proizvodi – mleko, sir, jogurt, kao i jaja i riba. Ovo je period prelaska pravoslavaca sa obične hrane na posnu, ali to je i vreme gošćenja i veselja.

U savremenoj Rusiji ovaj dan često nazivaju i praznikom ispraćanja zime i dočeka proleća.

Osnovno jelo na Maslenicu bile su PALAČINKE. Prva palačinka je obično namenjivana pokojnicima: stavljana je na policu sa ikonama ili na krovni prozorčić. Uz to, ona svojim oblikom podseća na Sunce, simbolizuje tople, sunčane dane koji dolaze. U drevnoj Rusiji veselje je trajalo sedam dana. Svaki dan praznične nedelje imao je svoj naziv: ponedeljak—„susret“, utorak—„igrarije“,  sreda—„poslastice“, četvrtak—„široki“ ili „prelom“, petak—„taštine večeri“, subota—„zaovina prela“, nedelja—„oproštajni dan“. Crkva je praznovala poslednji dan ove sedmice—Oproštajnu nedelju. Oproštaj se tražio od svojih bližnjih kako bi Veliki post dočekali čiste savesti. U porodici je oproštaj tražio prvo najmlađi član, a na kraju glava porodice—otac ili deda. Jedna od glavnih figura proslave Belih poklada bila je lutka Maslenica. Ona je pravljena od slame i oblačena u staru odeću. Stavljana je u kuhinju, na centar stola, i bivala je ovih sedam dana punopravni član porodice.Važan element ovog praznika je vatra. U njoj su palili lutku, oko vatre se pevalo i igralo, a najhrabriji su preskakali preko ognja,kako bi bili zdravi cele godine.

PALAČINKE su ono bez čega je Maslenica nezamisliva. Rusi ih prave drugačije od nas. Najčešće ih prave od kiselog testa, tj. sa kvascem. Ponekad se umesto kvasca dodaje kiselo mleko, soda bikarbona ili belance jajeta. Evo RECEPTA savremenih ruskih domaćica:

Potrebno: 4 šolje pšeničnog brašna, 4 šolje mleka, 3 jajeta, 100 grama pavlake, 1 kašika šećera, 25-30 grama kvasca, 2 kašike maslaca, so po ukusu i ulje za podmazivanje tiganja. Razmutite kvasac u toploj vodi ili mleku. Zatim postepeno u to dodajte polovinu brašna. Posudu sa testom pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu. Ne zatvarajte posudu poklopcem, testo treba da „diše“. Kada se zapremina testa poveća 2-3 puta, dodajte preostalo brašno, so i ostale sastojke (žumance, maslac,kiselu pavlaku i drugo). Posle toga testo se diže drugi put, a onda je spremno za prženje palačinki. Rusi palačinke obično služe sa maslacem, kavijarom, pavlakom, haringom, medom,slatkim… Odlično se slažu sa čajem. PRIJATNO!

Prezentacija o prazniku „Maslenica“ koju su priredili članovi ruske sekcije Dušanka Pajić, Dunja Novakov i Valentina Milošević (VI 3) sa svojom nastavnicom ruskog jezika Fatimom Ivaz, obradovala je učenike i nastavnike naše škole. Za 200 ukusnih palačinki možemo da zahvalimo članicama ruske sekcije, njihovim mamama i bakama, kao i nastavnici Fatimi. Uz degustaciju ove neodoljive poslastice na poseban način doživeli smo stari ruski praznik.

SAOBRAĆAJNA SEKCIJA

ROMSKI JEZIK SA ELEMENTIMA NACIONALNE KULTURE

VELIKI POŽAR U LONDONU

Veliki požar u Londonu je požar koji je harao Londonom između 2. i 5.septembra 1666. godine, i u kome su bili uništeni centralni delovi grada. Vatra je progutala srednjovekovni deo Londona unutar starih rimskih zidina. Takođe je ugrozila, ali nije uništila aristokratski deo Vestminstera, palatu Vajthol kao i veliki deo predgrađa u kom su živeli siromašni građani.

Vatra je uništila 13.200 kuća, 87 crkava, katedralu sv. Pavla, i većinu javnih zgrada. Procenjuje se da je uništila domove 70.000 stanovnika, od ukupno 80.000 stanovnika koliko je u to doba London imao.

Kako je sve počelo …

Dana 2. septembra 1666. godine, u nedelju ujutru, započela je vatra u kući i prodavnici Tomasa Farinora, pekara kralja Čarlsa II. Farinor je zaboravio da ugasi vatru u peći u noći prije toga, i žeravice su zapalile obližnju kamaricu drva za gorenje.

Žiške iz zapaljene kuće su pale na slamu i seno u obližnjem dvorištu Star Ina.

London je 1666. godine bio u velikoj meri izgrađen

od drveta sa krovovima često pravljenim samo od lišća. Ove su se zgrade brzo zapalile. Vetar  je tog jutra duvao jako i brzo je raznosio vatru.

Iz Star Ina, vatra je brzo prodrla do crkve svete Margaret, a zatim i u ulicu Temz Strit. Ovde je bilo skladišta i sanduka sa zapaljivim materijalima — uljem, plinom, ugljem, slamom itd. Do 08:00, sedam sati nakon početka vatre, plamen je došao na pola puta do starog Londonskog mosta.

Vatra je gorela tri dana, na kraju uništavajući i hram u blizini Holborn Bridža. Gašenju se pristupalo prvenstveno unapred uništavajući kuće i zgrade koje vatra još nije uhvatila.

Ishod požara

Kad se vatra smirila, oko četiri petine Londona bilo je uništeno.

Pacovi koji su prenosili crnu kugu su pomrli u požaru. Nakon vatre broj umrlih od kuge je naglo opao.

Kristofer Ren, veliki arhitekta XVII, počeo je rekonstrukciju Londona i izgradio 49 novih crkava zajedno sa katedralom svetog Pavla kakvu danas poznajemo. Nakon požara 1666. godine, lice Londona se zauvek promenilo.

Prezentaciju na ovu temu je radio učenik osmog razreda Stefan Mandić,

njegovu prezentaciju možete pogledati ovde:.

PREZENTACIJA IZ BIOLOGIJE

Ishrana je veoma važna za normalno funkcionisanje, rast i razvoj. Zbog toga su Stefan Mandić, Ivana Petković, Miloš Dobrić i David Regeljac napravili prezentaciju iz biologije kojom su pokazali da je pravilna ishrana i unošenje zdrave hrane veoma važno. Ishrana predstavlja jedan od najvažnijih faktora za ljudsko zdravlje. Veoma je važno da znamo, šta je za nas prava i zdrava ishrana. Naročito bi deca trebalo da izbegavaju dijete i ostale preparate za mršavljenje koji su veoma štetni za njihovo zdravlje i koji mogu dovesti do anoreksije i drugih opasnih bolesti. Anoreksija je poremećaj u ishrani praćen gubitkom apetita koji može da preraste u potpuni nestanak osećaja gladi. Kako do ovoga ne bi došlo, treba da pratimo piramidu ishrane. U njoj jasno možemo videti da najviše treba da unosimo žitarice, meso, ribu i mlečne proizvode. Treba da izbegavamo slatkiše i da ih zamenimo voćem i povrćem. Treba se hraniti raznovrsno i izbegavati brzu hranu. Ovom prezentacijom smo želeli da skrenemo pažnju na to, koliko je u stvari ishrana važna za zdrav život. Nadamo se, da će posle ove prezentacije biti mnogo srećnih i zdravih ljudi.

PREZENTACIJA ZA DAN DRŽAVNOSTI

Dan državnosti obeležili smo u našoj školi u petak 12.2.2016. godine. Autorka prezentacije Neda Torović, učenica VIII 1 razreda govorila je o ovom značajnom istorijskom događaju.

Jedan od najbitnijih u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije je datum 15. februar – Sretenje – Dan državnosti, Dan Vojske Srbije, takođe i dan sećanja na 15. februar 1804. kada je na Sretenje počeo Prvi Srpski ustanak pod vođstvom vožda Karađorđa Petrovića.

Sretenje se kao nacionalni praznik u našoj državi slavi od 2001. godine.

  

PREZENTACIJA O MOSKVI

Učenici osmog razreda su napravili jednu veoma zanimljivu prezentaciju o glavnom gradu u Rusiji, Moskvi.

Moskva je glavni i najveći grad Rusije. Nalazi se na obalama reke Moskve i na velikoj Ruskoj niziji. Broj stanovnika brzo raste i broji oko 13 miliona. Moskva je takođe veliki ekonomski i trgovački centar. U 2007. godini Moskva je drugu godinu za redom proglašena za grad koji je najskuplji na svetu. Grad je osnovao Jurij Dolgorukuj 1147. godine. Priroda Moskve je prelepa i jedinstvena. Zbog toga se ovde nalazi veliki broj parkova u kojima se možete opustiti i  napraviti piknik u prirodi. Najpoznatiji park u Moskvi je Gorki park. Ovaj park se nalazi uz reku Moskvu i ispunjen je dugim stazama za šetnju, kafeima i jezercetom. Tokom zime je popularno  klizanje na ledu, a ovde se održava i takmičenje u pravljenju skulptura od leda. Najčešća destinacija svih turista je Crveni trg, Kremlj, Tretjakovskaja galerija, Puškinov muzej i drugi. Tretjakovskaja galerija je jedan od najbolji svetskih muzeja. Nasuprot međunarodnoj kolekciji Puškinovog muzeja, galerija Tretjakov izlaže dela ruske umetnosti. Ako tokom odmora rešite da posetite samo jedan muzej onda bi to svakako trebala da bude ova destinacija jer ćete sve u njoj videti.

 Jelena Kapetanov, VI 4

* Sadržaj prezentacija mogu se videti stranici sajta „Produkti radova učenika„.

VRŠNJAČKO UČENJE IZ OBLASTI PROFESIONALNE ORIJENTACIJE

Kako bi se učenici što bolje informisali o zanimanjima u ovoj školskoj godini pedagog škole, Rajka Čabrlilo organizovala je edukaciju iz ove oblasti kroz vršnjačko učenje. Nakon sprovedene aknkete o zanimanjima koje učenike interesuju, svaki učenik 8. razreda imao je domaći zadatak da pripremi pover point ili prezi prezentaciju o zanimanju ili školi koja ga najviše zanima. Pripremljene prezentacije prezentovane su vršnjacima, njihovim roditeljima i učenicima 7. razreda na tribini koja je organizovana 7. aprila. Takođe na ovoj tribini prezentovan je i rad sekcije engleskog jezika koju vodi profesorka Nevena Begović, a koja je posvećena obradi zanimanja na engleskom jeziku.

Ovaj oblik rada učenicima se veoma dopao jer po njihovim rečima na ovakav način su jako puno saznali o mnogim zanimanjima i da će im sada biti lakše da donesu konačnu odluku pri upisu u srednju školu. Pripremljene prezentacije možete pogledati na sajtu škole.

        

SEMINAR „SEKS ZA POČETNIKE“

Interesantan seminar sa radionicama iz oblasti adolescencije realizovan je u našoj školi u Silbašu i Despotovu. Jednu grupu su činili učenici, a drugu roditelji i nastavnici učenika. Učesnici su najpre imali zadatak da tehnikom moždana oluja izlistaju pojam adolescencija. Tom tehnikom želelo se sagledati šta učenici znaju iz ove oblasti, a sa roditeljima i nastavnicima želeo se napraviti podsetnik o svim osobimana ovog doba o kojima treba da razmišljaju, jer se bave decom koja prolaz kroz ovu fazu razvoja. Takođe istom tehnikom sagledavale su se i asocijacije na pojam seks. Najinteresantnija radionica učenicima je sigurno  bila kada su dobijali odgovore na pitanja koja su postavili odraslima. I roditelje i nastavnike organizatori seminara su stavili u ulogu edukatora i na ovu temu koja im po prirodi posla i pripada. Verujemo da će i dalje roditelji i nastavnici da sa decom razgovaraju na temu razvojnih promena. Poklonjene knjige učenicima i biblioteci škole takođe daće doprinos edukaciji svih onih koji na seminaru nisu prisustvovali. Tročasovno druženje proteklo je u prijatnoj atmosferi, druženju, smehu i raspoloženju. Realizatori seminara i voditelji radionica bili su: Jasminka Petrović, autorka za decu i mlade, Ivana Lukić, psiholog, Tatjana Tabački, NVO „Skaska“ – organizatori projekta, Andrej Jakovljev, organizator projekta. Seminar se organizuje kroz projekat kome podršku daje Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

TRIBINA „KAKO SPREČITI RAK GRLIĆA MATERICE“

U cilju podizanja nivoa svesti, informisanja i povećanja znanja, tokom oktobra 2015. godine održana su brojna grupna savetovanja roditelja/staratelja devojčica školskog uzrasta – petog, šestog i sedmog razreda školske 2015/16 godine, o mogućnosti prevencie infekcije HPV i o značaju preporučene imunizacije protiv humanog papiloma virusa, kao i o drugim merama prevencije raka grlića materice. Edukacija je održana i u našoj školi.

   

PROSLAVA PRAZNIKA SVETOG SAVE U SILBAŠU

 Veliki praznik, školsku slavu Svetog Save proslavili smo u sva tri mesta naše škole u sredu 27. januara 2016. godine. Ovaj svečani dan prigodnim programom obeležili su učenici naše škole. Nakon himne o ovom našem velikom prosvetitelju usledili su recitali o Svetom Savi: „Na Vračaru“, „Obraćanje Svetom Savi“, „Savin monolog“, … Izvedeni su i dramski tekstovi: „Batina je iz pakla izašla“ i „Sveti Sava i vlastelin“.

Svečanost je upriličio jerej Vladimir Markov, koji je izvršio čin rezanja kolača i blagosiljanja žita.

Na našoj školskoj svečanosti među brojnim prisutnim gostima bio je i član Opštinskog veća Milorad Paripović.

 

7 – 8<>

PROSLAVA PRAZNIKA SVETOG SAVE U DESPOTOVU

 Praznik prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save 27. januara 2016. godine proslaven je svečano u našoj školi u Despotovu.

 Najpre je jerej Nikola Temerinac izvršio čin rezanja slavskog kolača i blagosiljanja žita koje su pripremili ovogodišnji školski kumovi – porodica Lazarov (Matija i Lukijan Lazarov). Oni su našoj školi u znak sećanja na kumstvo poklonili ikonu Svetog Save za zabavište.

 Potom je usledio dramski komad „Na pojutarju Svetog Save“ koji su pripremili učenici naše škole:

    1. Dragan Nikolić;

    2. Una Tojić;

    3. Tamara Regeljac;

    4. Atanasije Temerinac;

    5. Ana Marija Đorđević;

    6. Denis Haksalić;

    7. Lukijan Lazarov;

    8. Slavica Mišković;

    9. Jelena Ubavin;

    10. Sara Oliver;

    11. Milica Grujić.

 Himnu Svetom Savi otpevali su deca predškolskog uzrasta i učenici razredne nastave uz pratnju učitelja Milovana Pejaka koji je svirao harmoniku.

 Kumstva za iduću školsku godinu prihvatio se učenik trećeg razreda Zoran Jovanov.

2 – 6<>

Snažno negujemo sportski duh u školi

IZLET NA BAZEN

Učenike od petog do osmog razreda naše škole obradovao je jednodnevni izlet u Novi Sad organizovan  28.11.2015. i 5.12.2015. godine. Učenici su odmah otišli na bazen, sa njima su bili i njihovi nastavnici pratioci: Miloš Spasojević, Milkica Lučić i Dušanka Janjić. Ovde su naravno plivali, skakali i ronili. Sve su to zabeležili i fotoaparatom.Posetili su i bioskop, gde su gledali 3 D projekciju crtanog filma „Hotel Transilvanija 2“. Nisu zaboravili ni pice, a ni Mek se nije smeo zaobići. Naravno da su se i lepo proveli i da će taj dan veoma dugo pamtiti.

Od Daniele Ninkov, učenice V1 smo saznali: „Na izletu nam je bilo lepo. Kupali smo se na bazenu, gledali crtani u bioskopu a pored svega toga, lepo smo se družili. Volela bih da se taj dan ponovi.“

Emanuela Ninkov, učenica VIII 2

FESTIVAL  FUDBALA

Silbaš je bio domaćin Festivala fudbala u fiskulturnoj sali OŠ „Braća Novakov“. Ova sportska manifestacija  17. 12. 2015. godine okupila je sedam osnovnih škola:

 „Braća Novakov“ Silbaš

„Branko Radičević“ Savino Selo

„Desanka Maksimović“ Bačka Palanka

 „Vuk Karadžić“ Bačka Palanka

„Aleksa Šantić“ Gajdobra

 „Mileta Protić“ Tovariševo

„15. oktobar“ Pivnice

Ekipe su bile raspoređene u dve grupe, sve je proteklo u fer plej atmosferi.

Sve aktere ovog Festivala fudbala je u uvodnom delu pozdravio Rahman Tiganj, koordinator za bazični fudbal, koji je po završetku turnira uručio diplome svim ekipama učesnicama.

TURNIR U ŠAHU 2016.

U petak 12.2.2016. godine u školi u Silbašu održan je Turnir u šahu. Učestvovali su učenici iz sva tri mesta naše škole.

Učesnici:

Treći razred

Parage:

Tamara Milić

Silbaš:

David Ninkov

Uroš Augustinov

Valentina Petrović

Dejan Vučetić

Despotovo:

Ognjen Grujić

Nikola Lukić

Teodor Papučić

Četvrti razred

Parage:

Slavko Jelić

Helena Babić

Nikola Stevanović

Silbaš:

Martin Širka

Aleksandar Dikić

Sanja Suvačar

Despotovo:

Atanacije Temerinac

Ružica Radosavljev

Kristijan Gnjatić

Peti razred

Silbaš:

Lav Maglov

Daniela Ninkov

Despotovo:

Milorad Budić

Angelina Radojev

Šesti razred

Silbaš:

Nikola Đokić

Aleksandra Popov

Despotovo:

Una Tojić

Nenad Popin

Sedmi razred

Silbaš:

Jasna Grbić

Nemanja Milić

Despotovo:

Jovan Derajić

Nemanja Budić

Osmi razred

Silbaš:

Darko Ušiak

Adrian Hložan

Despotovo:

Ivana Petković

Milan Barić

Plasman su postigli naši najuspešniji šahisti:

Razredna nastava

1. David Ninkov          1. Atanasije Temerinac

2. Teodor Papučić     2. Martin Širka

3/4. Ognjen Grujić      3. Ružica Radosavljev

3/4. Uroš Augustinov

Predmetne nastava

1. Milan Barić

2. Jovan Derajić

3. Nemanja Budić

4. Aleksandra Popov

Osmoro naših najuspešniji šahista učestvovalo je na učeničkom šahovskom turniru „Maćej Čanji“ koji je organizovan prvi put u OŠ „Jan Čajak“ u Bačkom Petrovcu“ u subotu 5.3.2016. god.

ŠKOLSKO TAKMIČENJE U PECANJU

Na školskom takmičenju u pecanju održanom 28.5.2016. na ribnjaku u Silbašu učestovalo je 43 učenika naše škole. Zastupljena su sva tri mesta a na takmičenju suuzeli učešće devojčice i dečaci:

– Dijana Vučetić       – Radomir Nikolić       – Adrijan Kopčok

– Nikola Ostojić      – Mladen Popin             – Zoran Perić

– Teodor Papučić      – Nemanja Gajić              – Ivan Ničić

– Nemanja Kraljik      – Jasna Grbić                 – Branislav Rauza

– Andrej Fabok            – Slavko Radulaški    – Nenad Kosić

– Martin Širka       – Jovan Derajić              – Melani Majera

– Dejan Vučetić           – Todor Božin                – Nina Medovarski

– Milan Pejak               – Milan Babić              – Dejana Vučetić

– Aleksandar Rogulja – Marko Ilić                – Gligorije Nikolić

– Nikola Grbić           – Miloš Bugarski        – Aleksandar Petrović

– Vuk Božin                  – Marek Miksad             – Milan Tolvaj

– Denis Alajbegović  – Branislav Milanov   – Srđan Papučić

– Mihael Mihalj         – Emanuel Fabri             – Dominik Majera

– Vladimir Fabri      – Đorđe Milanov

– Miloš Panin            – Nemanja Ninkov

Najuspešniji su bili:

1. Branislav Milanov

2. Radomir Nikolić

3. Aleksandar Petrović

 MOJA ŠKOLA – MOJ KLUB

Osnovna škola “Jovan Jovanović – Zmaj“ Zmajevo bila je domaći turnira u fudbalu za devojčice u okviru projekta „Moja škola-moj klub“. Turnir je održan na Sportskom centru u Zmajevu  27.4.2016. Takmičile su se ekipe, učesnice projekta „Moja škola – moj klub“ iz osam različitih škola, od V do VIII razreda.

U lepom prolećnom danu, fudbalskim utakmicama ovo druženje proteklo je u drugarskom duhu i bilo je veoma lepo.

 

A-grupa

1. OŠ „Dositej Obradović“ Novi Sad;

2. OŠ „Vuk Karadžić“ Bačko Dobro Polje

3. OŠ „Branko Radičević“ Ravno Selo

4. OŠ „Branko Radičević“ Savno Selo

B-grupa

1. OŠ „Jovan Jovanović-Zmaj“ Zmajevo

2. OŠ „Bratstvo Jedinstvo“ Kucura

3. OŠ „Braća Novakov“ Silbaš

4. OŠ „Desanka Maksimović“ Bačka Palanka

DAN ZALJUBLJENIH

Naši parlamentarci su bili vredni i uoči praznika ljubavi. Prezentaciju posvećenu Danu zaljubljenih, čiji je autor Ilinka Mandić, učenica VII 1 razreda, imali smo priliku da pogledamo u petak 12.2.2016. godine.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

DODELA NAGRADE NEVENOVOG FESTIVALA

Osnovnu školu ,, Braća Novakov “ u Despotovu 26.5.2016. godine posetili su članovi žirija 28. Nevenovog festivala mladih pesnika iz Savinog Sela. Povod njihove posete je bio da uruče nagradu učenici naše škole Ivani Vladisavljev, koja je u jakoj kokurenciji pristiglih radova, osvojila treće mesto. Za tu priliku   učenice sedmog razreda, Ivanine drugarice, priredile su program čiji cilj je bio da i ostali upoznaju Ivanu. Predsednik žirija Tode Nikoletić ulepšao je program svojim prisustvom i recitovanjem svojih duhovitih pesama za decu. Učenici su se posle priredbe neplanski družili sa čuvenim piscem i naučili mnogo novih pouka.

LITERARNI KONKURS

Na literarnom konkursu „Dani mog detinjstva“ koji je organizovala OŠ „Vuk Karadžić“ iz Bačke Palanke osvojeno treće mesto obradovalo je našu učenicu Suzanu Turčan (V1) kao i njenu mentorku nastavnicu srpskog jezika Radimirku Vuković.

LIKOVNI KONKURS PRESVETA BOGORODICA

Prvu nagradu na likovnom konkursu „Presveta Bogorodica“ osvojila je Natalija Paroški, učenica  IV 4 razreda. Na poklon je dobila Sveto pismo i putovanje u manastire Fruške gore.

LIKOVNI KONKURS SVETOSAVLJE I NAŠE DOBA

Porodica – ognjište koje se ne gasi

Vaskrs, Vaskrs, sveti dan

Za srca naša radostan.

Isus vaskrse, smrt pobedi,

Svetlošću svojom uvek nas vodi.

Farbaju se jaja, sve je šareno

U raznim bojama: plavo, žuto, crveno.

Čije je najjače i najtvrđe jaje,

On pobednik u takmičenju postaje.

Majke, bake, ujne, tetke,

Prave svoje slasne spletke.

Prave kolače, u koje zna se,

Stavljaju i mlevene orase.

Dođite nam, dragi prijatelji i rodbino,

Da pojedemo koljivo i popijemo vino.

Dođite nam i vi neznani

danas ste svi pozvani.

Da se u Crkvi svi okupimo

Da zajedno proslavimo,

Da proslavimo u radosti

Srećan vam, srećan Vaskrs presveti!

Hristos vaskrse!

Vaistinu vaskrse!

                                                                                                     Danijela Vučetić, VII/2

Porodica – ognjište koje se ne gasi

Na današnji dan pre mnogo stoleća,

Narod je bio razdragan, tog najsrećnijeg proleća.

Crvena jaja, svuda osmeh i radost na licu,

Tad poverovasmo u čuda jer Bog Otac je vaskrsao Sina.

Taj Sin Hristos je bio, što svi plakaše za Njim,

Jer Ga je narod voleo dušom i srcem svim.

Zato i danas slavimo dan Hristovog Vaskrsenja,

Jer vera u Njega nas vodi do večnog spasenja.

                                                                                                    Ivana Vladisavljev VII/3

Porodica – ognjište koje se ne gasi

Radostan je danas dan, Badnje veče čekam u veselju,

Unosi se badnje drvo i slama u kuću,

Majka priprema posnu večeru.

Miriše česnica i tamjan po kući.

Veselo je Badnje veče,

Božić Bata nosi pune vreće,

vreće pune lepih želja, darova i sreće.

Kućom se ori pozdrav: Mir Božiji, Hristos se rodi!

Vaistinu se rodi!

                                                                                                   Gorana Milić III/3

Crkva i porodica

Zvezda sjajna zasija i pećinu obasja,

A u slami Hristos spis, Sveta Djeva Ga obgrli.

Spustili se anđeli, pa se svi poklonili

Hristu Bogu, Spasitelju našemu.

A pastiri dođoše, pa se svi Bogomladencu pokloniše

I  mudraci sa Istoka darove za novorođenče donesoše.

Pa i mi Ga slavimo, s ljubavlju Ga hvalimo

Svi se Njemu klanjamo, Božić blagi slavimo!

                                                                                                   Mirjana Popov  III/3

Porodica – ognjište koje se ne gasi

 Svaka hrišćanska porodica mnoge svetitelje poštuje, a svoga sveca proslavlja – svoje Krsno ime, svoju Krsnu slavu. Pored Božića i Vaskrsa, Krsna slava spada u najveće srpske praznike.

 U prošlosti se Krsna slava slavila u krugu porodice. Neizbežna na stolu je bila slavska sveća – voštanica, slavsko žito – koljivo, slavski kolač a na zidu velika stara ikona zaštitnika porodice. Sada je to malo drugačije, pa je pored porodice prisutna i rodbina i mnogobrojni prijatelji. Na taj dan je obavezno da su svi, više nego inače,  složni i da su ljubazni jedno prema drugome. Deca su srećna i raduju se. Najpre kada se začuju crkvena zvona, svi pohitaju na Svetu Liturgiju. Tog dana se ne obavljaju  nikakvi poslovi, jer je to dan koji je namenjen za molitvu i slavlje.  Domaćin čita Molitvu Gospodnju i zajedno sa članovima porodice lomi  slavski kolač na jednake delove. Molitva koristi porodici da se članovi porodice očiste i duhovno ojačaju.

 Porodica koja proslavlja Krsnu slavu pokazuje da veruje u Boga, da voli svog krsnog zaštitnika i porodica na taj način doprinosi očuvanju identeta srpskog naroda.

Milenko Gajić,  VIII/3

Porodica – ognjište koje se ne gasi

Govore da sutra dan je najlepši

Jer ode gore ka Bogu Sin Božiji

I gleda na nas decu i za nas moli se

Da svima bude dobro i da bude najlepše.

Vaskrs je tu na vratima,

Čekam ga ja na vratima

Vaskrs je tu a ja sam presrećna,

Vaskrs je dar nama od Boga.

I da mogu svima ja bih malo pomogla

Jer tako me je uvek moja majka učila

Budi dobra pa će dobro tebe uvek pratiti

I Bog će biti s tobom i od svega će te čuvati!

                                                                                                   Zorica Gvozdarević,  VII/3

Ponosni smo na rezultate naših učenika i nastavnika

* Postignuća učenika na takmičenjima možete pogledati na stranici  sajta „Takmičenja 2015/2016.

MEĐU NAGRAĐENIM UČENICIMA I NJIHOVIM MENTORIMA

Učenica Dejana Golubov i njen mentor Radimirka Vuković dobitnice su Pokrajinske nagrade Talenti 2015. za nauku,tehniku i umetnost.

Zahvaljujući postignuću učenice i njenom mentoru na republičkom nivou iz srpskog jezika i književnosti i ukupnom postignuću učenice od 5.do 7.razreda Komisija za dodelu nagrada donela je odluku da ih novčano nagradi. Svečani prijem u holu Pokrajinske vlade organizovao se 16.12.2015.godine u vreme dodele godišnjih nagrada uspešnima.

Naša škola je bila veoma ponosna na njihovo prisustvo među najuspešnijim učenicima i prosvetnim radnicima. Naravno članovi kolektiva sa zadovoljstvom su primili i čestitku Snežane Stanković u ime Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

POSTIGNUĆA UČENIKA 8.RAZREDA KOJI SU ZAVRŠILI OSNOVNU ŠKOLU 2015-16. GODINE

NAJUSPEŠNIJA U GENERACIJI

DEJANA GOLUBOV

 20 POSTIGNUĆA IZ 5 NASTAVNIH PREDMETA

      (matematika, srpski jezik, biologija, istorija, fizika)

• 12 UČEŠĆA NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU

•   3 UČEŠĆA NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU

      dva nastavna predmeta: srpski jezik, biologija

            srpski jezik : prvo i drugo mesto

• DOBITNICA NAGRADE „TALENTI 2015.“

• NOSILAC  5 DIPLOMA ZA IZUZETAN USPEH

  (matematika, srpski jezik, biologija, istorija, fizika)

• NOSILAC  DIPLOME „VUK  KARADŽIĆ“

• OPŠTI USPEH OD 2. DO 8. RAZREDA – 5,00

• NAJUSPEŠNIJA U GENERACIJI

POSTIGNUĆA NA TAKMIČENJIMA :

4. RAZRED – MATEMATIKA – 4. MESTO NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU,  UČEŠĆE NA OKRUŽNOM I POHVALA NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU

5. RAZRED – MATEMATIKA – 1. MESTO NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU I PLASMAN NA OKRUŽNO TAKMIČENJE

SRPSKI JEZIK I JEZIČKA KULTURA – 2. MESTO NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU,  2. MESTO NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU

BIOLOGIJA – 2. MESTO NA OPŠTINSKOM, 2. MESTO NA OKRUŽNOM      TAKMIČENJU

 ISTORIJA – 3. MESTO NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU I PLASMAN NA OKRUŽNO TAKMIČENJE

6. RAZRED– BIOLOGIJA– 2.MESTO NA OPŠTINSKOM, 2. MESTO NA  OKRUŽNOM TAKMIČENJU

 SRPSKI JEZIK I JEZIČKA KULTURA – 2. MESTO NA OPŠTINSKOM        TAKMIČENJU, PLASMAN I UČEŠĆE NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU

7. RAZRED – SRPSKI JEZIK– KNJIŽEVNA OLIMPIJADA 

1. MESTO NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU, 2. MESTO NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU, 1. MESTO NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU

FIZIKA– 2. MESTO NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU I UČEŠĆE NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU

 BIOLOGIJA– 1. MESTO NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU, 2. MESTO NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU , UČEŠĆE NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU

   8. RAZRED– SRPSKI JEZIK– KNJIŽEVNA OLIMPIJADA – DIREKTAN

PLASMAN NA OPŠTINSKO TAKMIČENJE ZBOG REZULTATA NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU U PROŠLOJ ŠKOLSKOJ GODINI , 1. MESTO NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU, 2.MESTO NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU

   BIOLOGIJA– 3. MESTO NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU, UČEŠĆE NA

   OKRUŽNOM TAKMIČENJU

VERICA MIRKOV

• 13 DIPLOMA  IZ TRI NASTAVNA PREDMETA

           (srpski jezik, istorija, biologija)

•  9 UČEŠĆA NA OKRUŽNOM TAKMIČENJIMA

•  3 UČEŠĆA NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU

      dva nastavna predmeta: srpski jezik  i istorija

      srpski jezik – 3. mesto

• NOSILAC  3 DIPLOME ZA IZUZETAN USPEH

     (srpski jezik, istorija, biologija)

• NOSILAC DIPLOME „VUK  KARADŽIĆ“

• OPŠTI USPEH OD 2. DO 8. RAZREDA – 5,00

          POSTIGNUĆA NA TAKMIČENJIMA:

5. RAZRED- ISTORIJA – 3.MESTO NA OPŠTINSKOM, 3.MESTO NA              OKRUŽNOM TAKMIČENJU

 BIOLOGIJA – 3.MESTO NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU

6. RAZRED- ISTORIJA – 3.MESTO NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU,

 1. MESTO NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU

  BIOLOGIJA – 3. MESTO NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU

7. RAZRED– SRPSKI JEZIK- KNJIŽEVNA OLIMPIJADA– 1.MESTO NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU, 2. MESTO NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU, 3.MESTO NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU

 ISTORIJA– 3. MESTO NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU I UČEŠĆE NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU

8. RAZRED – SRPSKI JEZIK- KNJIŽEVNA OLIMPIJADA: DIREKTAN PLASMAN NA OKRUŽNO TAKMIČENJE ,1. MESTO NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU I UČEŠĆE NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU

ISTORIJA: 1. MESTO NA OPŠTINSKOM, 3. MESTO NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU , UČEŠĆE NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU

MARTINA ČOBRDA

• NOSILAC 2 DIPLOME ZA IZUZETAN USPEH (SLOVAČKI I SRPSKI KAO NEMATERNJI JEZIK)

• NOSILAC DIPLOME „VUK KARADŽIĆ“

  OPŠTI USPEH OD 2. DO 8. RAZREDA – 5,00

• UČESNIK TAKMIČENJA U RECITOVANJU, IZ MATEMATIKE, BIOLOGIJE,SAOBRAĆAJA, ODBOJKE, SLOVAČKOG I SRPSKOG KAO NEMATERNJEG JEZIK

• 5 POSTIGNUĆA NA TAKMIČENJIMA IZ SLOVAČKOG I SRPSKOG KAO NEMATERNJEG JEZIKA

 POSTIGNUĆA NA TAKMIČENJIMA:

 6. RAZRED– SLOVAČKI JEZIK –  2.MESTO NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU

 7. RAZRED SLOVAČKI JEZIK– 1. MESTO NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU,

 UČEŠĆE NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU

 SRPSKI KAO NEMATERNJI JEZIK – 1. MESTO NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU, 3. MESTO NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU

 8. RAZRED-  SRPSKI KAO NEMATERNJI JEZIK – 2. MESTO NA   OKRUŽNOM I UČEŠĆE NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU

NEDA TOROVIĆ

• NOSILAC DIPLOME ZA IZUZETAN USPEH IZ SRPSKOG JEZIKA

• NOSILAC DIPLOME „VUK KARADŽIĆ“

• OPŠTI USPEH OD 2. DO 8. RAZREDA – 5,00

• UČESNIK NA TAKMIČENJIMA U RECITOVANJU, IZ VERONAUKE, SRPSKOG JEZIKA I JEZIČKE KULTURE

POSTIGNUĆA NA TAKMIČENJIMA:

 5.RAZRED– SRPSKI JEZIK I JEZIČKA KULTURA – 3.MESTO NA   OPŠTINSKOM, 2.MESTO NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU

MARTINA MIKSAD

• NOSILAC 2 DIPLOME ZA IZUZETAN USPEH (SLOVAČKI I SRPSKI KAO NEMATERNJI JEZIK)

• NOSILAC DIPLOME „VUK KARADŽIĆ“

• OPŠTI USPEH OD 2. DO 8. RAZREDA – 5,00

• UČESNIK TAKMIČENJA U RECITOVANJU IZ MATEMATIKE, BIOLOGIJE,SAOBRAĆAJA,  SLOVAČKOG I SRPSKOG KAO NEMATERNJEG JEZIKA

• 5 POSTIGNUĆA NA TAKMIČENJIMA IZ SLOVAČKOG I SRPSKOG KAO NEMATERNJEG JEZIKA   

 POSTIGNUĆA NA TAKMIČENJIMA:

 5.razred– SLOVAČKI JEZIK -2.MESTO NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU

