Naš veliki praznik – Dan škole proslavili smo u  Despotovu u ponedeljak 7.5.2018., a u Paragama i Silbašu, gde je održana i centralna proslava  u četvrtak 10.5.2018. godine.

Organizatori bogatog i prelepog programa u Silbašu bili su učitelji i nastavnici Dušanka Janjić, Mirjana Radivojkov Lukić, Jaroslav Mučaji i Petar Nikolić.

Brojni gosti, penzioneri, kao i roditelji učenika prisustvovali su svečanosti održanoj u fiskulturnoj sali. Članovi hora otpevali su himnu škole u uvodnom delu programa. Istoriju našeg sela doživeli smo kroz bogat program koji su upriličili naši učenici, a lepotu su činili muzički, dramski i poetski segmenti, kao i segmenti folklora uz učešće CKTU „Miroslav Antić“ iz Silbaša. Uživali smo u  multikulturalnim vrednostima srpskog, slovačkog i romskog naroda.

Pečat našoj proslavi dao je veoma dragi gost, književnik Budimir M. Popadić, autor brojnih knjiga  koje je posvetio svom rodnom Silbašu.  Zahvaljujući našem gostu imali smo priliku da saznamo o interesantnim detaljima škole koja postoji od davne 1762. godine, a citati će nam dočarati deo prošlosti:

„Predanja pak kazuju da je, i pre tog perioda, pored crkvene porte na mestu gde se danas nalazi crkvena ćelija, nekada postojala kućica pokrivena trskom koju je podigla Srpska crkvena opština radi izvođenja organizovane školske nastave. Kao prvi učitelj u toj školi pominje se izvesni Samuilo.“

„Đaci su 1919. godine izučavali nauke kršćanske, srpski jezik, slovenski jezik, račun, geometrijske oblike, srpsku istoriju, opštu istoriju, zemljopis, poznavanje čoveka i jestastvenice, fiziku, hemiju, poljsku privredu, lepo pisanje, crtanje, pisanje, gimnastiku, ženski rad (samo za devojčice), ručni rad, a postojala je i ocena iz vladanja. Na kraju školske godine učenici svakog razreda polagali su ispit. Kako su u to vreme u silbaškoj školi postojala srpska i slovačka odelenja, škola je u isto vreme nosila naziv Srpska državna osnovna škola i Slovačka državna osnovna škola i imala dva školska pečata (ćirilični i latinični). Od 1929. godine umesto srpskih, uvedena su jugoslovenska odelenja, a umesto slovačkih, odelenja čehoslovačkog nastavnog jezika.“      /Budimir M. Popadić/

Škola u Silbašu je posle 1919. godine nekoliko puta menjala ime. Od 14. aprila 1957. godine dobila je ime „Braća Novakov“.

               

U završnom delu programa direktor škole Đoka Milić zajedno sa pedagogom škole Biljanom Karanović uručili su diplome našim učenicima sa postignućima na takmičenjima.

 

svečanost u Despotovu

         

proslava u Paragama na kojoj je prisustvovao i predsednik Opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica

           

 

Print Friendly, PDF & Email
PROSLAVA DANA ŠKOLE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

%d bloggers like this: