PROJEKTNI DAN

Projektni dan u našoj školi održan je 6.12.2018. godine, a zamišljen je kao Smotra projekata koji su realizovani u prvom razredu. Ovo je bila prilika da malo širi auditorijum vidi šta rade vredne ruke naših prvaka i njihovih učiteljica. Želeli smo da ukažemo da su projekti važni jer kod učenika razvijaju istraživačke veštine kao i veštine planiranja i kritičkog mišljenja, a neretko i veštine potrebne za rešavanje problema. Posebno je vredno razvijanje interpersonalnih veština, grupnog i timskog rada. Želja nam je bila da krenemo da razvijamo kod dece čitav niz veština potrebnih u „stvarnom životu“.

Kroz timski rad imamo „Svet u našim rukama“

         

HRAMOVNA SLAVA

Učenici naše škole zajedno sa svojom nastavnicom veronauke, Stanislavom Temerinac su i ove školske godine molitveno proslavili svoju hramovno-seosku slavu Svetog Jovana Zlatoustog 26.11.2018. godine. Učenici su prisustvovali Svetoj liturgiji i pričestili su se. Posle mnogo godina, blagoslovom našeg episkopa bačkog Irineja, posetio nas je episkop mohački Isihije.

            

Dan ženskog fudbala

Regionalno takmičenje Fudbalskog saveza Vojvodine u malom fudbalu realizovano je je 14.11.2018. u OŠ „Branko Radičević“ u Savinom Selu. Učestovale su ekipe iz Novog Sada, Bačke Palanke, Vrbasa i Stare Pazove. Na takmičenju je bio prisutan i Jovan Vukčević, rukovodilac Školske uprave Novi Sad.

Naše učenice obradovala je pobeda, pehar i zlatne medalje.

    

PROMOCIJA KNJIGE SILBAŠKI SPOMENAR 1

Promocija knjige „Silbaški spomenar 1“ realizovana je u saradnji izdavača Istorijskog arhiva iz Novog Sada i OŠ „Braća Novakov“ iz Silbaša u holu naše škole u četvrtak 8.11.2018. godine

Učestvovali su Mr Lidija Balj, muzejski savetnik, rukovodilac odeljenja arheologije u Muzeju Vojvodine, Katarina Dobrić, istoričar umetnosti, konzervator Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu. Muzičkim tačkama program su obogatili Trio Gajde (Maksim Mudrinić, Đorđe Lančuški i Pera Pejin) iz Sivca, kao i učiteljica Jarmila Križan uz pratnju Viliama Grnje i Jozefa Hrčeka. Govorili su i Jan Krošlak, saradnik na monografiji kao i autori Budimir Popadić i Miroslva Popadić. Prisutnima se obratila i učiteljica u penziji Sofija Žeberi.

Monografija je obradovala ljubitelje knjige i već se radujemo obećanju autora Budimira Popadića –  Silbaški spomenar 1 imaće i svoj nastavak.

 

     

 

 

NAUČNI KVIZ

U četvrtak 8.11.2018. godine održan je Naučni kviz u osnovnoj školi „Aleksa Šantić“ u Gajdobri, gde su gostovali i učenici sedmog i osmog razreda naše škole. Učenici su se takmičili u asocijacijama i kvizu „Milioner“, dobro se zabavili i ponešto i naučili.

MUZEJSKA PRIČA SILBAŠ, DESPOTOVO, PARAGE

Veoma zanimljivu prezentaciju Muzeja Vojvodine iz Novog Sada za članove nastavničkog veća u našoj školi u Sibašu u četvrtak 1.11.2018. godine pripremila je Ljiljana Trifunović, muzejski savetnik i etnolog. Prezentacija čiji je naziv „Muzejska priča Silbaš, Parage, Despotovo“ vratila nas je u stara vremena naših predaka. Brojni predmeti iz Silbaša, Despotova i Paraga poklonjeni su Muzeju Vojvodine, kako bi živeli kao  svedoci  davnih prošlih vremena i čuvali svoju neprolaznu lepotu.

     

 

 

PREDAVANJE I RADIONICA „TIJANA KLIK“

Predavanje i radionica „Tijana klik“ za učenike 7. i 8. razreda naše škole realizovano je u sredu 31.10.2018. godine, a predavač je bio Igor Jurić, osnivač fondacije „Tijana Jurić“.

Cilj ovog predavanja je edukacija učenika kako da bezbedno koriste internet ali i da prepoznaju potencijalne opasnosti društvenih mreža i kako da se od takvih opasnosti zaštite. Jedna od tema bila je i vršnjačko nasilje sa tragičanim ishodom.

U okviru predavanja prikazana su tri filma – inspirisana istinitim događajima.