 7. razred – SLOVAČKI JEZIK– 1. MESTO NA OKRUŽNOM   TAKMIČENJU, UČEŠĆE NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU

 SRPSKI KAO NEMATERNJI JEZIK – 1. MESTO NA OKRUŽNOM   TAKMIČENJU, UČEŠĆE NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU

 8. razred– SLOVAČKI JEZIK– 3. MESTO NA OKRUŽNOM  TAKMIČENJU, UČEŠĆE NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU

 SRPSKI KAO NEMATERNJI JEZIK– 3.MESTO NA OKRUŽNOM   TAKMIČENJU ,UČEŠĆE NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU

STEFAN MANDIĆ

• NOSILAC 2 DIPLOME ZA IZUZETAN USPEH (BIOLOGIJA I SRPSKI  JEZIK)

• NOSILAC DIPLOME „VUK KARADŽIĆ“

• OPŠTI USPEH OD 2. DO 8. RAZREDA – 5,00

• UČESNIK NA TAKMIČENJIMA IZ BIOLOGIJE, SRPSKOG JEZIKA,MATEMATIKE, GEOGRAFIJE

• UČESNIK PROJEKTA“ŠKOLSKI KALENDAR SEĆANJA“(međuregionalni nivo)

• UČESNIK PROJEKTA“ DAN PO DAN (republički nivo)

• ČLAN TIMA ZA UREĐENJE ŠKOLSKOG LISTA “TRAGOVI“

 POSTIGNUĆA NA TAKMIČENJIMA:

 5. razred– BIOLOGIJA– 2.MESTO NA OPŠTINSKOM  TAKMIČENJU I UČEŠĆE NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU

 6. razred- BIOLOGIJA– 3.MESTO NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU

 8. razred – SRPSKI JEZIK- KNJIŽEVNA OLIMPIJADA – 2.MESTO NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU,UČEŠĆE NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU

 BIOLOGIJA– POSTIGNUĆE  NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU I    UČEŠĆE NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU

ANĐELA MUTAVČIĆ

• NOSILAC  DIPLOME ZA IZUZETAN USPEH IZ BIOLOGIJE

• NOSILAC DIPLOME „VUK KARADŽIĆ“

• OPŠTI USPEH OD 2. DO 8. RAZREDA – 5,00

• UČESNIK NA TAKMIČENJIMA IZ BIOLOGIJE, ISTORIJE, VERONAUKE

        POSTIGNUĆA NA TAKMIČENJIMA:

 5. razred– BIOLOGIJA– 3.MESTO NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU

 7. razred– VERONAUKA– 2.NAGRADA  NA  LIKOVNOM KONKURSU „PRESVETA BOGORODICA“

MILICA BUDIĆ

• NOSILAC  DIPLOME ZA IZUZETAN USPEH IZ SRPSKOG JEZIKA

• NOSILAC DIPLOME „VUK KARADŽIĆ“

• UČESNIK NA TAKMIČENJIMA IZ SRPSKOG JEZIKA,BIOLOGIJE, VERONAUKE,U RECITOVANJU,PISANJU POEZIJE

• UČESNIK PROJEKTA“ŠKOLSKI KALENDAR SEĆANJA“(međuregionalni nivo)

• UČESNIK PROJEKTA“ DAN PO DAN (republički nivo)

• ČLAN TIMA ZA UREĐENJE ŠKOLSKOG LISTA “TRAGOVI“

• OBJAVLJENE PESME U KNJIZI „100 MLADIH TALENATA JUŽNOBAČKOG OKRUGA“

• OPŠTI USPEH OD 2. DO 8. RAZREDA – 5,00

      POSTIGNUĆA NA TAKMIČENJIMA:

4. razred –SRPSKI JEZIK: 2.MESTO NA  OPŠTINSKOM  TAKMIČENJU U RECITOVANJU

7. razred –SRPSKI JEZIK- KNJIŽEVNA OLIMPIJADA – 2.MESTO NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU,3.MESTO  NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU

8. razred –SRPSKI JEZIK- KNJIŽEVNA OLIMPIJADA – 1.MESTO NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU,3.MESTO NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU

MILOŠ DOBRIĆ

• NOSILAC  DIPLOME ZA IZUZETAN USPEH IZ BIOLOGIJE

• NOSILAC DIPLOME „VUK KARADŽIĆ“

• OPŠTI USPEH OD 2. DO 8. RAZREDA – 5,00

• UČESNIK NA TAKMIČENJIMA IZ VERONAUKE, BIOLOGIJE, MATEMATIKE,ENGLESKOG JEZIKA

     POSTIGNUĆA NA TAKMIČENJIMA:

     5.razred– BIOLOGIJA– 3.MESTO NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU

EMANUELA  NINKOV

• NOSILAC  DIPLOME ZA IZUZETAN USPEH IZ MATEMATIKE

• UČESNIK NA TAKMIČENJIMA IZ MATEMATIKE BIOLOGIJE, SRPSKOG JEZIKA, GEOGRAFIJE

             POSTIGNUĆA NA TAKMIČENJIMA:

   5.razred– MATEMATIKA– 3.MESTO NA OPŠTINSKOM TAKMIČENJU

UČENICI SA IZUZETNIM POSTIGNUĆIMA U SPORTU

ODBOJKA-MALI FUDBAL

   

Postignuća i aktivnosti učenika ispratila pedagog škole,Rajka Čabrilo

PONOSNI SMO NA NJIHOV DALJI RAD I USPEHE

Naši uspešni učenici nastavljaju da nižu uspehe, dobijaju diplome i nagrade, objavljuju naučne radove, postaju vrhunski stručnjaci, biraju se u visoka akademska zvanja.

 Nebojša Stilinović je naš prvi doktor  nauka (2014.godine). Bavi se izučavanjem farmakologije. Objavio je 29 naučno- istraživačkih radova, trenutno radi na  4 međunarodna projekta. Sa studentima radi  kroz 12 nastavnih predmeta. Usavršava se u Grčkoj, Nemačkoj, Holandiji.

2015. godine postao je i docent na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Teži da postane redovan profesor  na svom matičnom fakultetu. Nalazi se među najuspešnijim doktorantima u Vojvodini. Priložene fotografije upravo to dokazuju. Rektor univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Dušan Nikolić dodeljuje Nebojši priznanje za brojan i  uspešan naučno-istraživački rad.

Strahinja Kovačević,  sa samo 27 godina života postao je doktor nauka (6.jul 2015. godine) . Šest meseci nakon dobijanja statusa doktora nauka na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu i tri godine bavljenja naučno – istraživačkim radom u oblasti  prehrambene industrije biva proglašen najmlađim i nauspešnijim mladim naučnikom u Vojvodini. Dodeljena mu je nagrada „dr Zoran Đinđić“ u decembru 2015. godine. Nagradu je dobio u konkurenciji 1.244. naučnika.Objavio je 14 naučnih radova u prestižnim časopisima. Rezultate njegovih istraživanja citiraju drugi naučnici.  Pre ove nagrade dobio je nagradu i od svog dekana na fakultetu za izuzetan uspeh tokom studija  i od Srpskog društva hemičara.

Ključ uspeha po njegovom mišljenju leži u dobroj organizaciji vremena i resursa, u volji i entuzijazmu.

Usavršavao  se u Bugarskoj,Češkoj,Sloveniji.

Radi sa studentima na vežbama kroz 4 nastavna predmeta. Želi da nastava za studente i istraživanja bude savremena pa otuda i svoju nagradu „dr Zoran Đinđić“ od milion dinara uložiće u savremena tehnička sredstva.

Nebojši i Strahinji želimo još mnogo uspeha, nagrada, radova, da ostanu ponos kako svojoj porodici tako i nama kao obrazovno-vaspitnoj instituciji koja ima za cilj stvaranje produktivne ličnosti.

Eksterni marketing

SARADNJA SA  – SNIMANJE „ČIGRE“ U NAŠOJ ŠKOLI

Program za decu i mlade RTV Vojvodine emituje novu emisiju čiji je naziv „Čigra“. Ova emisija je mozaičkog tipa, sadrži interesantne i poučne priloge, a prati stvaralaštvo dece na području Vojvodine, svih nacionalnih zajednica. Deca su govorila na svom maternjem jeziku.

Ekipa RTV Vojvodine posetila je našu školu kako bi je predstavila široj javnosti, kao i nekih zanimljivosti iz našeg sela. Prilozi su snimani sa našim učenicima u školi, kao i na više mesta u Silbašu. U emisiji je predstavljena naša škola, savremena nastava, daroviti učenici, kao i razne aktivnosti: sekcije, pevačka grupa i sl. Našu školu odlikuje multikulturalizam, jer pored srpskog življa u Silbašu žive i Slovaci i Romi. Nastava se odvija na srpskom i slovačkom jeziku, a neguje se i romski i slovački jezik sa elementima nacionalne kulture. Škola stremi najvišim standardima u svim oblastima.

Šetnjom kroz naše selo učenici su predstavili pravoslavnu i evangeličku crkvu, vodicu sa lekovitom vodom, saradnju sa vatrogascima, kao i lepotu narodne tradicije, etno kuće, a prezentovan je i rad aktiva žena u našem mestu.

Sve to „upakovano“ u televizijsku minutažu predstavljeno je televizijskim gledaocima u četiri emisije, a segmente možete pogledati i na linku:

USKRŠNJE RADOSTI

U susret najvećem hrišćanskom prazniku Uskrsu, koji naročito deci donosi puno radosti, kreativnost polaznika PPP pretočena je u njihove radove sa uskršnjim simbolim i motivima.

    

Polaznici PPP posetili su i seosku biblioteku. U carstvu knjiga, kao i u lepom druženju sa vaspitačicama i bibliotekarkom, bili su vredni učestvujući u uskršnjoj radionici.

  

I VEŠTINE SU VAŽNE – „JA IMAM TALENAT“

Četvrtak  5.5. bio je pravi praznik u školi. Gledati, slušati odabranih 16 talenata bilo je pravo zadovoljstvo. Suze radosnice spustale su se niz lice prisutnih slušajući Lazara na violini, Teodoru kako recituje i izvodi dramaturgiju „kilometarski“ duge pesme o hajducima , Mirjanu, prošlogodišnju pobednicu takmičenja kako izvodi pesmu „Med i žaoka“ od Jelene Tomašević, Ivana na svom kasterbordu, Milicu, učenicu drugog razreda kako svira i peva Betovenovu kompoziciju „Sumrak“.

Poseban praznik za oči i dušu pripremila nam je naša prva balerina Isidora Radić, ujedno i pobednica takmičenja „Ja imam talenat“.

Imali smo priliku da upoznamo talente među učenicima od prvog do sedmog razreda, a naši dragi osmaci zaokupljeni svojim završetkom osnovne škole ove aktivnosti posmatrali su sa tribina.

Svi učenici učesnici u aktivnosti „Ja imam talenat“ opravdali su svoje učešće. Za svoj rad dobili su pohvale, a najbolji zlatne zvezdice iz kreacije nastavnika likovne kulture Zvonka Jelića. Najbolji među prisutnima ulepšaće i program i za Dan škole.

Ne smemo zaboraviti da su prisutni učenici, roditelji i nastavnici imali priliku da vide i čuju našu sugrađanku Goricu Šutić koja je učestvovala u šou programu „Ja imam talenat“ u realizaciju RTS-a. Gorica Šutić se inače plasirala u finale ovog takmičenja nakon komentara izuzetnih umetnika Ivana Bosiljčića, Nataše Ninković i Ivana Tasovca.

Najveći talenat na ovoj manifestaciji pokazala je profesor NEVENA BEGOVIĆ, koordinator Odbora Zajednice učenika koja je sve ovo osmislila, uredila, organizovala. Zato možemo slobodno reći da je talenat broj 1 za organizaciju rada sa učenicima nakon svih aktivnosti koje organizuje u školi.

Učesnici programa „Ja imam talenat“ bili su: Lazar Pejak, Daniela Ninkov, Aleksandra Mileticki, Jasna Grbić, Teodora Vidosavljević, Kristina Hložan, Maja Menđan, Jana Fabok, Margareta Kralik, Sara Boćanski, Teodora Mileticki, Nevena Šijaković, Ana Cinkocki, Anđela Kepčija, Gordana Jankov, Helena Babić, Valentina Đurić, Vasa Hajek, Mirjana Popov, Ivan Ničić, Isidora Radić i Milica Cetinja.

 

Svi zainteresovani ovu mannifestaciju mogu pogledati na linku:

                                             

      

DAN ŠKOLE

Dan škole i ove godine praznovali smo u sva tri mesta. Svečana priredba održana je u Paragama i Despotovu u četvrtak 12. maja, a u Silbašu u petak 13. maja. U petak u poslepodnevnim časovima, direktor, delegacija nastavnika i grupa učenika položili su cveće na spomen grobnicu braće Novakov u Silbašu.

Svečanost su upriličili učenici sa razredne i predmetne nastave. Nakon himne škole, učenici su pokazali svoje umeće u carstvu glume, recitala, muzike, folklora, igara. Najbolji učesnici sa nedavno održanog takmičenja „Ja imam talenat“ takođe su izveli svoje tačke. Gosti iz Despotova obogatili su program prelepim folklorom. Voditelj programa bila je Bojana Zarupski, učenica VI2 razreda. Publika u čijim je redovima su bili uvaženi gosti Mirjana Šolaja, načelnica školske uprave i Milorad Paripović, član Opštinskog saveta kao i drugi brojni gosti, ali i nastavnici, učenici i roditelji, aplauzima je nagrađivala naše vredne đake.

Od direktora i pedagoga škole zahvalnicama su nagrađeni svi učenici koji su učestvovali na takmičenjima u školskoj 2015/16. godini. Najuspešniji učenici – sa postignućima na takmičenjima, sada su se obradovali i knjigama koje su dobili na poklon. Knjige su dobili i nastavnici koji su sa učenicima postigli rezultate na takmičenjima. Poklonjene knjige obradovale su i naše bivše đake, Strahinju Kovačevića koji je sada već mladi naučnik i Duška Dragoljevića, autora teksta himne škole.

Do sledeće svečanosti za Dan škole verujemo da će još mnogi učenici i nastavnici imati motive za postizanje novih ciljeva, kao i želju da budu najbolji.

U Silbašu

          

U Paragama

U Despotovu

LIKOVNA KOLONIJA

Likovna kolonija u Despotovu, koja je već postala tradicionalna, održana je 21. maja 2016. godine. Stvaralo je 25 umetnika koji su ovaj dan iskoristili na najbolji mogući način – da plodovi njihovog rada zablistaju u punom sjaju.

  

MATURA

Događaj koji svaka škola obeležava na poseban i svečani način je matura. Učenici osmog razreda naše škole proslavili su maturu u petak 3.6.2016. godine.

Program za 60 maturanata je upriličen na poseban i svečani način.

Mlađi učenici priredili su i prigodan program za svoje starije drugare.

Maturantima su dodeljena svedočanstva i diplome, uz prisustvo njihovih roditelja, direktora škole, učitelja, nastavnika, školskih drugara i prijatelja.

Lepe reči i želje našim maturantima uputili su direktor škole i predsednik Opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica. Učenicima za njihova postignuća uručili su prelepe knjige sa biranom porukom za dalji život i razvoj.

 

Vredne nagrade uručene su nosiocima diplome „Vuk Karadžić“: Martini Miksad, Martini Čobrda, Nedi Torović, Anđeli Mutavčić, Dejani Golubov, Verici Mirkov, Milici Budić, Milošu Dobriću i Stefanu Mandiću.

Titulu đaka generacije u školskoj 2015/16. godini ponela je Dejana Golubov.

Prezentacija je prisutnima na poseban način dočarala slike iz života svakog osmaka, kao i njihove srednjoškolske planove.

Nakon maturske svečanosti slavljenici su se družili u lepom raspoloženju uz muziku. U njihovim srcima u lepim uspomenama ostaje drugarstvo, sećanje na mnoge lepe trenutke, kao i rastanak od svojih školskih drugara i odeljenjskih starešina Marjene Surovi, Radimirke Vuković i Marije Keravica.

Jedno doba se završilo, a u drugom koje može da počne smo im poželeli mnogo uspeha.

VYCHOVÁVAŤ DETI UMENíM K UMENIU

Predstavitelia Bibiany, Medzinárocného  domu umenia pre deti v Bratislave koncom augusta  navštívili našu školu (27.8.2016). Riaditeľ našej školy uvítacie slová adresoval: riaditeľovi Bibiany Petrovi Tvrdoňovi, asistentke riaditeľa Gitke Leskovskej, vedúcemu oddelenia SaOM Karolovi Klajdáčovi, ako i Pavlovi Babkovi z Kovačice, riaditeľovi NVU Hlas ľudu Samuelovi Žiakovi, riaditeľke pivnickej ZŠ  Tatiane Naďovej, čestnému predsedovi MSS Rastislavovi Surovému a ďalším hosťom.

Bibiana je modernou európskou inštitúciou, ktorá podporuje rozvoj profesionálneho umenia pre deti. Svoju činnosť prezentuje aj v zahraničí. Všetko, čo predstavuje vo verejnosti, rozširuje pohľad na svet vôkol nás, usmerňuje záujem detí na kvalitnejšie využívanie voľného času a podľa slov riaditeľa Tvrdoňa deti vychováva umením k umeniu.

Po príležitostnom programe žiakov nižších a vyšších ročníkov našej školy všetci si mohli pozrieť výstavu ilustrácii mladých autorov, ktorú bratislavskí hostia usporiadali. Knihy, ktoré tiež tvorili súčasť výstavy, zostali ako dar pre školskú knižnicu. Každého žiaka, ktorý na výstave bol, hostia zo Slovenska potešili aj darčekom.

PROFESIONALNI RAZVOJ – SFERA INTERESOVANJA

ZAPOSLENIH U ŠKOLI

 KONFERENCIJA

„KVALITET – KONTINUITET U RAZVOJU USTANOVA“

Postignuće, uspeh, razvoj su reference koje snažno, godinama privlače članove našeg kolektiva. Ovaj put doveo je školu do najvišeg postignuća  što je definisano i Izveštajem eksterne evaluacije. Zahvaljujući postignutom nivou, naša škola kao primer dobre prakse je pozvana da prisustvuje na Skupu sa temom: Osiguranje kvaliteta u vaspitno – obrazovnim ustanovama. Skup je održan u Staroj Pazovi u Osnovnoj školi “Simeon Aranjicki“ – u školi koja se po svom radu izdvojila među deset najuspešnijih škola u Srbiji po kvalitetu svoga rada. Predstavnici naše škole su bile: Radimirka Vuković, profesor srpskog jezika i književnosti kao najuspešniji nastavnik u tekućoj školskoj godini i Rajka Čabrilo, pedagog kao stručno lice koje se po prirodi svoga posla  bavi osiguranjem kvaliteta rada u školi.

Rast adrenalina, samopopouzdanja, ponosa, veličine pripadnosti svetu uspešnih pratio je naše predstavnice na konferenciji. Utisci, kao i nove ideje iz škole domaćina i iz predstavljenih škola prezentovane su članovima Nastavničkog veća, a vrlo brzo su i implementirane u život i rad naše škole.

Razvijati se i biti uspešniji svakoga dana ostao je kao moto našeg rada i za buduća vremena.

  

KONFERENCIJA „SVAKO DETE MOŽE DA UČI“

INTEGRISANO UČENJE NA MLAĐEM ŠKOLSKOM UZRASTU

Podstaknuti idejom stalnog rasta i razvoja nastavnice na razrednoj nastavi, Nataša Abadžić i Radmila Vještica u saradnji sa pedagogom škole Rajkom Čabrilo odvažile su se sa svojom inovacijom i aplicirale na konkurs za pomenutu konferenciju. Značaj i sadržaj pripremljene teme omogućio im je učešće u ulozi izlagača – predavača među uspešnim primerima dobre prakse koje doprinose osiguranju kvaliteta rada u ustanovi.

Za njih je integrisano učenje jedinstvo različitosti nastavnih i izbornih programa – sekcija kao i struktura ličnosti učenika u odeljenjima. Glavnu ulogu igraju oni koji vole matematiku, koji se lepo usmeno, pismeno,  likovno, muzički izražavaju, oni koji rade po individualnom planu i programu, i oni koji su povučeni stidljivi, ekstrovertni, sa jakom informatičkom pismenosti. Takođe tu su i nastavnici veronauke, engleskog jezika, bibliotekar, roditelji i građani mesta. Znači svi resursi ujdinjeni i streme istom cilju – osposobiti učenike za medijsku pismenost bila je ideja vodilja autora teme – inovacije.

Dizajn prvog slajda power-point prezentacije i grafički govori o integrisanom učenju. Ukoliko želite više da saznate o pomenutoj temi, posetite sajt škole i primere dobre prakse. Sigurno je, ukoliko se obratite autorima dobićete zaista odgovore na sva pitanja.

  

ŠKOLSKI USPEH UČENIKA U ŠKOLSKOJ 2015/16. GODINI

Rezultatima rada i našim učenicima ponosimo se i u školskoj 2015/16.godini. Svih 469 učenika uspešno je završilo ovu školsku godinu.

Od 202 đaka na razrednoj nastavi 66 učenika je sa odličnim, 44 učenika sa vrlodobrim i 26 učenika sa dobrim uspehom;

od 267 đaka na predmetnoj nastavi 110 učenika je sa odličnim, 111 učenika sa vrlodobrim i 46 učenik sa dobrim uspehom.

VERUJ  U SEBE

TIMSKI RAD

PROJEKTNA NASTAVA

ISTRAŽIVAČKA NASTAVA

DNEVNIK PROMENA-ALATKA ZA RAZVOJ

INTERAKTIVNO UČENJE

SPREMNI ZA RAZVOJ

RAZVIJAMO KOMPETENCIJE

NASTAVNIK-LIDER

WEEBLY

Print Friendly, PDF & Email